- BARE FLAKS: Tre skudd traff BMWen svært nær flere av mennene som ankom et anspent møte med 29-åringen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
- BARE FLAKS: Tre skudd traff BMWen svært nær flere av mennene som ankom et anspent møte med 29-åringen. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

- Ville ha truffet om han mente å drepe

29-åring frikjent for drapsforsøk ved Oslo Plaza. Retten la vekt på at han har skytetrening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener noen av de skuddene som falt 3. august i fjor var centimetre fra å treffe personene i en BMW på Sonja Henies plass i Oslo sentrum.

- Ett av skuddene traff nakkestøtten foran en mann som satt i baksetet. Det var bare flaks at det ikke gikk liv, sier politiadvokat Cecilie Schløsser Møller.

- Krenket død gjengleder Tre av norskpakistanerne som ble beskutt har vært regnet som sentrale i det kriminelle Young Guns-miljøet i Oslo. De skal ha kommet for å møte den tiltalte 29-åringen ved Oslo Plaza for å ta et oppgjør med at han angivelig hadde krenket familien til den tidligere Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed. Jeddi ble skutt og drept i 2009.

29-åringen har forklart at han bevæpnet seg med en skarpladd, kaliber 22 konkurransepistol fordi han fryktet å bli kidnappet eller skutt om han traff på en 27-åring fra denne kretsen. Da denne mannen gikk tilbake til bilen, skal 29-åringen ha tolket det som at det ble hentet våpen, og han begynte derfor å skyte mot mennene.

- Ikke straffbart I Oslo tingrett på onsdag ble den tiltalte 29-åringen frifunnet for drapsforsøk, selv om han har erkjent skuddene. En sentral del av dommen legger vekt på at mannen er flink til å skyte.

«Tiltalte har skytetrening. Han sto stødig og holdt sannsynligvis pistolen med begge hender. (...) Slik retten ser det, ville tiltalte truffet [fornærmede] dersom han tenkte å drepe ham. At han ropte navnet hans før han skjøt, kan også tyde på at han ville skremme ham», skriver tingrettsdommer Reidun Eik.

Retten mener det taler til 29-åringens fordel at heller ikke skuddene som falt mens han løp fra gjengmedlemmene mot Vaterlandsparken, traff noen.

«Tiltalte hadde hatt anledning til å skyte de to siste skuddene mot forfølgerne i høyde med vitale organer dersom han hadde tanke om å drepe. (...) Tiltalte er sterkt å bebreide for å ha skutt, men forsøk på uaktsomt drap er ikke straffbart etter norsk rett», heter det i dommen.

Fem måneder fengsel Påtalemyndigheten reagerer på at 29-åringens antatte presisjonsnivå med skytevåpen ble et argument for frifinnelse.

- Jeg synes det var en spesiell formulering av retten, sier politiadvokat Schløsser Møller til Dagbladet.

Advokat Per Sjong Larsen opplyser at 29-åringen er glad for å bli trodd i retten på at han var livredd og skjøt for å skremm?e?.

- Det er riktig at det ikke er første gang min klient har skutt med et håndvåpen. Det ble et moment fordi han tydelig skjøt mot baksiden av bilen mens den sentrale fornærmede var på framsiden, sier forsvareren.

Han mener 29-åringen, som selv er tidligere straffedømt blant annet for våpenlovbrudd, hadde grunn til å være redd for mennene i BMWen den aktuelle dagen.

- Dette er personer som har tilknytning til Young Guns, og noen er domfelt for blant annet frihetsberøvelse og vold, sier Sjong Larsen.

Om dommen blir rettskraftig, slipper 29-åringen med fem måneders fengsel for brudd på våpenloven. Politiet vurderer nå å be statsadvokaten om å anke saken, og mener at reaksjonen på våpenlovbruddet i seg selv burde vært skarpere.

- Dette er en usedvanlig lav straff for overtredelse av våpenloven, tatt i betraktning at han faktisk skjøt flere skudd, sier Schløsser Møller.

29-åringen ble etter domsavsigelsen onsdag løslatt fra varetekt.