- Ville gjøre det kvinner er mest redd for, og vise dem at det ikke er farlig

Emily (25) filmet sin egen abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Emily Letts (25) jobber som rådgiver på kvinneklinikken Cherry Hill Women's Center i New Jersey i USA. Der er hun blant annet en samtalepartner for kvinner som skal ta abort.

I november i fjor fikk 25-åringen selv kjenne på kroppen hvordan disse kvinnene har det, da hun fant ut at hun var gravid.

Graviditeten var ikke planlagt, og Emily følte seg ikke klar for å bli mamma.

- Umiddelbart etter at jeg kom over sjokket over at jeg faktisk var gravid, var jeg helt sikker på at jeg ikke ville beholde barnet. Jeg var ikke klar. Barnets far var ikke involvert i avgjørelsen, skriver hun i innlegget «Why I Filmed My Abortion» på Cosmopolitan.

Snart innså hun at hun ville bruke sin egen erfaring til hjelp og informasjon for andre. Hun bestemte seg for å filme sin egen abort.

Valgte kirurgisk inngrep I midten av mars delte hun videoen på Youtube, og i skrivende stund har den blitt sett over 440 000 ganger.

25-åringen var bare to-tre uker på vei, da hun bestilte inngrepet. Dermed kunne hun velge mellom tre alternativer for å fjerne fosteret: Abortpille, kirurgisk abort med full narkose, eller kirurgisk abort hvor du er våken under inngrepet.

- Jeg ville gjøre det kvinner er mest redd for. Jeg ville vise at det ikke er farlig, og at det finnes en positiv historie om abort. Min historie.

Videoen, som du kan se øverst i saken, viser 25-åringen fra livet og opp under selve inngrepet.

- Jeg føler meg heldig. Fordi jeg er fullstendig komfortabel med denne avgjørelsen, og jeg opplever at absolutt all rundt meg støtter meg. Jeg vil dele historien min og vise at det også finnes positive historier om abort, sier Emily i forkant av aborten.

- Udramatisk Mens legene foretar aborten gjentar hun hvor heldig hun føler seg, samtidig som hun puster godt inn og ut og sier til seg selv: «Jeg er sterk.»

Gynekolog Mette Løkeland er stipendiat ved Universitetet i Bergen og forsker på abort. Hun mener Emily lykkes i å bidra til å ufarliggjøre abort.

- Det må være helt greit at hun gjør noe sånt. Hun ufarliggjør og synliggjør abort, som jo er et av de vanligste inngrepene kvinner tar, sier Løkeland til Dagbladet.

- Jeg tror absolutt dette kan hjelpe andre i hennes situasjon. Selv om det her hjemme er mest vanlig med medisinsk abort, og oftest narkose i stedet for lokal bedøvelse for de som velger kirurgisk inngrep, er det fint at hun viser at et så lite inngrep verken er vanskelig eller dramatisk.

Løkeland mener det er viktig å ta bort tabuet, skyldfølelsen og forventningene til at det å ta abort skal være så vanskelig.

- For er du sikker på hva du vil, så er det jo ikke vanskelig. Jeg tror situasjonen rundt det at du har blitt ufrivillig gravid er det som er det vanskelige: At en må tåle spørsmål om forhold, prevensjon og det å sørge for alt det praktiske, gjerne med tidspress og en følelse av forventninger fra samfunnet ellers, ideen om at det skal være så vanskelig.

Forberedte seg på konsekvensene Aborten ble utført på 25-åringens eget arbeidssted, og til Cosmopolitan forteller hun at samtlige støttet ideen hennes, men at de også hadde en prat om konsekvensene en slik video kunne medføre.

- Vi visste vi vil få hundrevis av demonstranter på dørene her, at vi kunne risikere å få bombetrusler, skriver Emily på Cosmopolitan.

Hun innrømmer at hun var spent da hun la ut videoen først på Facebook.

- Jeg ble overrasket over hvor støttende folk var. Folk jeg ikke hadde snakket med før delte sine aborthistorier. Jeg fikk også hatefulle tilbakemeldinger, selvfølgelig, noe som var tøft. Men fortsatt elsker jeg videoen hver gang jeg ser den. Jeg elsker hvor positiv den er.

Løkeland skjønner at en slik video blir kontroversiell i USA.

- Motstanden mot abort er jo veldig stor der. Dette er jo en politisk handling fra Emily. Jeg syns det er flott at hun gjør dette og deler videoen. Det er definitivt viktig både i USA og på verdensbasis, sier hun.

- Ofte triste historier Direktør i Amathea, Hildegunn Bomnes, vil ikke moralisere over noen historier, men være der for den enkeltes kvinnes valg og støtte det valget hun tar.

- Det er klart det blir debatt av en sånn video. Også er det sikkert noen, som sitter med en trist historie, som kan oppleve hennes positive historie som krenkende. , sier hun til Dagbladet.

- Hun viser at det å ta en abort var et valg som var gjennomtenkt for henne og setter i alle fall en debatt om at det for noen faktisk er helt greit å ta abort på dagsorden. At de har gjort valg som de lever godt med. Det er også mange her hjemme som lever godt med sine valg, men de går ikke nødvendigvis til media.

Stiftelsen Amathea jobber med å gi informasjon og veiledning ved valg knyttet til svangerskap og abort. Bomnes forteller at hun sjeldent opplever at kvinner velger å stå fram med sin abort-historie kort etter inngrepet.

- I Norge tar kvinner ca. 15 000 aborter hvert år. Det er 15 000 forskjellige historier om hvorfor de valgte abort. Men det er ikke så mange som står fram.

- Jeg tenker at Emilys historie er like viktig som andres. For mange er abort fortsatt noe som er vanskelig og tabubelagt, og kanskje bidrar hun til at noen kan få et annet syn på abort? Abort er ingen enkelt valg for noen, men kvinner gjør det. Likevel får vi mange triste historier.