Immunolog Anne Spurkland:

Ville ha skrotet Janssen-vaksinen

Dersom immunolog Anne Spurkland hadde bestemt, så ville hun ikke ha tatt i bruk Janssen-vaksinen i Norge. Mandag faller avgjørelsen.

VAKSINER: Immunolog og professor Anne Spurkland ville ikke ha tatt i bruk Janssen-vaksinen i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VAKSINER: Immunolog og professor Anne Spurkland ville ikke ha tatt i bruk Janssen-vaksinen i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag formiddag skal helseminister Bent Høie kunngjøre hva regjeringen har besluttet om bruk av AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen. Dersom immunolog og professor Anne Spurkland hadde bestemt, så ville hun ikke ha tatt i bruk vaksinene i Norge.

Spurkland begynner med å understreke at både AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen er gode vaksiner. Dette blant annet fordi at de er så lette å distribuere sammenliknet med mRNA-vaksinene, som er viktig ettersom hele verden skal vaksineres.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Villa ha skrotet

Spurkland fortsetter med å fortelle at begge vaksinene også har blitt laget på en smart måte ved at man har koblet et ufarlig virus med en bit av coronaviruset.

- Det er en veldig nyttig teknologi som har blitt brukt før og som sannsynligvis vil bli brukt igjen. Jeg vil ikke være med på å undergrave den teknologien, det er viktig, sier Spurkland, som nylig ga ut boka «Frisk nok! Håndbok i immunforsvar» og mottok Universitetet i Oslos formidlingspris, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Men vi har opplevd å miste fire av seks personer som ble rammet av en veldig alvorlig tilstand etter å ha blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. I Norge er det såpass mange sammenliknet med hvor mange som fikk vaksinen at jeg ut fra et føre-var-perspektiv ville ha sagt at vi ikke kan bruke Janssen-vaksinen i Norge heller.

Immunologens vurderinger baserer seg på norske forhold, og hun er åpen for at det kan være riktig å vurdere dette annerledes i andre land med en annen smittesituasjon.

- Det betyr ikke at jeg mener at vaksinen er uegnet. Risikoen knyttet til covid-19 kan være annerledes andre steder. I India for eksempel, hvor vi ser at mange blir smittet og mange dør, så vil den vaksinen være svært nyttig selv om noen få kan få alvorlige bivirkninger.

BOK OG PRIS: Anne Spurkland har nettopp gitt ut bok, samt mottatt UiOs formidlingspris. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BOK OG PRIS: Anne Spurkland har nettopp gitt ut bok, samt mottatt UiOs formidlingspris. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ekspertutvalg

Bruken av AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge i midten av mars etter at det ble oppdaget tilfeller av en sjelden tilstand hos personer som var blitt vaksinert med den aktuelle vaksinen i Danmark. Tilstanden kjennetegnes av blodpropper, lavt antall blodplater og blødninger.

I april anbefalte FHI regjeringen å ta AstraZeneca-vaksinen ut fra vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen besluttet imidlertid å utsette beslutningen, og satt heller ned et ekspertutvalg som siden har sett på konsekvenser av bruk av virusvektor-vaksiner som AstraZeneca og Janssen i Norge.

Ekspertutvalget har blitt ledet av Lars Vorland, som mandag formiddag vil overlevere utvalgets rapport til helseminister Bent Høie.

UTSETTER: Helseminister Bent Høie sier de vil vite mer før de tar en endelig beslutning om vaksinen. Video: NTB Vis mer

Kunnskap

Janssen-vaksinen har ikke blitt tatt i bruk i Norge, og man har dermed ikke det samme kunnskapsgrunnlaget for den vaksinen som man har for AstraZeneca-vaksinen, som ble gitt til over 130 000 personer. Spurkland forklarer hvorfor hun likevel ville ha skrotet Janssen-vaksinen.

- Janssen-vaksinen er en god og effektiv vaksine, og det er fordelaktig at den gis i bare én dose. Vaksinen har blitt gitt til omkring åtte millioner personer i USA, men den har i all hovedsak blitt gitt til personer som det er vanskelig å få tak i og følge opp etter vaksinasjon, som for eksempel hjemløse, sier Spurkland og fortsetter:

- Så når USA sier at de har registrert 17 tilfeller av denne alvorlige tilstanden blant åtte millioner vaksinerte personer, så er det det som de har oversikt over. Men dersom jeg hadde jobbet for norske helsemyndigheter, så ville jeg ha vært bekymret for at oversikten deres ikke er god nok. Norge har ekstremt gode registre sammenliknet med mange andre land.

SNUR PÅ DET: Spurkland snur på det og sier at vi har hatt råflaks som har vaksinert så mange allerede. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNUR PÅ DET: Spurkland snur på det og sier at vi har hatt råflaks som har vaksinert så mange allerede. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tålmodighet

I april anslo Folkehelseinstituttet at en beslutning om å ikke bruke AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen ville forsinke det norske coronavaksinasjonsprogrammet med noen uker.

Spurkland synes at vi har blitt utålmodige.

- Jeg synes også at det er relevant å trekke fram at vi har blitt så forferdelig utålmodige. Vi har vært veldig heldige som har fått så gode vaksiner på så kort tid. Men nå som vi har oppdaget alvorlige bivirkninger knyttet til den ene vaksinen, så er det et kjempeproblem at man må leve med sosiale begrensninger i noen måneder til før vi blir vaksinert, sier hun og fortsetter:

- Jeg vil heller snu på det og si at vi har hatt råflaks som allerede har klart å vaksinere så mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer