Ville gå - måtte sitte

Mangelen på ledelse ved Ullevål sykehus er så kritisk at styret føler seg forpliktet til å fortsette. Det gjør de til tross for at de støtter vurderingene til styreleder Karl Glad, som i går ble sparket for sitt syn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis styret hadde kastet kortene, ville situasjonen på Norges største sykehus gått fra å være umulig til uutholdelig. Det er etter det Dagbladet forstår grunnen til at de i går ettermiddag lot seg overtale til å fortsette av sykehusbyråd Ellen Chr. Christiansen. Etter at møtet i Rådhuset var over, formulerte partene et kompromiss som er ullent nok til at både eier og styre kan fortsette samarbeidet:

  • Styret aksepterer budsjettrammen som innebærer en innsparing til neste år på mellom 250 og 300 millioner.
  • Byråden har forståelse for at omstillingen kan ta tid.

Handlingsplan

Styremedlemmene Cecilie Norland, Signe Horn og Toril Fiskarstrand vil ikke kommentere «avskjedsbrevet» fra Karl Glad, som beskriver hvor umulig og uforsvarlig det er av byråden å insistere på de kraftige nedskjæringene. Men etter det Dagbladet erfarer er ingen av dem uenige i Glads analyser.

Styret med Ingar Pettersen i spissen vil nå sette seg ned sammen med den konstituerte sykehusdirektøren Erik Normann for å utarbeide en handlingsplan for å finne ut hvilke tiltak som kan iverksettes på kort og på lang sikt.

Tilleggsbevilgninger

Hvis det til slutt viser seg at det blir umulig å spare det budsjetterte beløpet i løpet av neste år, er tilleggsbevilgninger uunngåelig. Byrådens insistering på de vedtatte rammene er nødvendige besvergelser, ifølge flere kilder på Ullevål.

Men Christiansen er klar over konsekvensene:

- I 2001 kan det bli lavere produksjon ved sykehuset. Øyeblikkelig hjelp, kreftpasienter og folk med ventelistegaranti står først. Resten må vi leve med at vi i en overgangsperiode ikke kan prioritere, sier sykehusbyråden til NTB.

Gjentok kritikken

Den avsatte styreformannen gjentok i går kritikken mot det han kaller inkompetente eiere. Karl Glad skulle egentlig møte styret inne på Ullevål, men den sparkede styrelederen fikk beskjed om at det ikke var ønskelig at han skulle komme til sykehuset. Etter en drøy time sammen med sine tidligere styremedlemmer møtte han pressen i vestibylen.

- Jeg synes at det er barnslig at møtet ikke kunne avholdes på Ullevål som planlagt, sa en tydelig opprørt Glad. Også styremedlemmene var overrasket over at de ikke kunne treffe sin avgåtte leder på sykehusets eiendom.

Den nye direktøren viste seg i går fram på et allmøte for de ansatte. Et fullsatt auditorium tok imot Erik Normann med applaus, men de ansatte har lært seg til ikke å forvente for mye. Normann er den femte sjefen på like mange år.

Den forrige direktøren Karl-Arne Johannessen, sa opp i juni.

FORTSETTER: Styret ved Ullevål sykehus lot seg overtale av byråd Ellen Chr. Christianssen (til høyre) til å fortsette.