Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville ha invadert uansett

USA ville ha invadert Irak selv om man hadde visst at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier president George W. Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice.

- Saddam Hussein hadde en umettelig appetitt på masseødeleggelsesvåpen. Han hadde midlene, han hadde hensikten og han hadde råd til å lage dem, sier Rice til Fox News.

- Man ville aldri ha greid å bryte den forbindelsen som var mellom Saddam Hussein og masseødeleggelsesvåpen, fortsetter Rice, knapt tre dager etter at USAs egne våpeninspektører konstaterte at verken lagre eller anlegg for produksjon av slike våpen fantes i Irak.

De amerikanske inspektørene, under ledelse av Charles Duelfer, konkluderte i sin drøyt 1.000 sider lange rapport også med at Saddam Hussein utgjorde en stadig minkende fare da Bush besluttet å invadere landet.

Bush selv fastholder det motsatte, og det samme gjør hans sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice.

- Han utgjorde en stor og økende trussel. Det var på tide å ta seg av denne trusselen, sier hun til Fox News.

- Rettferdiggjør ikke

Demokratenes visepresidentkandidat John Edwards var raskt ute med å kommentere uttalelsen fra Rice, og stilte spørsmål ved hvorfor Bush-administrasjonen valgte å fokusere på akkurat Saddam Hussein påståtte ønske om å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

- Det er mange trusler som venter rundt omkring i verden, men det rettferdiggjør ikke nødvendigvis invasjon, sa Edwards.

Edwards minte videre om at Irak bare var ett av landene i det president George W. Bush utpekte som «ondskapens akse».

- Vi invaderte faktisk det eneste av de tre landene som ikke har atomvåpen, sa Edwards med henvisning til Nord-Korea og Iran.

(NTB)

STÅR FAST:</B>- Saddam Hussein hadde en umettelig appetitt på masseødeleggelsesvåpen. Han hadde midlene, han hadde hensikten og han hadde råd til å lage dem, sier Condoleezza Rice til Fox News.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media