- Ville gjort det samme igjen

Arne Rinnan nøler ikke: Den norske skipskapteinen som i fjor trosset Australias regjering og reddet 433 asylsøkere, ville gjøre nøyaktig det samme igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I slike situasjoner gjelder bare en lov, nemlig sjøens egen, og den er krystallklar: Skibbrudne skal reddes, uansett hvem det dreier seg om og hvordan de er kommet i havsnød, sa Rinnan til kringkastingen i New Zealand mandag.

Rinnan førte mandag sitt skip «Tampa» til havn i Auckland i New Zealand for siste gang før han går av med pensjon. Mens skipet lå i havn fikk han treffe noen av båtflyktningene som han plukket opp, og som nå har fått oppholdstillatelse i New Zealand.

Gjensynsglede

De ble sendt til den lille øya Nauru nær ekvator, og derfra ble 131 flyttet til New Zealand. Arne Rinnan, som ble en helt blant asylsøkerne, fikk mandag oppfylt ønsket om å treffe flere av dem mens «Tampa» lå i Auckland.

- Det var stort. Det var litt gripende også, for de satte så ualminnelig stor pris på å se oss igjen, sa Rinnan til NRK etter gjensynet.

- De takket meg for å ha reddet dem. De påsto at jeg hadde reddet livene til alle sammen, og var veldig takknemlige, sa Rinnan.

Han hadde sett spesielt fram til å treffe 35 unge gutter som flyktet fra Afghanistan uten å få med seg sine foreldre.

Rinnan og hans gamle venner traff hverandre uten at mediene fikk være til stede. Rederiet Wallenius Wilhelmsen hadde gjort det klart at journalister ikke var velkomne til å overvære gjenforeningen, og asylsøkerne hadde fått beskjed om ikke å ta med seg fotoutstyr.

Et liv er et liv

Rinnan vil nødig kommentere den australske regjeringens opptreden i de dramatiske dagene i august i fjor.

- Men jeg ble litt skuffet, sa han om australiernes blanke nei til å ta imot flyktningene på «Tampa».

Regjeringen i Canberra nektet «Tampa» å gå til havn på den australske Stillehavsøya Christmas Island. Den sendte også soldater om bord i det norske skipet, før flyktningene ble flyttet om bord i et australsk marinefartøy.

- Sjøens lov sier at folk i havsnød skal reddes, og det var det vi gjorde. Et menneskeliv er et menneskeliv, uansett hudfarge eller nasjonalitet eller religion, sa den 62 år gamle kapteinen til Radio New Zealand.

(NTB)

TAKK: Tampa-kaptein Arne Rinnan ble hjertelig mottatt og raust takket da han i dag møtte igjen mange av flyktningene han reddet fra ei synkende skute i august i fjor.
VARMT MØTE: det ble et hjertelig gjensyn mellom kamptein Arne Rinnan og de afghanske flyktningene Tahere og Rajab Ali som har blitt foreldre siden sist. Seks uker gamle Payman Hussain Merzai er født på Kiwi.