Ville egentlig spille jazz

NEW YORK: Når sentralbanksjef Alan Greenspan (75) hoster, holder USA pusten. Renta er hans våpen, og han bruker det. Nå har han overrasket med to rentekutt på kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten har han gitt sin støtte til den betydelige skatteletten George W. Bush vil gjennomføre. Ironisk nok beskyldte George Bush senior Greenspan for sitt tap mot Bill Clinton i 1992. Greenspan nektet å sette ned renta i 1991, og Bush fikk aldri gitt den skatteletten han lovet. Nå har Greenspan gjort det motsatte med Bush junior. Det betyr at demokratene ikke bare får regjeringen og republikanerne å slåss mot. Store deler av det økonomiske Amerika, med folket i ryggen, tror på Greenspan som orakelet fra Washington. Men uroen har begynt å spre seg på Wall Street etter at republikaneren Greenspan har tonet politisk flagg overfor den nye presidenten.

Mange spør seg om sentralbanksjefens status som orakel står for fall etter tretten år og fire presidenter.

Surrealist

Det finnes en anekdote som beskriver Alan Greenspan som noe langt mer enn en økonomisk tørrpinn. En dag på golfbanen fortalte han lattermild denne vitsen til en venn:

«Tre pasienter som var innlagt på et mentalsykehus, ønsket å utskrives. For at dette skulle skje, måtte de klare en enkel test. Hvor mye er to og to, var spørsmålet. Fem, sa den første. Onsdag, sa den andre. Fire sa den tredje, som var den eneste som slapp ut. Hvordan klarte du det? spurte de to andre. Enkelt, svarte tredjemann. Jeg bare la sammen fem og onsdag.»

Greenspan forstår språkets makt, og er besatt av tall. Han har økonomisk embetseksamen fra New York University og er æresdoktor ved Harvard og Yale og enn rekke andre anerkjente universiteter. Og han har en surrealistisk humor som vitner om fantasi.

Jazzmusiker

Egentlig ville Alan Greenspan bli jazzmusiker. Oppveksten hadde han i Washington Heights nord for Harlem i New York, og han var eneste barn av foreldre som skilte seg da han var fem år.

Nå er han en av Washingtons mest innflytelsesrike politikere, selv om han ikke er valgt av folket, men av presidenten. Spør man folk hva de tror om USAs økonomi uten Greenspan, får man et vantro blikk. Ingen har tenkt på at mannen som justerer USAs - og indirekte hele verdens økonomi - kan bli borte.

Den sammensatte lille mannen er en selskapsløve og en nitid gransker av nøkkeltall om forbruk, arbeidsløshet, inflasjon og alt som virker inn på økonomien. Han var den første som forsto hva Internett og IT-teknologien ville få å si for en blomstrende økonomi. Og han tør stole på mer enn økonomisk teori alene.

Oppsigelser

Den økonomiske stagnasjonen er likevel blitt åpenbar.

Bare i januar ble 142208 mennesker sagt opp i USA. Bedrifter ser at økonomien sakker akterut, og kutter utgifter med oppsigelser. Først meldte DaimlerChrysler at de ville si opp 25000 arbeidstakere. Rekorden blir slått av General Electrics, som vil si opp 75000. Daglig melder internettselskaper om oppsigelser og konkurser.

Og folk har begynt å bruke mindre penger.

Greenspan har lenge prioritert nedbetaling av gjeld og liten skattelette. At han nå har snudd for å få forbruket opp, tolkes på to måter:

Tilbakegangen er alvorlig, eller så toner han politisk flagg på tampen av sin karriere.