Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville forklaringer

Dagbladet møtte den 22-årige drosjesjåføren som nå er siktet for å ha drept - eller medvirket til drapet - på Thomas Knutsen ansikt til ansikt ved to anledninger. Ved det første møtet, som fant sted på Frognerstranda Kro i Oslo sist fredag, sa han at russisk mafia drepte Thomas Knutsen. Natt til søndag, på et annet møtested, fortalte 22-åringen at han selv var i Nittedal drapsnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leseren bør være oppmerksom på at en rekke av opplysningene som 22-åringen har gitt Dagbladet ikke har latt seg bekrefte av andre kilder. Flere påstander synes å være overdrevne og fantasifulle. Andre opplysninger er åpenbart usanne. 22-åringens motiv for å la seg intervjue, er også uklart.

Men på noen punkter har 22-åringens opplysninger latt seg bekrefte:

  • Mannen framskaffet en 9-mm pistol av merke Para-Ordenance som dokumentasjon på at han tilhørte et kriminelt miljø. Politiet bekrefter mannens historie om at våpenet ble stjålet i Fredrikstad for halvannnen uke siden.
  • Mannen sa at han sendte tekstmeldingen «HVOR ER DU» til drosejsjåfør Thomas Knutsen ved midnattstid natta Knutsen ble drept. Politiet bekrefter at slik melding ble funnet på Knutsens håndsett.
  • Mannen sier at han så en uniformert politibil, en sedan, i rundkjøringa på Gjelleråsen like før Knutsen ble drept. Politiet bekrefter at slik politipatrulje sto i rundkjøringa.

Dagbladet er kjent med at store deler av 22-åringens historie er den samme som den han har gitt politiet i to vitneavhør.

Seint fredag kveld konfronterte Dagbladet politiinspektør Jon Letnes ved Romerike politidistrikt med mannens opplysninger.
- Tror dere på den historien han forteller? svarte Letnes.

Søndag kveld ble han arrestert for våpentyveri. I går ble han siktet for drapet på sin drosjekollega.

Første møte

Fredag kveld intervjuet Dagbladet mannen på Frognerstranda Kro. Han var kledd i svart, og sa at det var sørgeklær - fordi Thomas Knutsen var drept. Han presenterte seg ved navn, og sa at han er leder for «Den norske mafiaen».

- Det er ikke noe vi har funnet på selv. Politiet kaller oss det, sa 22-åringen.

- Hva er den norske mafiaen?

- I august i fjor var vi 437 mann. Nå kan vi mobilisere 800 mann. Etter det som har skjedd nå, er det full krig mellom oss og den russiske mafiaen, påsto 22-åringen.

Han fortalte om torpedovirksomhet, likvideringer til 30000- 50000 kroner stykket og prostituerte gjengen skal kontrollere. 22-åringen sa at gjengen driver med smugling og distribusjon av sigaretter, sprit, mye heroin, mye kokain og litt amfetamin. Han sa at de ikke driver med hasj, fordi fortjenesten er lav. Han ramset opp navn på bander som er mer eller mindre kjent gjennom mediene. Han opplyste om kilopriser på forskjellige kvaliteter narkotika, og hevdet at han kunne skaffe kilovis av hva som helst på 15- 20 minutters varsel.

- Sjekk med hvem dere vil i politiet. Hvis de ikke kjenner meg, er de bra dumme, sa 22-åringen.

Han snakket som en foss under intervjuet. Det var mange detaljer og klokkesletter i historien, men bare ett presist navn på en person; drapsofferet Thomas Knutsen.

Om Knutsen

Det er nå kjent at at 22-åringen kjørte drosje i Oslo, og gjennom jobben ble kjent med Knutsen.

Til Dagbladet sa 22-åringen noe helt annet:

- Han kjørte meg hjem fra byen for et års tid siden, og jeg fikk så godt inntrykk av ham at jeg fortsatte å ringe ham når jeg trengte drosje. Jeg har kjørt med ham 50- 60 ganger. Vi var også ute på byen et par ganger. Jeg så på ham som en venn - det gjør jeg med alle som gjør meg en tjeneste, inntil de beviser det motsatte. Han var sjåfør og venn.

