Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville feire utlevering. Må vitne i Krekar-saken

Tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) hadde møter med sin italienske motpart.

NY RETTSAK: Mandag og tirsdag skal Oslo tingrett ta stilling til om utleveringsvilkårene for mulla Krekar er oppfylt. Vis mer

Nok en gang behandles spørsmålet om utlevering av mulla Krekar (63) i en norsk domstol.

Krekar sitter stille på tiltalebenken og lytter oppmerksomt på PSTs innledningsforedrag. Han får bistand av tolk via hodetelefoner, og skrur av og på advokat Brynjar Melings mikrofon når forsvareren har kommentarer.

Italienske myndigheter har begjært Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, utlevert til landet etter at han i sommer ble dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging.

Trakk seg plutselig

Det er ikke første gang Italia vil ha tak i mannen, som har stått oppført på FNs terrorliste siden 2003. Selv om Høyesterett seinest i 2016 slo fast at Krekar kunne utleveres til Italia, ble plutselig begjæringen fra Italia trukket tilbake mens Krekar sto tiltalt.

STEVNET: Tidligere statssekretær i justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, som nå er samfunns- og myndighetskontakt for den kinesiske mobilgiganten Huawei, er stevnet av Krekars advokat Brynjar Meling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STEVNET: Tidligere statssekretær i justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, som nå er samfunns- og myndighetskontakt for den kinesiske mobilgiganten Huawei, er stevnet av Krekars advokat Brynjar Meling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da Krekar ble pågrepet i Norge etter fengselsdommen 15. juli i år, har Italia på ny sendt en begjæring om utlevering. Det er disse vilkårene som nå behandles i Oslo tingrett i dag og i morgen.

Krekar og hans advokat Brynjar Meling hevder utleveringen er politisk motivert og har spesielt pekt på Frp som en pådriver for dette.

Møtte italienerne

Tidligere statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp) er nå innkalt som vitne i Krekar-saken og skal forklare seg i morgen.

I RETTEN: Mandag og tirsdag skal Oslo tingrett ta stilling til om utleveringsvilkårene for Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, er oppfylt. Dette sa Krekar til pressen før retten ble satt. Video: Per Ervland. Reporter: Øystein Sæthre Vis mer

NRK kunne i 2016 avsløre at Brein-Karlsen allerede i 2014, halvannet år før Italia formelt ba om å få Krekar utlevert, møtte sin statssekretærkollega i det italienske justisdepartementet. Der ble det blant annet diskutert en mulig utlevering av Krekar.

Dagbladet fikk også tilgang til en rekke-e-poster som gikk mellom Brein-Karlsen og hans italienske kollega Cosimo Ferri i 2014.

Ville ferie utlevering

I en e-post datert 25. november 2016, bare dager før det ble kjent at italienerne likevel ikke ville ha Krekar utlevert, skrev Brein-Karlsen følgende:

- Ser fram til vårt neste møte, også. Jeg tror det ville være hensiktsmessig med en feiring i Roma når alle de mistenkte befinner seg i Italia.

- Ja, det er korrekt at jeg skrev det. Det var kanskje litt uskjønnsomt, men viser hvor viktig denne saken har vært, sa statssekretær Brein-Karlsen i 2016.

I stevningen heter det at Brein-Karlsen skal forklare seg om politisk kontakt med Italienske myndigheter i 2014. Advokat Brynjar Meling hevder i sitt innledningsforedrag at de har avdekket et «politisk spill» i saken.

- Brein-Karlsen vil sikkert ha et annet ord på det, sier Meling om møtene statssekretæren hadde.

Dommer fra Italia

Han avviste samtidig at norske myndigheter har drevet et hemmelig spill for å bli kvitt Krekar.

PÅGREPET: Natt til tirsdag ble Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, pågrepet av PST på hans bopel i Oslo. Video: KURD TV Vis mer

Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST argumenterte i retten i dag hvorfor de mener det er grunnlag for å utlevere Krekar til Italia. Kurder-irakeren, som kom til Norge i 1991, har uttalt at han frykter for å bli sendt videre til Irak, der han risikerer dødsstraff.

Hafsmoe viste til flere dommer fra italienske domstoler knyttet til gruppa «Rawti Shax», som italienske myndigheter mener Krekar leder.

En mann i 40-åra, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-åra, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel for deltakelse i gruppa.

Brenne grunnloven og Stortinget

En av de meddømte er også innkalt som vitne. Det samme er ekstremismeforsker Lars Gule og PST-etterforsker Geir Øvstedal, som vitnet om Krekar i rettsbehandlingen i Italia.

Gruppa har blant annet holdt kontakten på chatterommet Paltalk, samtidig som norsk og italiensk politi sitter på en rekke opptak av samtaler Krekar hadde på besøksrommet i Kongsvinger fengsel, der han sonet en dom på to år og ti måneder for blant annet trusler mot Erna Solberg.

I opptakene fra Kongsvinger fengsel framgår det at Krekar vil brenne det norske flagg, grunnloven og så Stortinget.

- Politisk spill

Krekar hevder i retten i dag at PST ikke klarer å høre forskjell på han og hans bror.

- Denne saken er bare et politisk spill. Jeg hørte på noen av «dokumentene» og bevisene i Italia og PST, men det er ingenting, sier Krekar til pressen.

- De kan ikke forstå hvem som snakker, om det er mulla Krekar eller hans bror.

FORSVARER: Brynjar Meling om Krekar-saken. Reporter: Frode Andresen. Video: Emma-Maria B. Whittaker. Vis mer

Islamsk kalifat

PST er imidlertid klare på at Rawti Shax er en terrororganisasjon, og viser til de italienske rettsdokumentene.

- Gruppens endelige formål er å kaste regjeringen i den kurdiske delen av Irak og opprette et islamsk kalifat basert på sharia. Det er en delvis hemmelig organisasjon som er organisert i celler, heter det i dommen.

Hafsmoe leste også opp kjennelsen om å fengsle Krekar i Italia. Her beskrives det hvordan Krekar angivelig bygget opp Rawti Shax som en hemmelig terrororganisasjon.

- Han ledet organisasjonen fra Kongsvinger fengsel i Norge, ga instruksjoner gjennom familiemedlemmer og definerte strengt hemmelige strategier for å holde liv i organisasjonen.

Dømt

Politiadvokaten gikk videre med å argumentere for at forholdene Krekar er dømt for i Italia, også er straffbare etter norsk lov. Dette er et av vilkårene som må være oppfylt for at Krekar kan utleveres.

Han viser også til at det må være skjellig grunn til mistanke for at Krekar kan utleveres. Det ble allerede fastslått av samtlige norske rettsinstanser i 2016.

- Det er ingenting nytt som skal rokke ved den vurderingen. Han er dømt i en hovedforhandling i Italia. Det er bevist utover enhver rimelig tvil, og høyesterett har i Italia beskrevet Rawti Shax som en terrororganisasjon og Krekar som leder av denne, sier Hafsmoe i retten i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media