Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville du stolt på denne mannen?

NESODDEN/LONDON (Dagbladet): Lokket av løfter om eventyrlige gevinster på kort tid har de lånt den fallerte forretningsmannen Svend Rommerud (52) millioner av kroner. Noen hadde penger å risikere, andre satset kapital de hadde brukt et liv på å spare sammen. For flere synes nå alt tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag jages Rommerud av en kreditormasse som spenner fra velkjente navn i Oslos torpedomiljø, via styrtrike investorer til enslige kvinner i hans lokalmiljø på Nesodden.

Dagbladet kjenner til seks personer som har krav mot ham av ulik størrelse. Noen er sikret, andre har bare en skriftlig avtale, atter andre har bare hans ord. De har investert penger med løfte om en fantastisk avkastning i løpet av kort tid.

En mann er lovet at hans to millioner kroner skal bli til tre i løpet av én eneste måned.

- Jeg har aldri hørt om noen lovlig virksomhet som kan gi en slik avkastning. Vi har sett løfter om avkastning i kriminell sammenheng fra et par prosent i måneden til opptil 200 prosent per år, men vi kjenner ikke personer som faktisk har fått slik uttelling, sier spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim.

Henlagt

For Rommerud har oppskriften vært enkel:

Med image som en dreven forretningsmann har han fått mennesker i sitt nærmiljø til å satse pengene på hans kunnskaper og kontakter.

En kvinne som for 15 måneder siden satt med en halv million kroner etter et boligsalg, forteller:

- Vi har blitt kjent gjennom felles venner. Han gir seg ut for å være et kulturelt menneske, framstår som vennlig og omtenksom, og ville tilsynelatende bare hjelpe meg. Jeg har lenge vært alene med min datter, og han visste utmerket godt at jeg alltid har hatt dårlig råd. Jeg skulle ta et sabattsår for å drive med kunst, selge huset mitt, og heller leie noe mindre for en periode. Dermed satt jeg plutselig med mye penger. Ved å investere 500000 kroner hos ham, skulle jeg få 800000 tilbake tre måneder seinere. Siden har jeg ikke sett en krone.

Hun anmeldte forholdet, men saken ble henlagt ved Follo politidistrikt på grunn av stor arbeidsbyrde.

Rommerud sier til Dagbladet at kvinnen ikke spurte om detaljer rundt investeringen.

Liten boble

Et annet av hans ofre fra Nesodden, en 46 år gammel kvinne, forteller en historie med klare likhetstrekk:

- Våre sønner har kjent hverandre gjennom hele oppveksten, og vi hadde en del med hverandre å gjøre i en periode hvor tenåringsguttene oppførte seg som gutter ofte gjør. For mange år tilbake hadde Rommerud lokket min sønn med en god avkastning om han hadde 50000 kroner liggende, og han snakket om traineejobber for guttene i Dubai og Abu Dhabi. Ved en anledning spurte også jeg ham om gode investeringsobjekter, siden han tilsynelatende var en mekler som kjente markedene, uten at det kom noe ut av det. Da jeg seinere satt med 300000 kroner etter en eiendomsoverdragelse, kom han hjem til meg, og ga meg fire dagers frist til å investere i en valutahandel han tilrettela for noen arabiske sjeiker. I slike handler, forklarte han, blir det alltid en liten boble på toppen som ikke tilhører noen. Siden han sto for dette, kunne det bli mulig å fiske ut litt for mindre investorer også.

De skrev en kontrakt, der Rommerud forpliktet seg til å betale 475000 kroner tilbake to måneder seinere. Men alt kvinnen har fått er tomme løfter og en sjekk på 300000 fra en konto uten dekning.

Stadige løfter om raskt oppgjør har kommet fra ulikt hold:

Telefonisk eller direkte fra Rommerud personlig. Fra hans tidligere advokat. Fra en av hans vestafrikanske forretningsforbindelser i London. Og fra en britisk advokat som ikke finnes i noe register i Storbritannia, langt mindre på adressen han oppgir på sitt brevpapir.

Rommerud sier at heller ikke denne kvinnen ba om detaljer rundt investeringen, men hevder han gjorde oppmerksom på at det ikke var dekning på kontoen da sjekken ble overdratt.

Avvist

- Jeg skjønner godt at det kan tolkes som et eksempel på dårlig dømmekraft. Men vi hadde bygd opp et tillitsforhold, og jeg tok en sjanse. Når jeg spurte ham hvor pengene ble av, så kunne han svare «Tror du jeg er en bedrager? En mann med mitt livssyn?», sier kvinnen.

Hennes forliksklage ble avvist - fordi Rommerud har flyttet til utlandet. Men på hans offisielle adresse i London bor han bare sporadisk. I høst ble klagen forkynt på hans adresse i Knightsbridge, og i begynnelsen av desember fikk de gyldig dom i forliksrådet på Nesodden. Rommerud møtte ikke.

De to kvinnene investerte penger som ikke var skjult for kemneren.

Andre kreditorer Dagbladet har oppsøkt har meget bestemt avslått å fortelle noe som helst. Men det finnes papirer som viser at flere enn de to Nesodden-kvinnene har satset på at Rommerud kan gjøre gull av gråstein.

21. oktober 1997 kjøpte et firma ved navn «Hans Erichsen Eftf. Oscar Mathisen AS» en leilighet i Oscars gate på Oslos beste vestkant for to millioner kroner.

Selskapet hadde ingen virksomhet og ingen egenkapital, ifølge regnskapet fra 1996, og har ikke levert tall fra 1997. Selskapets eneeier, styreformann og daglige leder er Svend Rommeruds tidligere kone. Straks etter kjøpet ble det påheftet en pantobligasjon på tre millioner kroner, samtidig som Rommerud inngikk låneavtale med en ny investor. Med pantet som sikkerhet fikk han to millioner kroner. En måned seinere skulle han betale tre millioner tilbake.

Gjelden er stadig ikke innfridd.

Rommeruds datter har bodd i leiligheten siden oktober 1997. Den er nå solgt på tvangsauksjon - til Rommeruds datter. Kjøpesummen på 2,1 millioner kroner har oppgjørsfrist i april.

Investoren, som hadde 13,6 millioner kroner i netto inntekt i 1997, ønsker ikke å snakke med Dagbladet.

En gambler

Boligmassen på Rommerud-familiens storslagne eiendom på Nesodden ble overført på kona og datteren tidlig på 1990-tallet. Også her har pengesterke størrelser betydelig pant. En Oslo-mann som står registrert som eier av et snaut dusin eiendommer, har pant på to millioner, i tillegg til en tinglyst kjøpekontrakt på 1,5 millioner.

Ifølge Rommerud er det ingen låneavtaler knyttet til pantet.

Men det er flere som vil snakke med Rommerud. Den tidligere proffbokseren Harald Skog overtok et krav fra en bekjent, som skal ha solgt en bil til Svend Rommerud. Kravet, ifølge et brev fra Rommerud til hans tidligere advokat, er på 400000 kroner.

- Jeg er en gambler, og vanligvis klager jeg ikke. Hvis jeg gambler, så er jeg forberedt på å tape. Men dette var ingen gambling. Det var et løfte, sier Harald Skog til Dagbladet.

Pengene er fortsatt ikke betalt.

<B>FETE LØFTER: </B>Men så langt har ikke Sven Rommerud innfridd...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media