Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville fått sparken

I går valgte Jan Ove Holmen å gå av som konsernsjef i Tine. Hadde han ikke trukket seg, ville han fått sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder i Tine-systemet bekrefter overfor Dagbladet at Holmen uansett ville vært ferdig som sjef. Selv om Holmen har vært en populær sjef blant Tines ansatte og eiere, ble det stadig klarere at noe måtte skje i toppledelsen.

-  Tine befinner seg i en tillitskrise. Jeg tror avgjørelsen er rett. Tine går inn i en ny fase nå når Holmen fratrer som konsernsjef, sier styreleder Jostein Frøyland.

Tine mangler tillit

Holmens avgang er første skritt på veien for å innlede prosessen styret håper skal ende med at tilliten til Tine blir gjenopprettet.

-  Avgangen ble bestemt i samsvar mellom styreleder og meg. I Tine tar vi alltid beslutninger sammen. Om jeg ønsket å gå av eller ikke er uvesentlig. Vi måtte se på rollene og i samsvar fant vi ut at det beste for Tine er at jeg nå gikk av, sier tidligere konsernsjef Jan Ove Holmen.

Holmen har nå tenkt å ta en lang ferie og koble av.

-  Det trenger jeg virkelig, jeg har opplevd en tøff periode jeg ikke unner noen, sier han.

Holmen er dermed ute av den formelle ledelsen, men vil «stå til Tines disposisjon» til han fyller 62 år i 2009. Han beholder lønna si på 1,5 millioner kroner i året, og pensjonsavtalen.

-  Hva mine oppgaver blir framover er ikke bestemt, men jeg kan gjøre alt fra å være melkegutt til å være konsulent jeg, spøker Holmen.

Ute i hardt vær

Tine-ledelsen har vært i hardt vær siden det ble avslørt at selskapet tilbød Rimi-kjeden 16 millioner kroner i rabatter for å fjerne Synnøve Finden-oster fra ICA-butikkene.

Holmen hevdet først at tilbudet var et overslag som kom fra ICA, men blånektet og Holmen måtte gjøre retrett. Han plasserte da ansvaret for tilbudet hos en ansatt lenger ned i systemet. Få dager seinere gikk meierigigantens konserndirektør Ingrid Strøm-Olsen av med umiddelbar virkning.

Konkurransetilsynet gjennomfører en full gransking av Tine, og har bedt Veritas om en gjennomgang av selskapets rutiner. Samtidig er Tines monopol på melk under sterkt politisk press.

Handlingslammet

Holmen får også kritikk for krisehåndteringen av toneangivende personer i norsk landbruk. De mener saken truer hele næringen.

Tine-kilder forteller at konsernet har vært mer eller mindre handlingslammet etter at saken sprakk. Visekonsernsjef Hanne Refsholt, som nå overtar ledelsen, har måttet dra lasset.
 

-  Det er sikkert ting jeg kunne gjort annerledes, men det blir hypotetisk, og det ønsker jeg ikke å spekulere over. Det hjelper lite å være etterpåklok, sier Jan Ove Holmen.

Landbruksminister Lars Sponheim ville i går ikke kommentere avgangen bortsett fra å ta den «til etterretning». Administrasjonsminister Morten Andreas Meyer ville heller ikke mene noe.

MÅTTA GÅ AV: Konserndirektør Jan Ove Holmen var presset opp i et hjørne det var umulig å komme seg ut av og hadde ikke annet valg enn å si han var villig til å trekke seg.
NY DIREKTØR: Hanne Refsholt.