Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville finne bildene

Oslo-politiet ga ikke ranstiltalte Petter Tharaldsen (34) mulighet til å finne de stjålne Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor vinter at Tharaldsen uten forvarsel ble hentet fra varetektscella i Oslo fengsel og tatt med til et kontor på Politihuset i Oslo. 34-åringens forsvarer, advokat John Arild Aasen, ble varslet, og fikk bistå klienten under møtet.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble Tharaldsen spurt direkte av en politisjef om han kunne skaffe maleriene tilbake. 34-åringen svarte at det var han villig til å gjøre et forsøk på. Bakgrunnen var at han mente at han hadde kontakter i et miljø som kunne ha opplysninger om kunstkuppet.

Hadde betingelse

Tharaldsen satt på det tidspunktet varetektsfengslet for det såkalte Aker Brygge-ranet 30. august 2004. 34-åringen satte som betingelse at han ble løslatt fra varetekt.

Dette var et krav politimannen tydeligvis ikke kunne ta på egen hånd. Han kom etter en tids samtale fram til at han ikke kunne løslate Tharaldsen. Etter dette ble 34-åringen sendt tilbake på cella, og forespørselen om å hjelpe politi med å finne maleriene ble aldri gjentatt.

På Dagbladets henvendelse bekrefter advokat Aasen møtet på politihuset.

-  Selv om min klient var villig til å gjøre et forsøk på å finne maleriene, må jeg på det sterkeste understreke at dette ikke på noen måte innebærer en erkjennelse i Munch-saken. 34-åringen nekter straffskyld for Munch-ranet. Det har han gjort fra første stund. Klienten er opptatt av at maleriene skal komme til rette, noe han har vært hele tida, sier advokat Aasen.

Dømt til fire år

 STARTER I DAG:  I dag starter Munch-rettssaken i Oslo tingrett. I går var advokat Sverre Næss på plass med saksdokumenter. Foto: Jon Terje H. Hansen
STARTER I DAG: I dag starter Munch-rettssaken i Oslo tingrett. I går var advokat Sverre Næss på plass med saksdokumenter. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Det var angivelig etter det omtalte møtet på politihuset at Tharaldsen ble klar over at han var under etterforsking for Munch-ranet. Dette til tross for at en østfolding (38), som er tiltalt for medvirkning til ranet, ringte sin kontakt i politiet samme dag som ranet skjedde 22. august 2004.

38-åringen fortalte politimannen at Tharaldsen samme dag hadde hentet fluktbilen, og at tiltalte Bjørn Hoen hadde organisert ranet.

38-åringen samarbeidet med politiet fra ransdagen og fram til begynnelsen av januar 2005. Bare noen uker seinere ble altså medtiltalte Tharaldsen hentet til politihuset. I april ble østfoldingen, som den første, arrestert for Munch-ranet.

Kjørte fluktbilen

Et par-tre dager seinere ble Tharaldsen arrestert på varetektscella, og siktet for Munch-ranet. Politiet mener Tharaldsen kjørte fluktbilen fra museet til tennisbanen på Sinsen.

Tharaldsen ble i fjor sommer dømt i Borgarting lagmannsrett til fire års fengsel for Aker Brygge-ranet.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik ved Oslo politidistrikt vil ikke kommentere saken.

-  Alt som berører saken er brakt videre til overordnet påtalemyndighet. Politiet vil derfor ikke kommentere denne typen spørsmål nå, sier Ervik.

24. september 2004 slutter alle konkrete spor etter kunstverkene. Da skal bildene ha blitt flyttet fra bussen til Thomas Nataas på Skedsmo. Politiet avlyttet telefonlinjene, men klarte ikke å finne maleriene fordi de stoppet feil bil på vei ut fra området.

Under forberedelsene til flyttingen, brukte de involverte kodenavn på maleriene, får Dagbladet opplyst. Maleriene skal ha blitt omtalt med navn som «Parketten» eller «Damer».

Ny maleritakst: 750 millioner

«Skrik» og «Madonna» ble først taksert til 700 millioner kroner etter ranet. Etter en ny taksering er verdien steget til 750 millioner kroner.

Etter det Dagbladet kjenner til, har det verdenskjente kunstauksjonsfirmaet Sotheby i London vært med på takseringen.

Det var Sotheby som i forrige uke solgte skipsreder Fred. Olsens Munch-samling for anslagsvis 200 millioner kroner.

750 millioner kroner er pengene de seks tiltalte kan bli dømt til å betale i erstatning til Munch-museet, sjøl om de skulle bli frifunnet for kunstkuppet.

Bakgrunnen er at norsk rett åpner for at en frifunnet i en straffesak utmerket kan bli dømt til å betale fornærmede oppreisning. Norsk lov åpner for denne omstridte praksisen, fordi det kreves langt større krav til bevis for å dømme i en straffesak enn i en såkalt sivilsak, som omfatter erstatningskrav.

En fellene dom vil være identisk med idømt erstatningskrav, sjøl om det kan settes lavere enn 750 million kroner.

VILLE FINNE MALERIENE: Ransdømte og Munch-tiltalte Petter Tharaldsen ville gjøre et forsøk på å finne «Skrik» og «Madonna».
STJÅLET: «Skrik».
STJÅLET: «Madonna».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!