Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville folk dødd dersom myndighetene hadde varslet oss og sagt «hold dere innendørs»?

37 personer er døde etter at gigantiske vannmasser oversvømte Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det verste regnværet på 60 år har hittil ført til at 37 mennesker i Kinas hovedstad Beijing har mistet livet. I tillegg er sju personer fortsatt savnet.

Personene omkom som følge drukning, hustak som raste sammen og elektriske sjokk som følge av ødelagte strømledninger.

Til sammen ble rundt 66 000 personer evakuert fra sine hjem, i hovedsak fra høyereliggende områder i utkanten av Beijing, for å hindre at de blir tatt av jordras.

10 MILLIARDER:  Det er anslått at ødeleggelsene som følge av vannmassene vil kostet ti milliarder kroner. Bildet er tatt i distriktet Fangshan i Beijing. Foto: EPA / NTB Scanpix
10 MILLIARDER: Det er anslått at ødeleggelsene som følge av vannmassene vil kostet ti milliarder kroner. Bildet er tatt i distriktet Fangshan i Beijing. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Vannmassene har ødelagt for opp mot 10 milliarder norske kroner.

Hatske meldinger Kinesisk media og internettbrukere har nå stilt seg kritiske måten myndighetene har håndtert vannmassene, og spurt seg hvorfor det ikke ble bedre advart om været på forhånd, ifølge BBC.

- Ville folk dødd dersom myndighetene hadde varslet oss og sagt «hold dere inne»?, spør en bruker på det populære mikrobloggingsnettstedet Sina Weibo.

Ifølge Al Jazeera hadde nærmere ni millioner brukere gitt uttrykk for misnøye. Også avløpssystemet blir kraftig kritisert.

KRITISK:  Bønder prøver å redde kyllinger etter at vannmassene la store områder under vann i helga. Bildet er tatt i Chongqing. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
KRITISK: Bønder prøver å redde kyllinger etter at vannmassene la store områder under vann i helga. Bildet er tatt i Chongqing. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

-Dersom så mange problemer oppstår i hovedstaden Beijing vil det bli mye verre dersom det samme skjer andre steder med dårligere infrastruktur, skriver en annen.

Heldigvis i helga Flere store veier i hovedstaden var lagt under vann, og 500 utenlandske flyvninger ble kansellert, noe som førte til at 80 000 passasjerer ble værfaste på flyplassen. På en av hovedveiene i byen omkom en kvinne etter at bilen hennes ble stående i en undergang under tre meter med vann.

- Heldigvis kom vannmassene på en lørdag. Hadde det kommet på en vanlig jobbhverdag kunne det blitt mye verre, sier en kommentator på «China Central Television», ifølge Al Jazeera.

I går tittet solen frem, og opprydding reparasjonsarbeid og pågår for fullt. Vannmassene har i dag trukket seg tilbake, og flyene har gått som normalt. 

Flere dødsfall På de offisielle nettsidene til Beijing advares det mot at regnværet kan fortsette og eskalere til storm.

REDNINGSAKSJON: Flere store veier i hovedstaden var lagt under vann, og 500 utenlandske flyvninger ble kansellert, noe som førte til at 80 000 passasjerer ble værfaste på flyplassen.  Foto: REUTERS / China Daily / NTB Scanpix
REDNINGSAKSJON: Flere store veier i hovedstaden var lagt under vann, og 500 utenlandske flyvninger ble kansellert, noe som førte til at 80 000 passasjerer ble værfaste på flyplassen. Foto: REUTERS / China Daily / NTB Scanpix Vis mer

«Meteorologene sier at det fra juli til september er fare for flom, og det kan komme flere store stormer eller ekstremt vær», skriver Sky News.

Også flere andre steder i Kina har folk omkommet på grunn av store nedbørsmengder. Fire personer omkom da lastebilen de satt i havnet i en elv i provinsen Shanxi nord i Kina, mens seks personer har mistet livet i et jordskred i Sichuan-provinsen i sør. Det er ventet mer regn både nordøst og sørvest i Kina, melder NTB.

168 døde i fjor Kraftige regnmasser førte til at vann fra elven Yangtze flommet ut over store områder i den sentrale og sørlige delen av Kina i juni i fjor.

Soldater ble satt inn for å hjelpe flomofre, og katastrofeberedskapen ble satt opp til høyeste nivå etter at over én million mennesker ble evakuerte.

VANNFAST BIL: Flere personer omkommet som følge av hustak som har rast sammen og elektriske sjokk som følge av ødelagte strømledninger. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix'
VANNFAST BIL: Flere personer omkommet som følge av hustak som har rast sammen og elektriske sjokk som følge av ødelagte strømledninger. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix' Vis mer

168 personer døde, ifølge kinesiske myndigheter.

På grunn av en lang tørkeperiode før regnet satte inn, ble ikke vannet absorbert, og i stedet lå det over hus, veier og jorder.

I provinsen Zhejiang ble flommen beskrevet som den verste, lik den i Beijing i år, som flommen i 1955. To diker brast i provinsen og førte til at to byer og 21 landsbyer ble oversvømmet.

Flomperioder hver sommer Nærmere 3900 mennesker er omkommet eller meldt savnet som følge av flom i nordøstlige Kina i august 2010. Ifølge avisen Beijing Times var flomkatastrofen i Dandong den verste siden 1949.

MER REGN PÅ VEI:  På de offisielle nettsidene til Beijing advares det mot at regnværet kan fortsette og eskalere til storm.

«Meteorologene sier at det fra juli til september er fare for flom, og det kan komme flere store stormer eller ekstremt vær», skriver Sky News. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
MER REGN PÅ VEI: På de offisielle nettsidene til Beijing advares det mot at regnværet kan fortsette og eskalere til storm. «Meteorologene sier at det fra juli til september er fare for flom, og det kan komme flere store stormer eller ekstremt vær», skriver Sky News. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Over 250 000 mennesker ble evakuert fra flom da.

Det sørlige Kina har nesten hver sommer hatt flomperioder. Klimasenteret i Beijing hevder at perioder med ekstremt vær har økt de siste åra med lengre tørkeperioder som er blitt avløst av mer intenst og ødeleggende regn.

STORE ØDELEGGELSER:  Fangshan-distriktet i Beijing ble svært ødelagt av vannmassene, som viste seg å være det verste regnværet på 60 år. Foto: Andy Wong / AP Photo / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Fangshan-distriktet i Beijing ble svært ødelagt av vannmassene, som viste seg å være det verste regnværet på 60 år. Foto: Andy Wong / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media