Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-skandalen

- Ville gjort det annerledes i dag

Facebook-sjef Mark Zuckerberg ble grillet i tirsdagens høring i Senatet.

- DET ER MIN FEIL: Facebook-gründer Mark Zuckerberg møtte til høring i justiskomiteen i Senatet, der han skulle spørres ut om Cambridge Analytica-skandalen. Dette er endringene Facebook vil gjøre. Video: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var stilt store forventninger til hva Facebook-gründer Mark Zuckerberg ville si under høringen i Senatet, og de fleste tenkte at han ville bli grillet av senatorene til stede. Senator Richard Durbin sparte ikke på kruttet.

- Kan du fortelle meg hvilket hotell du overnattet på i går? spurte han

- Nei, det er jeg ikke komfortabel med å dele, svarte Zuckerberg.

- Er du komfortabel med å fortelle meg hvem du har sendt meldinger med?

- Nei, det vil jeg ikke, svarte Zuckerberg.

- Det er hva alt handler om. Ditt privatliv, og din kontroll over det, avsluttet Durbin.

Skandale

HØRING: Mark Zuckerberg sto skolerett og svarte på Senatets spørsmål om Facebook-skandalen som har sjokker verden i det siste. Foto: NTB Scanpix
HØRING: Mark Zuckerberg sto skolerett og svarte på Senatets spørsmål om Facebook-skandalen som har sjokker verden i det siste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Facebook og Zuckerberg opplever for tiden sin største krise siden nettsamfunnet ble grunnlagt i 2004. Selskapet mener nemlig at personopplysninger fra 87 millioner brukere kan ha blitt stjålet av selskapet Cambridge Analytica.

Informasjonen skal blant annet ha blitt solgt til Donald Trumps valgkampstab i 2016.

Også flere nordmenn kan være rammet. Informasjonen ble nemlig hentet inn via en personlighetstest som 17 norske brukere skal ha tatt. Det utgjør en risiko for at hele 37 550 norske brukere kan være rammet.

Høringen

«Dagens høring er ekstraordinær». Slik startet det hele. Mark Zuckerberg satt pent kledd og ventet på å få begynne på åpningsuttalelsen sin, mens John Tune informerte Senatet om skandalens enorme omfang.

- Vi lytter, Amerika lytter og muligens lytter verden også, sa Thune.

Zuckerberg begynte med å fortelle om alt det gode man har oppnådd gjennom Facebook. Blant annet deres rolle i metoo-bevegelsen og innsamlingsaksjoner til veldedighet. Han adresserte også noen utfordringer som blant annet falske nyheter og hatytringer.

- Vi tok ikke nok ansvar. Det er min feil, og jeg beklager, sa Zuckerberg.

Utspørringen

Så begynte senatorene utspørringen av Zuckerberg. De skal bestemme seg for om det er nødvendig at myndigheten går inn og strammer til reglene, for at det skal bli en bedring i framtida.

På spørsmål om de kjenner til om andre apper har gjort noe liknende som Cambridge Analytica, svarte Zuckerberg at de har utestengt flere apper på grunn av dette, og at de vil etterforske rundt 10 000 av dem.

Like klart svar hadde han ikke på hvorfor Facebook ikke har informert brukerne tilstrekkelig om hvordan deres personopplysninger kan misbrukes.

- Én av tingene vi har slitt med over tid er å gjøre det så enkelt at folk faktisk kan forstå dem. Vi tror ikke folk vil lese gjennom et helt rettsdokument.

- Ville gjort det annerledes

Zuckerberg og Facebook ble kjent med at Cambridge Analytics hentet inn informasjonen helt tilbake i 2015. Og han mener at det var naivitet som gjorde at de ikke allerede da informerte brukerne som ble rammet.

- Da vi fikk vite det tok vi ned appen og krevde at de ikke skulle bruke informasjonen. De svarte at de ikke ville gjøre det, og i ettertid ser vi at det var en feil å tro dem, sier Zuckerberg og følger opp:

- Om jeg fikk gjøre det om igjen, ville jeg gjort det annerledes.

Vurderer betaling

I forbindelse med skandalen har det også blitt kommunisert at Facebook kanskje blir nødt til å ta betaling for å kunne sikre brukerne mot at deres informasjon misbrukes.

Den ene senatoren fortalte en historie om da han snakket med en venn om sjokolade over Facebook, for så å oppleve at han mottok målrettet reklame av den samme typen sjokolade seinere.

- Om jeg vil skru av den sjokoladereklamen, må jeg da betale dere? spurte han.

- Det er korrekt, selv om vi ikke tilbyr det ennå. Men det vil alltid finnes en gratisversjon av Facebook også, lovet han.

Det var også ventet at han ville bli grillet om Russlands innblanding i den amerikanske valgkampen. Og én av senatorene spurte ham rett ut om spesialetterforsker Mueller har intervjuet ham, eller noen andre i Facebook.

- Noen av mine ansatte har blitt intervjuet, men ikke jeg, svarte han.

- Topprioritering

Så ble han spurt om hva Facebook gjør for å forhindre slik innblanding.

- Dette er én av mine topprioriteringer i 2018. Vi var treg med å identifisere det i 2016 fordi vi forventet cyberangrep, ikke dette, sier Zuckerberg og informerer om at de i ettertid har stengt 470 brukere som har spredt falske nyheter i forbindelse med det amerikanske valget.

Zuckerberg tror også det kan ha vært en kobling mellom dem som ble rammet av Cambridge Analytics-skandalen, og dem som falske nyheter ble rettet mot under valgkampen.

Konsekvenser

Skandalen har allerede fått voldsomme konsekvenser for Facebook. For i tillegg til at Zuckerberg må stå skolerett og svare for seg foran amerikanske myndigheter, har også flere av investorene nå saksøkt selskapet.

Det har fått markedsverdien til å falle med nesten 50 milliarder dollar, eller nesten 400 milliarder kroner, skriver CNN. Facebook-aksjonæren Fan Yan leverte søksmålet på vegne av et ukjent antall investorene som handlet Facebook-aksjer i tidsrommet 3. februar 2017 til 19. mars 2018.

Søksmålet kommer som en følge av at Facebook har holdt tilbake informasjon som muligens ville ha påvirket markedsverdien.

I søksmålet heter det at nettsamfunnet ga falske og misledende uttalelser om selskapets retningslinjer. Det hevdes også at Facebook ikke gjorde det klart at de ga tredjeparter tilgang til personopplysninger fra millioner av brukere.

Sjekk om du er rammet

Tirsdag ettermiddag ga Facebook sine brukere muligheten til å sjekke om de er rammet av skandalen selv.

For å gjøre det, må du være innlogget på Facebook og følge denne lenka. Så skal det dukke opp en nettside hvor det omtrent på midten av skjermen står om du er blitt rammet eller ikke.

Har du fått beskjed om at du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller har delt annen informasjon? Tips Dagbladets journalist her!

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!