HAR AKSEPTERT:  Terrorsiktede Anders Behring Breivik krevde japanske rettspsykiatrere på grunn av deres æresbegreper. Men han skal ha akseptert at det uisteden blir Synne Sørheim og Torgeir Husby - her under Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett i vår. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.
HAR AKSEPTERT: Terrorsiktede Anders Behring Breivik krevde japanske rettspsykiatrere på grunn av deres æresbegreper. Men han skal ha akseptert at det uisteden blir Synne Sørheim og Torgeir Husby - her under Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett i vår. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.Vis mer

Ville ha japanske rettspsykiatere

Ikke det eneste kravet fra terrorsiktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ønsket å bli undersøkt av japanske rettsspsykiatere på grunn av deres æresbegreper, skriver Dagens Næringsliv.

Flere av kravene den terrorsiktede Anders Behring Breivik har kommet med, skal ifølge forsvarer Geir Lippestad (47) være umulig å innfri.

Breivik skal blant annet ha fremsatt krav om rettspsykiater fra Japan og innføring av en ny samfunnsorden der han selv troner på toppen.

Dagbladet har omtalt endel av kravene fra den terrorsiktede - blant annet at han vil ha kontroll over Forsvaret, regjeringen og Stortinget under rettssaken.

Forestillinger - Kravene hans vil innebære en omveltning i samfunnsstrukturen der han selv er i en sentral rolle, sier Lippestad.

Breivik lever i en forestilling om at han leder tempelordenen i Norge. Han omtaler seg som leder av Knight Templar i Norge, sier Lippestad.

De mest ytterliggående kravene, som politiet ikke kan innfri, defineres som A-krav, mens mer trivielle krav, som tilgang på røyk, snus, papir og PC, blir ansett som B-krav.

A-kravene må ifølge Breivik oppfylles for at han skal forklare seg om de to andre påståtte terrorcellene i Norge.

- Han tror i sitt hode at dette er krav som vil bli oppfylt, og deretter vil han forklare seg, sier Lippestad.

Æresbegreper Breivik har også satt fram krav om at de rettspsykiatrisk sakkyndige som skal vurdere om han er strafferettslig tilregnelig, kommer fra Japan.

- Dette ønsket går på forhold rundt æresbegrepet - han opplever at en japaner vil forstå ham mye bedre enn en europeer, sier Lippestad.

Breivik skal likevel ha innfunnet seg med at de norske psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby er oppnevnt som sakkyndige.

I det såkalte manifestet sitt hyller Breivik Japan for sin restriktive innvandringspolitikk overfor muslimer og som det motsatte av det multikulturelle samfunn, ifølge Dagbladet.

(NTB).