Ville forby Gud å røyke

Redaktør Vebjørn K. Selbekk holder ytringsfriheten høyt etter å ha trykket Muhammed-tegningene. For to år siden mente han det var uakseptabelt at Gud røyker på teater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Du vil nekte Gud å røyke, Selbekk?

- Om jeg ville nekte Gud å røyke? Jeg forstår ikke spørsmålet, sier kristenredaktøren over mobiltelefon før NRK Radios Her og Nå-sending i går ettermiddag.

For to år siden gikk redaktør Selbekk på lederplass inn for å beholde blasfemiparagrafen i Straffeloven. Da mente han det var uakseptabelt med teaterstykker der Gud røykte og bannet.

«1933 var et begivenhetsrikt år for det norske kristenfolk. Kristenlederne raste mot Nationaltheaterets planer om å sette opp stykket «Guds grønne enger», der Gud ble fremstilt som en mann som både røykte og bannet. Samtidig stod forfatteren Arnulf Øverland tiltalt etter blasfemiparagrafen på grunn av sitt foredrag «Kristendommen -den tiende landeplage».

Da Øverland til slutt ble frikjent, følte mange at forfallet i samfunnet hadde kommet så langt at man var nødt til å foreta seg noe. Det hellige ble trukket ned i sølen på en helt uakseptabel måte,» skrev Selbekk i lederartikkelen 19. januar 2004.

- Det var en lederartikkel som handlet om KrF, sa Selbekk i går.

Anklaget for blasfemi

Da Dagbladet.no sent i går kveld møtte ham på Marienlyst etter maratondebatter i radio og fjernsyn, var det Selbekk som var anklaget for blasfemi.

OMDEBATTERT: Kristen-redaktøren Vebjørn Selbekk gikk i går mellom TV- og radiostudioene på Marinlyst for å debattere Muhammed-tegningene. Her følger han nyhetssendingen etter debatten i RedaksjonEN. Foto: Morten Øverbye
OMDEBATTERT: Kristen-redaktøren Vebjørn Selbekk gikk i går mellom TV- og radiostudioene på Marinlyst for å debattere Muhammed-tegningene. Her følger han nyhetssendingen etter debatten i RedaksjonEN. Foto: Morten Øverbye Vis mer

Publiseringen av Muhammed-tegningene i Magazinet har fått ambassader i islamske land til å protestere overfor norske myndigheter, og palestinske aktivister til å brenne norske flagg i Gaza By.

- Jeg står for lederartikkelen. Blasfemiparagrafen har eksistert siden 1933 uten å ha blitt brukt. Den er et symbol, en sovende paragraf, sa Selbekk.

- Du er for en sovende blasfemiparagraf?

- Ja, en symbolsk paragraf som viser at det finnes en grense for ytringer.

- Hvor bør grensen gå?

- Det vet jeg rett og slett ikke. Men den må ikke hindre at den politiske agendaen som finnes i den islamske religionen kan debatteres.

Bidrar til Islamhets

- Det Selbekk har gjort fyrer opp under islamhetsen vi finner i samfunnet, sier Unge Venstre-leder  Lars-Henrik Michelsen.

Han er skeptisk til Selbekks motiver med å trykke tegningene:

- Jeg reagerer på at Selbekk sier han publiserer bildene i ytringsfrihetens navn. Han møter seg selv i døren når han selv har vært en av de sterkeste forsvarerne for blasfemiparagrafen, sier Michelsen til Dagbladet.no.

Ingen Jesus-karikaturer

Selv sa redaktøren i går at han aldri har og aldri vil publisere karikaturer av Jesus. Men han medga at de store norske avisene - blant dem Dagbladet - har publisert flere karikaturer som han selv har reagert på.

- Dette er karikaturer som er langt verre enn de harmløse tegningene vi har trykket. Du representerer selv en avis som har trykket rimelig tøffe karakteristikker av Jesus. Det er prisen vi som har en tro må betale for at vi lever i et fritt og demokratisk samfunn, sa Selbekk.

I TV-debattene i går kveld ville Selbekk ikke beklage at han hadde trykket tegningene. Til Dagbladet.no sa han etter at TV-lysene var slukket:

- Jeg beklager i den grad dette har støtt muslimer religiøse følelser. Men jeg beklager ikke at vi har trykket tegningene, for det ville være å beklage at vi har ytringsfrihet i Norge.

Drapstrusler

Reaksjonene etter publiseringen av bildene har vært langt sterkere enn han hadde regnet med. Redaktøren har mottatt mer enn 20 drapstrusler. De fleste truslene skal komme fra utlandet. Norsk politi ser ifølge Selbekk svært alvorlig på flere av truslene.

- Jeg kan ikke gå rundt og være redd, da har vi tapt. Men jeg har en kone og barn som det er annerledes for. De har ikke bedt om dette, og det er en stor belastning for dem, sa Selbekk før han forlot Marienlyst.

Tar avstand

Advokat Abid Q. Raja, som møtte Selbekk i TV-debatten hos RedaksjonEN, tar sterk avstand fra truslene og flaggbrenningen etter publiseringen av tegningene.

- Man skal ikke komme med trusler, man skal ikke komme med drapstrusler, og man skulle ikke ha brent det norske flagget. Det er veldig synd at det er skjedd, sa advokaten.

Advokaten var likevel ikke nådig i sin kritikk av kristenredaktøren.

- Selbekk praktiserer selektiv ytringsfrihet. Han ville aldri trykket noe som støter kristne. Han er for blasfemiparagrafen. Det henger ikke i hop, å være for blasfemiparagrafen og samtidig komme med blasfemiske ytringer.

SKEPTISK: Lars-Henrik Michelsen mener Selbekk møter seg selv i døren.
OMSTRIDT: Det er de omstridte tegningene fra Jyllands-Posten som har fått kristen-redaktøren til å tale ytringsfrihetens sak.
USERIØS, PUBERTAL BLEKKE: Abid Q. Raja var ikke mild i sine karakteristikker av Magazinet.