<strong>TILSTÅR:</strong> Torsdag tilsto Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, at han løy til Senatets etterretningskomité da han forklarte seg om Donald Trumps forretninger i Russland. Foto: REUTERS / Andrew Kelly / NTB scanpix
TILSTÅR: Torsdag tilsto Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, at han løy til Senatets etterretningskomité da han forklarte seg om Donald Trumps forretninger i Russland. Foto: REUTERS / Andrew Kelly / NTB scanpix Vis mer

Ville gi toppleilighet i Trump-tårn til Putin

Skal ha ønsket å øke interessen for og verdien på det planlaget tårnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld ble det kjent at Michael Cohen, Donald Trumps tidligere advokat og mannen som har blitt omtalt som «Trumps virtuelle hvelv», erklærer seg skyldig i å ha løyet til Kongressen om Trumps eiendomsprosjekt i Russland.

Han har nå inngått en avtale med spesialetterforsker Robert Mueller, som leder den svært omfattende Russland-etterforskningen.

- Jeg løy

Cohen innrømmet i en føderal domstol på Manhattan i New York at han i fjor løy for Senatets etterretningskomité om Donald Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

Overfor komiteen hevdet Cohen at et forsøk på å bygge et Trump-tårn i Moskva ble lagt på is i januar 2016, når det, ifølge Cohen, rent faktisk ble diskutert helt fram til juni det året, omtrent på den tida da Trump ble utpekt til republikanernes presidentkandidat, skriver Washington Post.

Da han i den overraskende opptredenen i retten ble spurt om han hadde løyet for personen som i rettsdokumentene omtales som «person 1», og som Cohen i retten identifiserte som Trump, svarte Cohen:

- Skyldig.

- Jeg var kjent med «individ 1»s gjentatte avvisninger av kommersielle og politiske bånd mellom seg selv og Russland, hans gjentatte uttalelser om at etterforskning av sånne koblinger var politisk motiverte og uten bevis, og at all kontakt mellom russiske statsborgere og personer i Trumps valgkampanje eller Trump-organisasjonen hadde blitt lagt på is før primærvalget i Iowa, som var 1. februar 2016.

Trump har som kjent på det sterkeste avvist enhver kobling mellom seg selv og sine selskaper og Russland, noe Cohen også oppgir at er grunnen til at han pyntet på sannheten da han forklarte seg for Senatet.

- Jeg løy for at det skulle samsvare med «individ 1»s politisk budskap og av lojalitet til «individ 1», sa han i retten.

Vill gi Putin toppleilighet

Nå skriver også flere amerikanske medier at Donald Trumps selskap skal ha planlagt å gi en leilighet i det planlagte tårnet til Russlands president Vladimir Putin.

Leiligheten skal ha hatt en anslått verdi på 50 millioner dollar, ifølge Buzzfeed.

Michael Cohen skal blant annet ha diskutert dette med en representant for Putins pressetalsmann.

Ovefor CNN beskriver den russiskfødte eiendomsutvikleren, Felix Sater, det hele som et «markedsføringstriks». Å gi Putin toppleiligheten i tårnet skulle etter planen øke verdien og interessen fra andre kjøpere.

Det er ikke kjent om Trump var informert om planene, men Trumps advokat Rudy Giuliani avviser at presidenten var involvert.

- Historien er en historie. Presidenten har aldri hørt om dette, og dette konseptet kom aldri lenger enn en grunnløs intensjonsavtale, sier Giuliani.

Snakket med russer

Når det gjelder den perioden mellom primærvalget i Iowa og juni, som altså er perioden Cohen nå sier at det fremdeles pågikk samtaler om et Trump-bygg i Moskva, er også den samme perioden da Trump parkerte resten av de republikanske presidentkandidatene.

I denne tidsperioden skal Cohen ha brifet Trump og status på prosjektet flere enn tre ganger, ifølge et rettsdokument.

Prosjektet ble igangsatt høsten 2015, og Cohen har tidligere sagt at prosjektet møtte veggen i januar 2016, noe som gjorde at han sendte en e-post til en av Vladimir Putins nærmeste rådgivere, for å se om han kunne hjelpe.

Cohen har tidligere sagt at han aldri fikk svar på e-posten, og at prosjektet havarerte den måneden. Men ifølge rettsdokumenter fikk Cohen svar fra russerne, og han skal ha diskutert prosjektet i 20 minutter med en av Dmitry Peskov, en av Putins rådgivere, assistenter i 20 minutter. På

Trump: - Cohen lyger

Etter at det ble kjent at Cohen hadde tilstått å ha løyet, fikk han passet sitt raskt påskrevet av president Trump, som kaller ham en «svak person», og som mener at Cohens tilståelse er løgn.

- Michael Cohen lyger og han prøver å få redusert straff for ting som ikke har noe med meg å gjøre. Dette var et prosjekt vi ikke gjennomførte. Jeg gjordet det ikke. Det hadde ikke vært noe galt om jeg gjorde det, sa Trump, som så snakket om tingenes tilstand i 2016.

- Det var store muligheter for at jeg ikke vant, og i så tilfelle ville jeg gått tilbake til businesslivet, og hvorfor skulle jeg miste masse muligheter?

Adam Schiff, demokraten med høyest rang i Representantenes hus' etterretningskomité, sier at tilståelsesavtalen til Cohen viser at presidenten ikke har snakket sant om sine forretninger i Russland under valgkampen.

- Vi tror andre vitner snakket usant foran vår komité. Vi ønsker å dele transkripsjonen med Mueller, sier Schiff.

Innrømmet utbetaling av hysj-penger

Når det gjelder Michael Cohen gikk han i august inn en avtale der han sa seg skyldig i banksvindel, unndragelse og inntektsskatt og ulovlig valgkampfinansiering.

Cohen tilsto at han betalte hysj-penger til pornoskuespiller Stormy Daniels og en tidligere Playboy-modell, som begge hevder de har hatt et forhold til Donald Trump, for å påvirke presidentvalget i 2016.

Uten å nevne Trump ved navn sa Cohen at han gjorde dette på vegne av «kandidaten til et føderalt embete», med andre ord: Donald Trump.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og lojale støttespiller, som har blitt beskrevet som presidentens virtuelle hvelv. Det var hans jobb å passe på og beskytte businessmannen og privatpersonen Donald Trumps hemmeligheter.

Da FBI-agenter tidligere i år raidet Cohens hjem og kontor tordnet Trump.

- Det er skammelig. Det er et angrep på landet vårt. Det er et angrep på det vi alle står for, sa Trump den gangen, og tok Cohen i forsvar.

Kjølig forhold

Siden har forholdet mellom de to tidligere kompanjongene kjølnet betraktelig.

Cohen, som en gang skrøt av at han gjerne ville ofre seg, og at han kunne «ta en kule» for presidenten, sa under et intervju i sommer at lojaliteten hans nå lå et helt annet sted.

- For å være helt tydelig: min kone, min datter og min sønn, og dette landet, har min lojalitet.

Trump har blant annet brukt Twitter for å gi uttrykk for hva han nå synes om sin tidligere advokat.

«Om noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde å benytte tjenestene til Cohen!», tvitret Trump i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer