Ville ha åtte gjeldsmillioner ettergitt

Biskopen og kona skylder 57 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To dager før Stavanger tingrett begjærte ekteparet Bodhild og Ernst Baaslands konkurs, sendte biskop Ernst Baasland, gjennom sin advokat, et brev til fire kreditorer hvor han ba om å få redusere gjelden fra 10,5 millioner til 2,1 millioner, melder Stavanger Aftenblad.

Kreditorene fikk melding om en nedbetalingsplan hvor hvovedbeløpet skulle genereres fra en forventet salgsinntekt av en hytte biskopen eier på Flekkerøy.

Den forventede gevinsten av salget ble beregnet til å være 1,5 millioner kroner.

Samtidig skulle biskopen betale ned 10.000 i måneden i fem år, altså 600.000 kroner, uten at det ble tatt hensyn til inflasjon.

- Ville gjøre opp for seg.

Tilbudet fra biskopen, hvor kreditorene skulle ettergi over åtte millioner kroner i gjeld, kom med en rekke klausuler:

• Skulle biskopens personlige økonomi bedre seg, var han åpen for å endre avtalen.

• Dersom biskopen skulle motta arv eller lignende av betydelig verdi, skulle kreditorene få kreve halvparten av dette.

• Samtidig påberopte Baasland seg retten til å nedjustere det månedlige beløpet, dersom det ble for krevende å betale summenpå 10.000.

VIL GJØRE OPP FOR SEG:Biskop Ernst Baasland har kommet med et løsningsforslag til kreditorene. FOTO: ALF OVE HANSEN/ SCANPIX
VIL GJØRE OPP FOR SEG:Biskop Ernst Baasland har kommet med et løsningsforslag til kreditorene. FOTO: ALF OVE HANSEN/ SCANPIX Vis mer

Ernst Baaslands advokat mente at tilbudet, som ble blankt avvist av kreditorene, viser at Baasland vil gjøre opp for seg.

- Vi kunne som sagt ha forhandlet. Men tilbudet ble avslått på en slik måte at vi ikke så det hensiktsmessig å komme med et nytt tilbud, sier Marianne Haukali Hogson til Stavanger Aftenblad.

57 millioner i gjeld

Ekteparet hittil samlede gjeld er på 57 millioner kroner.

I tillegg til kravene mot Ernst Baasland, opplyser Bodhild Baaslands bobestyrer Per T. Sekse at det er varslet krav for rundt 45 millioner kroner mot kona.

Dette kommer i tillegg til pengene biskopen skylder.

- Det er kommet inn krav på i alt 12,2 millioner kroner mot Ernst Baasland, men noen av kravene krysser de to boene, det går altså ikke helt an å legge dem sammen, sier Sekse til Rogalands avis.

Sønnen Bjarte Baasland sa i et eksklusivt intervju med Dagbladet tidligere denne uken at gjelden som faren har kausjonert for, er på ca. 60 millioner kroner.

Ville ha åtte gjeldsmillioner ettergitt