Det var Tyskland som fremmet forslag om at sel, hval, pingviner og andre sjødyr og fisk skulle få boltre seg og leve i fred og ro i Weddellhavet i Antarktis.
EU støttet forslaget, som nå har vært behandlet i CCAMLR - Kommisjonen for bevaring av marine, levendre ressurser i Antarktis. Dersom området ble vernet, ville det bli verdens største verneområde til havs.
Stemte imot
Totalt er det snakk om 1,8 millioner kvadratkilometer hav, som ville blitt et trygt oppholdsområde for det som også er et av verdens rikeste dyreliv.
Temaet er blitt heftig diskutert også i Dagbladet, der UD og Greenpeace har tatt kampen i kronikkform.
CAMLR-kommisjonen har nå møttes i Hobart i Tasmania i Australia. Resultatet er nedslående for miljøvernere som hadde engasjert seg i saken - men potensielt godt nytt for fiskeriindustrien.
Samtlige 22 medlemsland måtte stemme for forslaget for å få det vedtatt. Forslaget ble klubbet ned av Russland, Kina - og Norge. Kina og Russland stemte blankt nei. Norge fremmet under forhandlingene forslag om å dele området i to.
Aktivister raser
Et sentralt tema i forhandlingene er fiskeriindustrien. Det foregår fiske etter krill, antarktisk tannfisk, patagonisk tannfisk og makrellisfisk i området. I forslaget til Tyskland het det ifølge NRK at kommersielt fiske ville utgjøre en stor trussel mot de rundt 14 000 sårbare dyreartene som lever i Weddelhavet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger