- Ville gi Kristin mildere straff

Juryformannen hadde full tillit til Kristin Kirkemo Haukelands forklaring da trippeldrapssaken ble avgjort. Han ønsket mildere straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i ei bok om Orderud-saken som blir utgitt på Schibsted forlag neste uke. «Da døden kom til Orderud» er skrevet av Erik Tumyr, journalist i Dagens Næringsliv og Frank Gander, nyhetsleder i VG. Dagbladet har tilgang til kapittelet om hva som skjedde på bakrommet da juryen dømte de fire 20. mars i år.

- Kjekk og sprek

Jurymedlemmene diskuterte vitneforklaringene om at Kirkemo Haukeland skal ha snakket om bruk av leiemordere og torpedoer allerede før drapsplanene ble lagt i det berømmelige juleselskapet i 1998. Kristin hevdet at hun ikke deltok i planleggingen. Hvorfor sonderte hun da etter leiemordere?

Juryformann Arill Bråthen avfeier disse vitnene, ifølge bokmanuset.

- Det er bare pepperprat, sier psykologen fra Skjetten. Han forsvarer Kristin gjentatte ganger når andre jurymedlemmer stiller kritiske spørsmål.

Forfatterne poengterer det faktum at juryen aldri har sett Kristin slik hun var på den tida drapene skjedde, nemlig en sliten narkoman.

- Hun er en kjekk og sprek kvinne. Hun virker så åpen og ærlig, skal juryformannen ha sagt.

Røper ingen ting

Arill Bråthen ønsker selv ikke å kommentere hva som egentlig skjedde på juryrommet.

- Vurderingene av Kristin Kirkemo Haukelands troverdighet ligger så tett opp i det som var juryens drøftinger at jeg ikke vil kommentere verken egne eller andres meninger om det, sier Bråthen til Dagbladet.

Han har også avvist å samarbeide med forfatterne.

Flere av jurymedlemmene skal ha irritert seg over advokatene under rettssaken. I boka stemples Rolf B. Nybakk, Cato Schiøtz og Frode Sulland som verstingene.

- De undervurderer oss, vrir på allerede etablerte fakta og behandler oss til tider som evneveike, ble det sagt på bakrommet.

I boka går det også fram hvem som stemte for straffen på 16 år og hvem av jurymedlemmene, i tillegg til Bråthen, som ville gi Kristin Kirkemo Haukeland mildere straff.

JURYFORMANN: Arill Bråthen.