Ville gitt Ap-regjering

Dersom det hadde vært nyvalg nå, ville Bondevik-epoken definitivt være over, og en ny, sterk Jagland-regjering ville inntatt regjeringskontorene. Ap og SV ville alene dannet et sosialistisk flertall på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten kunne hele fem partier hver for seg sikret en Ap-regjering stortingsflertall. Det viser MMIs mandatberegning for august.

Ifølge MMIs meningsmåling for august er Arbeiderpartiet over det nivået Thorbjørn Jagland krevde for å danne ny regjering etter valget i 1997.

Ny situasjon

Med 39,3 prosent ville partigruppen på Stortinget økt med ti representanter, og situasjonen i norsk politikk ville fått en markert endring.
Sentrumspartiene ville til sammen mistet like mange stortingsrepresentanter som Sp alene har i dag. Samtidig ville SV med 11 representanter vært stort nok til å gi Ap flertall alene. En Ap-regjering kunne sjonglert med fem mulige samarbeidspartier, og Lars Sponheim ville igjen bare hatt seg selv å administrere i Stortinget.

Ap-leder Thorbjørn Jagland har satt døra på gløtt for en formalisering av samarbeid med andre partier. SV-leder Kristin Halvorsen har sagt at partiet sikter mot regjeringsmakt, og Sp-leder Anne Enger Lahnstein har uttalt at de beste løsningene ligger i skjæringspunktet mellom Ap og Sp. Professor i sammenliknende politikk, Lars Svåsand, utelukker ikke at Sp eller SV ville dannet regjering med Ap. Han viser til Sverige, der det er samarbeid mellom det som tilsvarer Sp og Ap her.

- Sp og SV er like sannsynlige koalisjonspartnere for Ap, sier Svåsand.

Politisk mørke

Med en flertallskoalisjon ville H, KrF og Frp forsvunnet ut i det politiske mørket og blitt en anonym del av Stortingets mindretall. Ifølge Svåsand ville sentrumssamarbeidet sprekke, og Sp og Venstre ville konsentrert seg om å bygge opp partiene.

- Den uavhengige sentrumsblokken ville nok opphørt, dels fordi Sp og Venstre ville krevd større gjennomslag, og fordi erfaringene viser at når en koalisjon oppløses forsvinner limet, sier han.