Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar utleveringen som ble avlyst

Ville feire Krekar-utlevering i Roma

Norske myndigheter ønsket å feire den planlagte utleveringen av mulla Krekar i Roma sammen med italienerne. 

SKULLE FEIRES: Den politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet ville feire utleveringen av mulla Krekar i Roma. Nå er festen avlyst. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKULLE FEIRES: Den politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet ville feire utleveringen av mulla Krekar i Roma. Nå er festen avlyst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiske myndigheter i Italia ble holdt løpende orientert om mulla Krekars utlevering av statssekretær Vidar Brein-Karlsen, gjennom en e-postutveksling mellom Brein-Karlsen og hans italienske kollega - statssekretær Cosimo Ferri.

Det var også statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet som reiste til Italia og møtte italienske myndigheter, før begjæringen om utlevering av mullaen ble sendt til Norge.

Ville feire

I e-postene Dagbladet har fått tilgang til, heter det blant annet i en e-post sendt av statssekretær Vidar Brein-Karlsen datert 25. november i år, bare noen dager før det ble kjent at italienerne likevel ikke ville ha Krekar utlevert:

SENDTE MAIL: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen, i Justis- og beredskapsdepartementet holdt sin italienske kollega oppdatert via mail. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SENDTE MAIL: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen, i Justis- og beredskapsdepartementet holdt sin italienske kollega oppdatert via mail. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Ser frem til vårt neste møte, også. Jeg tror det ville være hensiktsmessig med en feiring i Roma når alle de mistenkte befinner seg i Italia.

(«Looking forward to our next meeting, too. I think it would be appropriate with a celebration in Rome when the all the suspects are located in Italy»).

- Ja det er korrekt at jeg skrev det. Det var kanskje litt uskjønnsomt, men viser hvor viktig denne saken har vært, sier statssekretær Brein-Karlsen.

Vil bli kvitt

Gjennom sikkerhetstjenestesamarbeidet i Europa, hadde norske myndigheter fått vite at italienerne var i gang med stor terroretterforskning. Sentralt i denne etterforskningen var mulla Krekar - mannen norske myndigheter for enhver pris vil bli kvitt.

- Vi ble først gjort kjent med at det var iverksatt etterforskning mot mulla Krekar i Italia. Statsråd Anders Anundsen var på ferie, derfor ble jeg bedt om å reise til Roma, bekrefter statssekretær Vidar Brein-Karlsen overfor Dagbladet.

Brein-Karlsen avdramatiserer besøket i Roma, og avviser at norske myndigheter har drevet et hemmelig spill for å bli kvitt mulla Krekar. Men det er ingen tvil om at den norske regjering generelt og Fremskrittspartiets spesielt, så for seg en gyllen mulighet ti å bli kvitt den omstridte mullaen.

Hadde med brev

- Det var naturlig for oss å innhente opplysninger om hva som skjedde, siden vi hadde fått vite at italienerne etterforsket blant annet mulla Krekar og at terrorsaken kunne ha forbindelser til Norge.

- Hvem møtte du i Roma?

- Statssekretær Cosimo Ferri. Jeg hadde med et brev fra riksadvokat Thor Aksel Busch, hvor vi gjorde italienerne oppmerksom på at Krekar satt i fengsel. Han sonet en dom for trusler mot statsminister Erna Solberg. Vi ønsket å gjøre italienerne klar over at mulla Krekar snart skulle løslates.

- Samtidig gjorde vi det klart, at dersom det var ønskelig fra italiensk side, var norsk sikkerhetspoliti klar til å samarbeide og hjelpe italienerne med etterforskningen, sier Brein-Karlsen.

Kontakt

Etter besøket har det vært kontakt med mellom statssekretær Brein-Karlsen og hans italienske kollega.

- Det er riktig at vi etter møtet holdt kontakt. Jeg har orientert ham utviklingen i saken fra norsk side. Når Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett behandlet spørsmålet om utlevering av mulla Krekar fra Norge til Italia

- Ble det fra din side forsøkt lagt et press på Italia, slik at de skulle be om å få Krekar utlevert, og på den måten løse mulla-problemet for norske myndigheter?

- Nei. Jeg fikk en orientering, og lovet at dersom italienske myndigheter hadde behov for assistanse i etterforskningen ville vi selvfølgelig stille opp.

- Hvorfor ble ikke din korrespondanse - e-poster - journalført i departementets postliste.

- Det er nå gjort. Jeg oppfattet den første mailen fra min italienske kollega som en privat mail, hvor han takket for sist. Jeg har kun svart ham på noen spørsmål. Nå i ettertid ser jeg at disse mailene kanskje burde vært ført i postjournalen. Han spurt meg om noen ting, og fikk svar. Mer mystisk er det ikke, sier statssekretær Brein-Karlsen.

- Du ble også spurt om råd fra den italienske statssekretæren om han skulle gi et intervju til NRK?

- Ja, og jeg rådet ham til å la seg intervjue. Det er vel ikke unaturlig når en utenlandsk kjenning spør om jeg kjenner mediet som kommer med en intervjuforespørsel å svare, sier Brein-Karlsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling