Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville du kjøpt støvsugere av denne mannen?

Øyvind Hammer (38) selger støvsugere til 32 000 kroner. De kommer dårligst ut i test.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Støvsugeren Envirotect koster 32 000 kroner, og importeres til Norge av Øyvind Hammer. Han er mest kjent som motivator og coach for kjendiser som Henning Solberg, Ole Einar Bjørndalen, Kåre Conradi, det norske landslaget i kvinnehåndball og VGs vektklubb.

Forbrukermyndighetene er blitt kontaktet av flere misfornøyde kunder, som klager på hvordan Envirotect-selgerne går fram.

Fikk sjokolade

Inger Birkeland fra Lier er en av dem. Det hele begynte med at hun takket ja til å delta i en spørreundersøkelse på telefon om barns helse.

- Da jeg var ferdig med alle spørsmålene fikk jeg vite at jeg skulle få en sjokoladeeske som takk, og jeg fikk beskjed om at det skulle komme en hyggelig mann å levere denne. Jeg syntes det var underlig at de ikke sendte esken posten, forteller hun i kveldens utgave av \'TV2 Hjelper Deg\'.

Men da mannen med sjokoladeesken begynte å demonstrere en støvsuger, og prøvde å presse henne til å ta opp lån for å kjøpe den, skjønte hun hvorfor esken ikke kom i posten.

- Jeg synes det er utrolig frekt å snike seg inn i folks hjem på denne måten, sier Inger.

Bryter loven

KJENDISMOTIVATOR: Her forbereder Øyvind Hammer håndballspiller Tonje Larsen til håndball-VM i 2003, ved å lære henne hvordan man kan bøye en jernstang med nedre del av halsen. Foto: SCANPIX
KJENDISMOTIVATOR: Her forbereder Øyvind Hammer håndballspiller Tonje Larsen til håndball-VM i 2003, ved å lære henne hvordan man kan bøye en jernstang med nedre del av halsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier til \'TV2 Hjelper Deg\' at Envirotect bryter markedsføringsloven ved å skjule støvsugersalget gjennom en spørreundersøkelse. Han mener selskapet prøver å lure kundene.

- Hvis folk på telefon hadde fått opplyst at denne støvsugeren kostet 32 000 kroner, så er det klart at alle ville ha sagt nei.

Den tidligere servitøren Øyvind Hammer lånte penger til å kjøpe sine 20 første støvsugere i 1992, den gang av merke Filter Queen. Fra kjøkkenet hjemme begynte han straks å rekruttere selgere til firmaet Filter Team. Dagbladets Magasinet var i 2001 med Hammer på et salgskurs.

- Enkelt sagt består oppgaven vår av tre trinn: åpne hjertet hos kunden, så åpne hodet - og til slutt: åpne lommeboka, sa han den gang.

Da Magasinets journalist spurte om hvorfor støvsugeren var så dyr, fikk han følgende svar:

- Prisen reflekterer sjelden hva det koster å produsere en vare. Den reflekterer hvilken verdi markedet setter på produktet ditt.

Test-taper

\'TV2 Hjelper Deg\' har testet den kostbare støvsugeren med eksperthjelp fra Teknologisk Institutt. De sammenliknet Envirotect med en støvsuger til rundt 3500 kroner til salg i butikk, en støvsuger som også kom best ut i Forbukerrapportens test i april 2007.

image: Ville du kjøpt støvsugere av denne mannen?

Støvsugerne ble testet for sugekraft, gjennomstrømning og regjøringsevne. Og det som burde være rått parti for Envirotect ble full seier til støvsugeren til nesten en tiendel av prisen.

- Her har det nok vært gode selgere som har lovet mer enn maskinen kan holde, sier Inger Dahl fra Teknologisk Institutt.

- Er fornøyde

Ingen i Envirotect ønsket å snakke med Dagbladet.no i dag. Øyvind Hammer ville heller ikke snakke med \'TV2 Hjelper Deg\', men viste til Reidar Lian, selskapets styreleder og daglige leder. På spørsmål for hvorfor selskapet bryter markedsføringsloven, svarte Lian at dette ikke var noe man bevisst gikk inn for.

- Hva hadde du følt hvis en mann hadde kommet og sagt at han skulle levere en sjokoladeeske, når han i realiteten skulle selge noe, spør TV2-journalisten.

- Det hadde jo ikke vært riktig. Derfor bør det ikke forekomme, og det skal det heller ikke fra vår side.

- Hvorfor skal man kjøpe en støvsuger til 32 000 kroner når man kan få en som er bedre til en tiendel av prisen?

- Våre kunder er svært fornøyde med vårt produkt. Det er det beste svaret jeg kan gi deg, sier Lian.

<B>SAMARBEIDET I MANGE ÅR</B>: Ole Einar Bjørndalen mener han har mye å takke Øyvind Hammer for.
<B>TAUS</B>: Øyvind Hammer vil ikke kommentere klagene selskapet har fått.
<B>FØLER SEG LURT</B>: - Det var helt hårreisende, sier Inger Birkeland fra Lier, som fikk besøk av en selger fra Envirotect.
<B>DYR MORO</B>: Denne støvsugeren koster nesten ti ganger så mye som de dyreste støvsugeren du får kjøpt i butikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media