Ville ha bror ut av fengsel

SANA'A (Dagbladet): Mennene som trolig står bak drapet på Gudbrand Stuve (44) skal ha gjennomført kidnappingen for å få løslatt en bror - som allerede er fengslet og anklaget for kidnapping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store militære styrker omringet i går stammeområdet der kidnapperne til den avdøde Gudbrand Styve (44) kommer fra. Men i går kveld var de ansvarlige fremdeles på frifot.

- Etterforskerne mener å ha identifisert kidnapperne, men etter det jeg vet er de ikke pågrepet, sa ambassadør Svein Andreassen til Dagbladet i går kveld.

Motivet for kidnappingen skal være følgende: En bror av en av kidnapperne er fengslet og anklaget for kidnapping. Gjennom kidnappingen av norske Styve håpet de fire gjerningsmennene å sette press på myndighetene for å få løslatt broren.

Slik går det nok ikke. Hvilken straff som venter kidnapperne er ennå ikke bestemt, men en stammeleder ble dømt til døden etter at fire turister ble drept i 1998.

Beryktet

Tre personer ble i går pågrepet for medvirkning til kidnappingen. Personene kommer fra stammeområdet Sinwan/Jowf, øst for Sana'a. Politiet mener kidnapperne tilhører en stamme som kommer fra et område øst for Sana'a, på vei mot Ma'rib. Stammen er beryktet for flere kidnappingsepisoder og aksjoner mot oljeledninger.

Blir i Jemen

De seks nordmennene som befinner seg i Jemen, har etter det Dagbladet erfarer foreløpig ikke tenkt å reise fra landet. Hller ikke de mange utenlandske språkstudentene som bor i Sana'a har planlagt å forlate området.

- Vi ber studentene om å holde seg unna de mest beryktede områdene og være sammen i grupper, forteller direktøren ved Yemen Language Center, Sabri Ahmed Saleem, til Dagbladet.

Tragisk utfall

Siden 1990 har over 200 vestlige turister blitt kidnappet i Jemen. Sistemann var nordmannen Gudbrand Styve - som ble skutt og drept. Dette er ikke vanlig. Bare fem personer er drept i gisseltakingene som startet i 1990.

- Vanligvis blir de kidnappede behandlet som gjester. Jeg har hørt historier om folk som vil tilbake og besøke kidnapperne sine, forteller ambassadør Svein Andreassen til Dagbladet.

Vanligvis kidnapper stammene vestlige turister i håp om at myndighetene skal gi dem et nytt sykehus eller en ny vei til landsbyen.