Ville egentlig spille golf

Wim Duisenberg (65) hadde så smått begynt å planlegge en pensjonisttilværelse som golfspiller i Sør-Frankrike, da han ble hanket inn som sjef for Den europeiske sentralbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte dårlig. Han snakket for mye, og euroen stupte.

- Noen vil si at jeg er for åpen. Det er en del av min personlighet, sa Duisenberg til dansk presse nylig.

Pratsom

Som tidligere finansminister og sjef for nasjonalbanken i Nederland hadde «Big Wim» kjendisstatus i hjemlandet. Men hans uttalelser ga ingen gjenklang internasjonalt.

Nå blir hvert ord han ytrer analysert i alle retninger.

Pratsomhet har vært et problem for den humørfylte og kjederøykende Duisenberg. Han har kommentert valutamarkedet mens euroen har vært i krise, noe mange analytikere mener er en dødssynd for enhver sentralbanksjef. Men etter å ha fått seg et par år på baken, er han nå tryggere. Mye takket være en styrket eurokurs.

I en fersk meningsmåling fra nyhetsbyrået Reuters utpekes Duisenberg til årets mann i finansmarkedet.

Sjonglerer

Det kan synes nærliggende å sammenlikne Duisenberg og USAs Alan Greenspan. Begge er sentralbanksjefer, men rollene de spiller er forskjellige. Mens Greenspan nærmest sjonglerer med renta som han vil, treffes avgjørelsene i Den europeiske sentralbanken (ESB) etter strengt demokratiske prinsipper. Når rentenivået settes, har ikke Duisenberg flere stemmer enn et hvilket som helst annet styremedlem i sentralbanken. Duisenberg må tåle skarp kritikk, Greenspan er hevet over slikt.

Duisenberg må dessuten forholde seg til 12 land, som slett ikke befinner seg på noe ensartet økonomisk stadium. I Irland, for eksempel, er inflasjonen så høy at de kunne trenge et rentehopp. I Tyskland kunne man derimot tenke seg en rentenedsettelse for å få mer trøkk i økonomien.

Mange trodde «Big Wim» skulle slå følge med USA og Alan Greenspan og sette ned renta i forrige uke. Men Duisenberg ville vente. Han kom imidlertid med et trøstens ord til dem som frykter at kladdeføret i amerikansk økonomi skal ta knekken også på den europeiske.

- Vi forventer at den robuste veksten i eurolandene fortsetter i 2001 og 2002, sa Duisenberg.

Trebarnsfaren med hus i Frankfurt, Amsterdam og Sør-Frankrike hadde egentlig tenkt å tilbringe mer tid på sistnevnte sted, da han noe overraskende ble løsningen på en bitter politisk feide internt i EU.

Uheldig start

Frankrike ville ha sin egen sentralbanksjef, Jean-Claude Trichet, til å lede Den europeiske sentralbanken. Det ville definitivt ikke Tyskland, som var med på å smigre «Big Wim» til å stille som kandidat. Tyskland fikk viljen sin. Frankrike aksepterte Duisenberg, forutsatt at han ikke ble sittende ut hele åtteårsperioden.

- Det var en meget uheldig start, konkluderer Duisenberg i ettertid.

Når han kommer til å trekke seg, er imidlertid mer åpent enn noensinne. Trichet, som Frankrike ville skulle overta et stykke ut i perioden, kan nemlig ha vært innblandet i en skandale i den franske storbanken Crédit Lyonnais, skriver danske Jyllands-Posten.

Da kan det bli lenge til Wim Duisenberg får vind i sveisen og sving på køllene på de sørfranske golfbaner...

<B>WIM DUISENBERG:</B>Duisenberg styrer den europeiske sentralbanken stødigere nå enn i starten.