FORKLARTE SEG I DAG. Arfan Bhatti i samtale med aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, før ankesaken mot Bhatti startet i Borgarting lagmannsrett i dag. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
FORKLARTE SEG I DAG. Arfan Bhatti i samtale med aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, før ankesaken mot Bhatti startet i Borgarting lagmannsrett i dag. Foto: Terje Bendiksby/ScanpixVis mer

- Ville forvirre politiet

Derfor brukte Bhatti to forskjellige våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet ankesaken mot terrorfrikjente Arfan Bhatti (31) i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Bhatti ble i fjor vår frikjent for terrorisme, men ble dømt for ett drapsforsøk og et tilfelle av trusler. Han har selv anket dommen for drapsforsølk, mens påtalemyndigheten har anket den andre skyteepisoden, der Bhatti ble frikjent for drapsforsøk.

Han erkjenner trusler, men nekter for drapsforsøk i begge tilfellene.

- Var irritert
I retten i dag forklarte Bhatti selv at han var forbannet på en tidligere T5PC-topp i Asker på grunn av et lån som ble rotet til. Derfor fyrte han av 17 skudd mot det han trodde var et tomt hus. Det viste seg imidlertid at mannens gamle mor lå i huset og sov.

-  Jeg har kjenneskap til mannen via en gammel kamerat av meg. De hadde et økonomisk forhold, og jeg hadde også et påbegynt økonomisk forhold til ham. Jeg hadde sett på noen prosjekter han hadde i Spania, og han hadde bedt om et lån.

- Så skar det seg mellom min kamerat og denne mannen, og jeg ble mellommann mellom de to, forklarte Bhatti.

- Ei natt jeg irriterte meg over ham kjørte jeg ut til huset hans i Asker. Jeg kjørte dit med ei venninne, vi gikk rundt huset og sjekket. Lysene var av, panseret på bilen var kaldt, alt tydet på at ingen var hjemme. Jeg visste at han var i Spania, sa Bhatti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hentet våpen
Etter at Bhatti satte av venninna si kjørte han tilbake til mannens hus. Her har han erkjent å ha fyrt av flere skudd.

- Hadde jeg visst at det var mennesker i huset hadde dette aldri skjedd, sier Bhatti.

Han vil derimot ikke fortelle hvor han hentet våpen før han skjøt mot huset.

-Det var jo en dum handling. Dessverre så tok jeg ut våpen, sa en svak Bhatti fra vitnevoksen.

-Hvorfor brukte du to våpen i skytingen mot huset til Asker-mannen, ville aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, vite?

- Fordi det kunne virke forvirrende for politiet, sa Bhatti.

- Vet ingenting om dette
Når det gjelder den andre skyteepisoden, mot huset til en forretningmsmann i Bærum, nekter Bhatti all kjennskap til dette. I tingretten ble han dømt for drapsforsøk for denne episoden, og politiet mener han leide en annen person til selve skytingen.

-Jeg har ingen kjennskap til skytingen, men har hatt et økonomisk forhold til NN (bærumsmannen). Jeg kom i kontakt med ham i 2005 i forbindelse med et oppgjør der jeg hadde lånt penger til en annen. Disse pengene gikk etter hvert videre til NN. Jeg tok kontakt med ham da den andre mannen ikke maktet å gjøre opp for seg, forklarte Bhatti.

Det ble skutt over 20 skudd mot dette huset, med en Uzi maskinpistol. Inne i huset lå mannens kone og barn og sov, mens bærumsmannen selv satt i stua.

Bhatti forklarte at det var Thomas Øye som til syvende og sist gjorde oppp for denne mannen (NN).

-Jeg har aldri møtt NN, jeg har knapt hatt telefonisk kontakt med ham. Jeg har kun møtt ham i tingretten, forklarte Bhatti om bærumsmannen.

- Går ikke rundt og truer folk
- Jeg går jo ikke rundt og truer folk. Jeg kan forstå at han kan ha oppfattet noen av smsene som ubehagelige, men jeg mente ikke å true ham.

Videre forklarte han at denne mannen var innblandet blant annet i pyramiden T5PC, og også i den såkalte koffertsaken, der Thomas Øye lånte fem millioner kroner av David Toska. Pengene skulle brukes til investeringer i et nytt selskap. Men dette gikk ikke etter planen, og Toska slet med å få pengene sine tilbake.

Også i dagens rettssak mot Bhatti er Harald Undrum er sentralt navn. Han er tidligere Schibstedtarving, og var blant annet involvert i den såkalte koffertsaken som kausjonist for Thomas Øye. Begge ble seinere dømt for heleri i saken.

Bhatti har forklart at skytingen mot huset til bærumsmannen kan ha vært rettet mot Undrum. Bærumsmannen hadde nemlig lånt Undrums bil, som sto parkert utenfor.