Ville gå i Treholts fotspor

Svein-Erik Lamark søkte Forsvarets Høyskole samtidig som han var dobbeltagent i tjeneste hos Politiets Overvåkingstjeneste. Nestkommanderende hos POT, Per Gammelgård, nekter å svare på om det var POT som ba Lamark søke. Heller ikke Lamark vil kommentere om han søkte på oppfordring fra POT.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet kan i dag avsløre at dobbeltagent Svein-Erik Lamark søkte den prestisjefylte Forsvarets Høyskole da han var dobbeltagent for POT. Også Arne Treholt søkte denne eksklusive skolen hvor samfunnstopper i næringsliv, presse og forvaltning får tilgang til militære hemmeligheter. Men i motsetning til Svein-Erik Lamark kom Arne Treholt inn.

Dagbladet har fått dette bekreftet fra en rekke kilder. Akkurat når Svein-Erik Lamark søkte er usikkert, men det er klart at det skjedde etter årsskiftet 1994/1995. Lamark var dobbeltagent for POT i fire år, og det var nettopp i denne perioden han søkte.

Høyt spill

Spørsmålet er om det var POT som ba Svein-Erik Lamark søke Forsvarets Høyskole slik at han kunne bli mer attraktiv som agent for russerne. Nestkommanderende hos POT, Per Gammelgård, nekter å kommentere saken utover at dette er ukjent for ham personlig.

Hvis POT ba Lamark søke, drev de et høyt spill med rikets sikkerhet som innsats. Hvis dette var et initiativ Lamark tok helt på egenhånd, virker også det underlig, sett i lys av det tette samarbeidet han hadde med POT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer