Ville ha penger «på hjørnet»

Eiendomsmekler Frank Gjesdal (43) hos Aktiv Eiendomsmegling aksepterte å ta imot penger «på hjørnet» fra en potensiell kjøper da han skulle selge eiendommen til Ada Lindboe (81) og Rolv Sjølshagen (82).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjesdal tilbød eiendommen til en investor i Oslo, og gjorde det klart at forretningsmannen kunne få en kjapp millionfortjeneste ved seinere å bruke en navngitt takstmann mekleren anbefalte.

På et lydbånd Dagbladet har fått tilgang til, diskuterer eiendomsmekler Frank Gjesdal og investor Johnny Halvorsen den mulige eiendomshandelen.

Taksten er satt til 3,9 millioner kroner, men mekleren gir i telefonsamtalen uttrykk for at eiendommen er verdt langt mer. I samtalen legger han ikke skjul på at han uten problemer kan få oppskrevet taksten med en million kroner kort tid etter overtakelsen.

- Tror du det er mulig å legge på en million, eller? spør Halvorsen.

- Ja, det kan du godt gjøre. Det er ikke noe problem i det hele tatt, svarer Gjesdal.

Skal avtalen gå i boks, ønsker imidlertid Gjesdal noen kroner i ekstra gevinst. På et tidligere tidspunkt skal de to ha kommet fram til at 200000 kroner skulle gå direkte til mekler. På lydbåndet henviser Halvorsen til dette beløpet og spør:

- Kan du få dem inn på kontoen, eller er det noe som du må ha helt «på hjørnet»?

- Helst «på hjørnet», svarer Gjesdal.

Bekjente og fiender

Johnny Halvorsen er investor og har gode kontakter i Oslos finansverden. Han har også gjort forretninger med en kollega av Gjesdal, eiendomsmekler og advokat Odd Kalsnes. Kalsnes eier 51 prosent av Elisenberg Eiendomsmegling, som er Aktivs kontor på Frogner.

Våren 1999 fikk Halvorsen med seg Kalsnes til å investere i medisinselskapet Normedica, som skulle produsere aidsvaksine.

Eierposten sto registrert på selskapet Prosjektutvikling Eiendom, der Kalsnes eier 65 prosent av aksjene. Kalsnes skal ha tapt penger på investeringen i Normedica, og det falt ham tungt for brystet. Det ble begynnelsen på flere runder i rettssystemet, der Kalsnes til slutt fikk medhold i Høyesterett.

- Gjesdal fortalte at han hadde muligheter til å påvirke det eldre ekteparet. Taksten på 3,9 millioner kroner var lav. Ifølge Gjesdal var det store muligheter til å tjene penger på eiendommen, sier Halvorsen til Dagbladet.

Han hevder at han ikke på noe tidspunkt ønsket å kjøpe eiendommen, men at han ønsket å få klarhet i hvor langt Aktiv var villig til å strekke seg. Det ble aldri noen handel.

- Jeg oppfattet dette som en lurehandel. Samtidig var jeg usikker på hvorfor Aktiv tilbød meg eiendommen. Jeg var jo i konflikt med Odd Kalsnes, sier Halvorsen.

Ulike takster

Sentralt i Gjesdals eiendomssalg står takstmann Thorbjørn Myhre. Takstmannen er blant de største i Oslo, og er kjent for å ha gode kontakter i meklerbransjen. Han er varamedlem i selskapet Takst Tilstand og eiendom AS, som står registrert på to familiemedlemmer. I 2000 omsatte selskapet tjenester for 4,6 millioner kroner.

I slutten av juni blir Thorbjørn Myhre kontaktet for å taksere Båstad terrasse 18, der ekteparet bor. Ifølge takstpapirene var Myhre alene på befaringen sammen med det eldre ekteparet. Selve huset er i dårlig stand, men eiendommen lå i et populært boligområde, mente Myhre.

Takstmannen sjekket tomtestørrelsen i Asker kommunes GAB-register. Verditaksten på den fire mål store eiendommen med fjordutsikt blir satt til 3,9 millioner kroner. Det er denne taksten Gjesdal seinere hevder at han kan få oppskrevet med minst en million kroner.

Etter at Johnny Halvorsen har trukket seg fra handelen, dukker Franz Tandberg i Tandberg Eiendom opp som kjøper. Tandberg er en kjent eiendomsinvestor som ser potensialet i det gamle ekteparets eiendom.

26. juli legger Franz Tandberg inn et bud på 3,9 millioner kroner. Tanken er at eiendomsinvestoren skal dele tomta i fire deler og selge den videre. Like etter kjøpet blir takstmann Dagfinn Mosveen kontaktet.

Tandberg ber Mosveen om å utarbeide en såkalt «forhåndstakst». Denne forteller hvor mye tomta er verdt dersom den lar seg dele i fire slik Tandberg har tenkt.

