Ville gå i Treholts fotspor

Svein-Erik Lamark søkte Forsvarets Høyskole samtidig som han var dobbeltagent i tjeneste hos Politiets Overvåkingstjeneste. Nestkommanderende hos POT, Per Gammelgård, nekter å svare på om det var POT som ba Lamark søke. Heller ikke Lamark vil kommentere om han søkte på oppfordring fra POT.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre at dobbeltagent Svein-Erik Lamark søkte den prestisjefylte Forsvarets Høyskole da han var dobbeltagent for POT.
Også Arne Treholt søkte denne eksklusive skolen hvor samfunnstopper i næringsliv, presse og forvaltning får tilgang til militære hemmeligheter. Men i motsetning til Svein-Erik Lamark kom Arne Treholt inn.

Dagbladet har fått dette bekreftet fra en rekke kilder. Akkurat når Svein-Erik Lamark søkte er usikkert, men det er klart at det skjedde etter årsskiftet 1994/1995. Lamark var dobbeltagent for POT i fire år, og det var nettopp i denne perioden han søkte.

Høyt spill

Spørsmålet er om det var POT som ba Svein-Erik Lamark søke Forsvarets Høyskole slik at han kunne bli mer attraktiv som agent for russerne. Nestkommanderende hos POT, Per Gammelgård, nekter å kommentere saken utover at dette er ukjent for ham personlig.

Hvis POT ba Lamark søke, drev de et høyt spill med rikets sikkerhet som innsats. Hvis dette var et initiativ Lamark tok helt på egenhånd, virker også det underlig, sett i lys av det tette samarbeidet han hadde med POT.

POT burde vært innforstått med at deres egen agent søkte en skole som ville gjøre ham til en ny Treholt - fra russernes synspunkt.

Lamark nekter å kommentere saken overfor Dagbladet. Unnvikende bekrefter han imidlertid opplysningene.
Lamark har tidligere uttalt at han ønsket å drive dobbeltspillet videre, slik at han kunne avsløre større deler av KGBs metoder og nettverk. Det er liten tvil om at hvis Lamark hadde kommet inn på Forsvarets Høyskole ville russernes interesse, og Lamarks mulighet til å nå høyere opp i KGB-systemet, øke dramatisk.

Bare toppene

Lamark nådde trolig ikke opp i søkerbunken fordi han «bare» var en førstekonsulent i Kommunaldepartementet. Det er toppene som slipper gjennom det trange nåløyet Forsvarets Høyskole er.

Da Arne Treholt søkte, visste overvåkingspolitiet at han var spion og at det var en stor trussel for rikets sikkerhet å slippe ham inn. Han slapp imidlertid inn fordi myndighetene var redd for at et avslag ville gi Arne Treholt et forvarsel om at han var avslørt.
Daværende forsvarssjef Fredrik Bull-Hanssen sa i sitt vitneprov under Treholt-saken at dersom Treholt hadde gitt informasjonen han fikk på Forsvarets Høyskole videre til russerne, kunne skadene beløpe seg til flere forsvarsbudsjetter.

Lamark har tidligere uttalt til Dagbladet at Arne Treholt var den store helten i KGB. Svein-Erik Lamarks søknad viser at han ønsket å gå i Arne Treholts fotspor - med norsk overvåkingspoliti som oppdragsgiver.

SØKTE: Dobbeltagent Svein-Erik Lamark søkte om å komme inn på Forsvarets høyskole. POT vil ikke kommentere saken.