AKTOR: Iris Storås fortsetter på rettens andre dag sin utspørring av tiltalte Svein Jemtland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AKTOR: Iris Storås fortsetter på rettens andre dag sin utspørring av tiltalte Svein Jemtland. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Jemtland-drapet

Ville ha hjelp til å fjerne lik - sa han trengte mer øl

Drapstiltalte Svein Jemtland fortsetter sin forklaring i Hamar tingrett. Stadig nye detaljer kommer fram om hans kones dødsfall og timene etter.

HAMAR (Dagbladet): På rettens andre dag fortsatte statsadvokat og aktor, Iris Storås, utspørringen av Svein Jemtland. 47-åringen er tiltalt for å ha tatt livet av sin kone, Janne Jemtland, 29. desember i fjor. Klokka 09.05 ankom han retten bærende på en handlepose. Han inntok så vitneboksen, hvor han fortsatte å svare rolig på spørsmålene fra Storås.

Statsadvokaten innledet tirsdagens rettsmøte med å spørre om dagen etter at Jemtlands kone ble skutt. I flere omganger skal tiltalte ha kjørt rundt omkring i Brumunddal med liket hennes i bagasjerommet. Ifølge Jemtland er han blant annet innom sin bror og en bensinstasjon.

Billån var noe annet

Etter hvert skal han også ha bedt en bekjent om å få låne en bil som han ønsket å bruke til å bli kvitt kroppen. Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal han også ha spurt om «hjelp til å bli kvitt en body».

- Hadde du vært i kontakt med noen andre, spør Storås.

- Jeg var ikke i kontakt med noen andre, svarer tiltalte.

- Fortell meg om første gang du tar kontakt med ham, sier statsadvokaten.

- Jeg spør om han kan møte meg og sier jeg trenger noe mer øl. Da avtaler vi et møtetidspunkt. Han har bistått meg med å skaffe øl tidligere, sier Jemtland.

Tiltalte og den bekjente med bilen skal senere ha møttes, og Jemtland fikk tilgang til nøkkelen til den andre mannens bil. Ifølge 47-åringen var det ikke noe tema hva bilen skulle brukes til eller at liket av hans kone lå i bagasjerommet da de møttes. Ifølge aktor Storås spriker tiltalte og hans bekjentes forklaring.

- Du vet at hans forklaring er noe annerledes enn det du forklarer her. Har du noen kommentar til den, spør statsadvokaten.

- Jeg har ingen kommentar til hans forklaring, svarer Jemtland.

- Snakket du med ham hvordan han eventuelt skulle forholde seg til politiet, spør Storås.

- Det gjorde vi. Jeg fortalte ham at hvis det ble tema for politiet så hadde vi møttes på brannstasjonen, sier tiltalte.

- Hva var grunnen til det?

- Hvis det skulle bli noe ut av saken, så var det avtalen.

- Hvordan responderte han på det?

- Jeg har ikke noen kommentar til hans reaksjon, svarer tiltalte.

Strid om tidslinjer

Mandag var blant annet tiltaltes egen tidslinje for natta Janne Jemtland ble skutt og den påfølgende dagen et sentralt tema. Underveis kom det fram at påtalemyndigheten og tiltalte har helt forskjellige bilder av hendelsesforløpet. Mens førstnevnte hevder at Jemtland døde av drukning to til tre timer etter at hun ble skutt klokka 02.15, sier tiltalte at han kastet henne i Glomma først kvelden etter.

Tirsdag fortsatte utspørringen om tidslinja. Ifølge tiltalte hentet han seint den påfølgende kvelden bilen til den bekjente mannen. Han flyttet så liket av kona fra sin egen bil og over til den bekjentes bil før han kjørte til Eid bru ved Glomma. Her skal han ha stroppet fast flere batterier til kroppen og lempet det hele i elva.

I retten ble det også spilt av politiets lydlogg fra morgenen den 30. desember, da Jemtland ringte politiet for å si at kona er borte. På opptaket høres en helt rolig Jemtland fortelle at han ikke har sett kona siden dagen før:

«Hallo, ja. Det er Svein Jemtland som ringer. Jeg ringer og lurer på, jeg savner kona mi, og lurer på om dere har hørt noe? Hun heter Janne Jemtland».

«Det har ikke jeg så mye informasjon om. Hun er borte bare, eller?»

«Hun er borte, ja», sier Jemtland.

Den korte samtalen pågår så i omkring 30 sekunder før de blir enige om at tiltalte skal ringe flere bekjente for å høre, og at de skal se an situasjonen.

I tillegg til striden om tidsperspektivet kom det både i går og i dag fram rystende detaljer om dødsfallet og de påfølgende timene. Flere av tilhørerne i salen tok mandag til tårene etter å ha hørt Jemtlands forklaring om konas død.