- «Forhåndstaksten» var på 5,6 millioner kroner, opplyser Tandberg overfor Dagbladet.

Samtidig som det eldre ekteparet skulle selge sin eiendom i Asker, ønsket de også å finne et nytt sted å bo i Oslo. Frank Gjesdal visste råd. Han hadde nylig mottatt et objekt som passet.

Ekteparet blir forelagt et prospekt på en leilighet i Ostadalsveien 79 på Ullerntoppen. Verditaksten er satt til 2,7 millioner kroner, men eieren har hatt problemer med å få solgt.

Nå åpner hun døra for det eldre ekteparet, som kommer på privat visning. Kort tid etter underskrives kjøpekontrakten.

Det ekteparet ikke visste, var at eiendommen tidligere var blitt forsøkt solgt av eiendomsmeklerselskapet Krogsveen. Det høyeste budet Krogsveen oppnådde, var ikke over 2,5 millioner kroner. Krogsveens mekler mener imidlertid at det kunne vært mulig å få verditakst for leiligheten i et annet marked.

Det klarte Gjesdal da han tre måneder seinere fikk ekteparet til å signere kontrakten.

Leiligheten var imidlertid ikke helt innflyttingsklar for det eldre ekteparet. I budet Franz Tandberg legger inn på Båstad terrasse, forplikter han seg til å hjelpe ekteparet med installering av nytt kjøkken og garderobeskap i Ostadalsveien. Han forplikter seg også til å være behjelpelig med selve flyttingen.

- Vi gjorde det slik for å legge forholdene til rette for ekteparet. De var jo gamle, og slike praktiske ting syntes de at det var greit å få hjelp til, sier Tandberg til Dagbladet.

Selv gikk han i gang med å planene for Båstad terrasse.

Der lå det imidlertid en overraskelse. Eiendommen var nemlig et mål mindre enn det som var oppgitt i det kommunale registeret.

- Den nye opplysningen gjorde at det var umulig for oss å utvikle tomta slik vi hadde tenkt, sier Tandberg, som oppsøkte mekleren.

Sammen med Frank Gjesdal bestemte han seg for å legge eiendommen ut for salg på nytt. Først måtte imidlertid eiendommen ryddes, slik at det var mulig å få en akseptabel pris.

Solgte på nytt

Lørdag 3. november ble Båstad terrasse avertert i både Asker og Bærums Budstikke og Aftenposten. Eiendommen, som nå er 2,97 mål stor, har en prisantydning på fire millioner kroner. Samme pris som Halvorsen ble tilbudt eiendommen for. Forskjellen er bare at tomta er krympet med over et mål.

Prisantydningen er underbygd av en takst utført av Dagfinn Mosveen. Ifølge takstpapirene er det en nøkkeltakst rekvirert av Tandberg Eiendom.

Mosveen mener at den 2,97 mål store tomta er verdt 3250 000 kroner. Dette er 750000 kroner mer enn det takstmann Thorbjørn Myhre mente at tomta var verdt. Enda Myhre la til grunn at tomta var på fire mål.

Mosveens takst ble lagt til grunn da eiendommen ble solgt. Hos Asker og Bærum tingrett står Inngunn Aalborg Aas fra Eidsvoll i dag oppført med en såkalt sikringsobligasjon på 3,9 millioner kroner. Hun ønsker ikke å snakke om salget med Dagbladet, og vil heller ikke si hvilke planer hun har for eiendommen. På tomta er det imidlertid allerede satt i gang en stor oppryddingsaksjon.

Da Dagbladet besøkte det eldre ekteparet i går kveld, hadde de ikke krefter til å bli med ut til Asker og eiendommen som var deres hjem i over 30 år. Eiendomshandelen gikk ikke helt slik de hadde tenkt.

Utsatte møtet

Dagbladet avtalte et møte med eiendomsmekler Frank Gjesdal fredag morgen klokka 09.30. Kort tid etter at avtalen ble inngått, ble Dagbladet kontaktet av en representant fra Aktiv. Hun sa at møtet måtte flyttes, og at oppgjørssjef Heidi Thank-Nielsen og advokat Odd Kalsnes også skulle være til stede.

Møtetidspunktet ble endret til kl. 11.00 fredag. En time før møtet finner sted, ringer advokat Odd Kalsnes. Han opplyser at det ikke er riktig for ham å kommentere denne saken ettersom han verken er daglig leder eller styreformann i selskapet. Han henviser til selskapets styreformann, Thorvald Schiander Petersen.

Noen minutter seinere ringer advokat Per Danielsen. Han opplyser at han er engasjert av Aktiv, og at han vil gi kommentarer på firmaets og Gjesdals vegne.

HEFTIG SAMTALE: Minutter etter at Dagbladet hadde vært og bedt om et møte med eiendomsmekler Frank Gjesdal (til høyre), gikk mekleren ut på fortauet for en samtale med sin kollega, eiendomsmekler og advokat Odd Kalsnes.