50 år siden månelandingen:

- Ville ha hakket deg opp i småbiter

Da menn gikk på månen for første gang, var JoAnn Morgan den eneste kvinnelige ingeniøren i rommet som fikk astronautene dit.

ENESTE KVINNE: JoAnn Morgan var den eneste kvinnen som jobbet i kontrollrommet da Apollo 11 ble skutt opp 16. juli 1969. Fire dager seinere landet kapselen med Buzz Aldrin og Neil Armstrong om bord, på månen. Foto: Nasa / NTB Scanpix
ENESTE KVINNE: JoAnn Morgan var den eneste kvinnen som jobbet i kontrollrommet da Apollo 11 ble skutt opp 16. juli 1969. Fire dager seinere landet kapselen med Buzz Aldrin og Neil Armstrong om bord, på månen. Foto: Nasa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi velger å reise til månen dette tiåret […], ikke fordi det er lett, men fordi det er vanskelig.»

Ved hjelp av alle sine retoriske gaver forsøkte USAs 35. president John F. Kennedy å overbevise en hel nasjon om å ikke bare ta opp romkappløpet med Sovjetunionen, men å vinne det.

I den berømte talen fra 1962 gjorde Kennedy USAs ambisjoner klare for en hel verden: menn skulle til månen. I 1969, seks år etter drapet på Kennedy, ble presidentens amerikanske drøm oppfylt.

Da Neil Armstrong og Buzz Aldrin ble sendt fra jorda for å gå på månen, var 28 år gamle JoAnn Morgan den eneste kvinnen i Nasas kontrollrom.

Blant hvite skjorter

Lørdag 20. juli er det nøyaktig 50 år siden Neil Armstrong ytret ordene som øyeblikkelig ble nedfelt i historien.

«Dette er et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten», sa Armstrong i det han satte sin fot på månen.

Fire dager tidligere ble et etter hvert ikonisk bilde tatt fra kontrollrommet som var ansvarlig for oppskytingen av Apollo 11, med Armstrong, Aldrin og Michael Collins om bord.

Bildet er fullt av svarte slips og hvite kortermede skjorter med brystlommer fulle av penner i lommebeskyttere. Midt blant dem, satt 28 år gamle Morgan, i en stripet og kortermet Lacoste-genser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer