Ny Trump-bok:

«Ville ha løyet om hva som helst»

Utad sa ekspresidentens tidligere sjefstrateg Steve Bannon at Trump aldri løy. Overfor ansatte i Det hvite hus var tonen en annen, ifølge ei ny bok.

AVSLØRT I BOK: Tidligere sjefstrateg for Donald Trump, Steve Bannon, er i hardt vær om dagen. Foto: AP Photo / Alex Brandon
AVSLØRT I BOK: Tidligere sjefstrateg for Donald Trump, Steve Bannon, er i hardt vær om dagen. Foto: AP Photo / Alex Brandon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er avisa The Guardian som har fått tak i en forhåndskopi av boka «The Big Lie», signert den politiske reporteren Jonathan Lemire i Politico.

Boka tar for seg løgnene til USAs ekspresident Donald Trump om presidentvalget i 2020.

Trump tapte mot Joe Biden, men hevdet både på valgdagen og i tiden etter at han hadde vunnet og at valget var stjålet.

I et skjult lydopptak, publisert denne uka, hører man Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon si at ekspresidenten hadde planlagt å erklære valgseier mens stemmetellingen fortsatt pågikk, ifølge The Guardian.

Ting Bannon skal ha sagt bak lukkede dører om sin tidligere sjef er også et tema i Lemires bok, skriver avisa.

«Trump var villig til å si hva som helst, han ville ha løyet om hva som helst for å få vinne øyeblikket, for å vinne hvilken som helst transaksjon han var involvert i på det tidspunktet», skal Bannon ha sagt ifølge en ikke navngitt ansatt i Det hvite hus Lemaire har intervjuet.

Dette til tross for at Bannon i 2018 slo fast overfor ABC News at Trump ikke løy.

- Ikke så vidt jeg kjenner til, nei, svarte han på spørsmål fra Det hvite hus-korrespondenten Jonathan Karl om det var slik at presidenten aldri hadde løyet.

Trump ble under sin tid som president ofte anklaget for å ljuge. Ifølge Washington Post sin faktasjekker serverte han totalt 30 000 løgner og feilaktige utsagn gjennom den fireårige perioden.

Kaotisk

«Selv for Bannon var Trump noe eget. Sjefstrategen fortalte meg at Trump «ikke var ute etter å vinne den helhetlige nyhetsdekningen, men å vinne nyhetsøyeblikket eller -sekundet», skriver Lemaire, ifølge The Guardian.

Denne atferden skapte en kaotisk arbeidshverdag for apparatet rundt presidenten, skal vi tro boka.

«Fullstendige kampanjeforslag måtte skrives i farta, politiske planer måtte dekonstrueres, rådgivere måtte umiddelbart mobilisere i takt med hvilke tanker som til enhver tid fløt gjennom Trumps hode, for å forsvare rullebladet hans, utmanøvrere en journalist eller endre TV-grafikk på CNN», beskriver Lemaire.

USA: Steve Bannon, politisk rådgiver, sier at Trump og hans velgere ikke kommer til å la valget bli stjålet fra seg. Vis mer

Har nektet å vitne

Bannon ble valgkampsjef for Trump i 2016, men fikk i august 2017 sparken som ekspresidentens sjefstrateg i Det hvite hus.

Han havnet ytterligere på kant med Trump etter å ha vært kilde for kritiske bøker. Før valget i 2020 skal han imidlertid ha kommet seg inn i varmen igjen.

Etter at Trump tapte valget mot Joe Biden, benådet han Bannon, som var siktet for bedrageri fra folk som hadde betalt penger de trodde skulle gå til bygging av Mexico-muren.

Nå risikerer han straffeforfølgelse etter at han i månedsvis har nektet å møte etter at kongressen har stevnet ham som vitne. Denne uka ble det kjent at han skal ha ombestemt seg og vil likevel møte til høringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer