ÅSTEDET: I gangene i dette huset innkasserte de korrupte lordene sine svarte millioner. Nå tar regjeringen grep for å gjenopprette Overhusets tillit. Foto: Andy Rain/EPA/Scanpix
ÅSTEDET: I gangene i dette huset innkasserte de korrupte lordene sine svarte millioner. Nå tar regjeringen grep for å gjenopprette Overhusets tillit. Foto: Andy Rain/EPA/ScanpixVis mer

Ville ha 1,1 millioner for å endre loven

Lordene i det britiske Overhuset er gjennomkorrupte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Justisminister Jack Straw forsøker desperat å gjenopprette ryktet til det britiske Overhuset etter at The Times avslørte at flere lorder gjerne lot seg kjøpe - bare beløpene var store nok.

Har du unndratt deg skatt eller blitt dømt for kriminelle forhold vil ikke lenger Straw la deg få sitte i Overhuset.

Det er The Times som greier ut om Straws planer.

Slik foregikk korrupsjonen

Avisen avslørte for to dager siden hvordan Lord Taylor (78) møter to personer til en uformell samtale.
Lorden forklarer overfor det han tror er to lobbyister i detalj hvordan han går frem for å hjelpe klienter med å endre lovgivningen mot saftig betaling under bordet.

— Jeg legger selvsagt ikke inn noen lovforslag selv, det ville bare være dumt. Jeg snakker med relevante ministre og de utarbeider lovtekstene. Det kreves mye jobbing i kulissene.


1,1 millioner kroner i året er honoraret lorden krever av det som i virkeligheten er to undercover-journalister, som oppgir å trenge å få endret en lov for en rik, asiatisk oppdragsgiver.


Varierende pris


Avisen gjorde samme fremstøt overfor flere andre lorder.


Utfra hva journalistene opplyser var Lord Taylor den som krevde høyest pris.


Lord Truscott, som tidligere var Russland-rådgiver for Tony Blair, krever drøyt 700 000 kroner for jobben. Hos The Times finnes det nå video av den korrupte lorden.


Lord Snape er av den joviale typen og underbyr sine kolleger med snaue 250 000 kroner, mens lord Moonie, tidligere forsvarsminister og nær venn av statsminister Gordon Brown, legger seg hakket over sin kollega og ber om 300 000 kroner for jobben.


- Systemet er «bananas»


KRASS KRITIKK: Baronesse Royall kommer med skarp ordbruk mot de korrupte lordene. Hun er leder for Labours representanter i Overhuset, og dermed lederen til flere av de involverte i skandalen. Foto: Carl de Souza/AFP/Scanpix
KRASS KRITIKK: Baronesse Royall kommer med skarp ordbruk mot de korrupte lordene. Hun er leder for Labours representanter i Overhuset, og dermed lederen til flere av de involverte i skandalen. Foto: Carl de Souza/AFP/Scanpix Vis mer

Overhusets egne oversikter viser at flere lorder har egne selskaper på si.


Men oversiktene viser hvorvidt de har forretningsinteresser - men ikke hva dette innebærer.


Dette smutthullet skal nå tettes. Ifølge Daily Telegraph innebærer også Jack Straws lovforslag at lordene ikke lenger kan ha lukrative, delvis skjulte forretningsforbindelser utenfor lordembetet.

Man får ingen årlig fastlønn som medlem av Overhuset. Men med et honorar på over 3000 norske kroner per møtedag har de fleste til sukker i teen.

I en kommentar til The Times kaller Baronesse Royall, leder for Labours representanter i Overhuset, systemet for «bananas».

IKKE TOMMELEN OPP: Justisminister Jack Straw måtte reagere raskt da partifellene i Overhuset ble avslørt av journalister fra The Times. Arkivfoto: Phil Noble/REUTERS/Scanpix
IKKE TOMMELEN OPP: Justisminister Jack Straw måtte reagere raskt da partifellene i Overhuset ble avslørt av journalister fra The Times. Arkivfoto: Phil Noble/REUTERS/Scanpix Vis mer