- Hvem drepte Thomas Knutsen?

- Det var noen i den russiske mafiaen her i Norge, men de som gjorde det er garantert i Russland nå. I dag har jeg betalt 500000 kroner for å få ut opplysninger om hvem som gjorde det. Jeg har fått vite at drapet skjedde mellom klokka 03.15 og 03.20 natt til onsdag. De som gjorde det kjørte en vinrød Mercedes stasjonsvogn og kjørte nordover på riksvei 4 etter drapet, hevdet 22-åringen.

- Han gråt

Ifølge 22-åringen fikk en av hans folk telefon fra Knutsen ved 19.30-tida tirsdag 26. januar, mens 22-åringen selv satt i møte. Da skal Knutsen ha grått og vært svært urolig. 22-åringen sa at han like etter, ved 20.15-tida, ringte ham tilbake.

- Han gråt. Han sa at noen skulle likvidere ham i løpet av kort tid, sa 22-åringen
Den nå drapssiktede 22-åringen fortalte videre at de ble enige om å møtes seinere på natta. Han sier han sendte en tekstmelding ved midnattstid til Knutsen, og seinere noen meldinger ved 04-tida.

- De kom antakelig inn på mobiltelfonen hans da avisbudet og politiet sto på åstedet i Nittedal, sa 22-åringen.

Andre møte

Ved midnattstid natt til søndag oppsøkte Dagbladet 22-åringen på hjemmeadressen hans i Oslo. Der var det ingenting som tydet på at påstandene om millioninntekter på mafiavirksomhet hadde noen rot i virkeligheten.

Mannen fortalte at han hadde sovet, virket svært trøtt og skar gjentatte ganger kraftige grimaser for å bli våken. Dagbladet ba ham om å rekonstruere tekstmeldingene han hadde sendt til Knutsen drapsnatta.

Mannen sa at han sendte denne meldingen ved midnatt: «HVOR ER DU».

Knutsen skal ha svart: «RÅDHUSPLASSEN».

De neste to meldingene rekonstruerte han slik: «GÅR DET BRA?» og «SKAL VI TA EN KAFFE I HUNDRE?». Hundre er drosjeslang for Statoil-stasjonen i Trondheimsveien 100, et fast møtested for sjåførene.

- Var i Nittedal

- Hvor var du når du sendte de siste tekstmeldingene? spurte Dagbladet.

22-åringen ventet litt og sa:

- Jeg var i Nittedal.

- Hvor gjorde du der?

- Jeg husker ikke helt, for jeg var ganske full, svarte 22-åringen.

Han satt på huk, røykte en sigarett og tenkte seg om i 20- 30 sekunder. Så sa han:

- Jeg skulle møte han som skaffet meg våpnene fra innbruddet i Gressvik.

22-åringen fortalte at han kjørte i fylla til Nittedal i en sort Golf, og at han klokka 02.10-02.15 natt til onsdag 27. februar så en uniformert politibil, en sedan, da han kjørte gjennom rundkjøringa på Gjelleråsen. Våpentyven skulle han møte ved drosjeholdeplassen på Hagan, rett ved lensmannskontoret, men mannen møtte ikke opp. 22-åringen sa han ikke visste hvorfor våpentyven ville møte ham.

- Jeg røykte en halv pakke sigaretter mens jeg ventet, sa 22-åringen.
22-åringen sa til Dagbladet at tidspunktet for møtet var satt til 02.30. Han sa at han mens han ventet så han en maxidrosje fra Romerike, en mann i refleksvest som luftet hunden og en vinrød Mercedes stasjonsvogn med tre-fire personer i. 22-åringen sa at da han kjørte tilbake mot Oslo ved 04.10- 04.15-tida, møtte han en kommandobil ved Gjelleråsen.

Han sa at han ikke så Thomas Knutsen i Nittedal natta da Knutsen ifølge politiet ble drept mellom 03.05 og 03.30.

Søndag kveld ble mannen pågrepet i Oslo, siktet for våpentyveri.
I går ble han siktet for drap.

KAN VÆRE DRAPSVÅPENET: 22-åringen skaffet en stjålet pistol for å bevise at han tilhørte et kriminelt miljø.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media