VIL HA REDEGJØRELSE: Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) venter på justisministeren redegjørelse om 22. juli. Han mener Stortinget bør få den først. 
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
VIL HA REDEGJØRELSE: Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) venter på justisministeren redegjørelse om 22. juli. Han mener Stortinget bør få den først. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

Ville hatt norsk terrorredegjørelse først

Opposisjonen mener Stortinget burde fått justisministerens terrorredegjørelse først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først snakket justisminister Knut Storberget (Ap) i Nordisk råd om håndteringen av terrorangrepene. I morgen får Brussel høre det samme. Frp og Høyre er kritisk til at Stortinget kommer sist i køen. - Det er konstitusjonelt feil når en norsk statsråd ikke tar en slik type redegjørelse først i det norske Stortinget. Storberget kom med politisk sprengstoff, og han sa mye vi må diskutere, sier Hans Frode Asmyhr til NTB. Som delegat til Nordisk råd fulgte Frp-politikeren Storbergets redegjørelse i auditoriet i Stortinget onsdag. Asmyhr rykket til i stolen flere ganger under det drøyt halvtime lange innlegget.

- Arrogant - Frp har flere ganger bedt om at Stortinget får en redegjørelse om håndteringen av terrorangrepene 22. juli. Da er det er meget spesielt at han velger å informere Nordisk råd først. Han setter Stortinget til side, og det er arrogant. Han burde hatt større respekt for Stortinget. Ytterligere feil blir det når redegjørelsen inneholder konkret politikk, sier Asmyhr, som også sitter i justiskomiteen.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl er langt på vei enig. Dahl sier regjeringen har lagt seg til en slapp måte å informere eller ikke informere Stortinget på.

Lekkasjer - Ideelt skulle Stortinget fått redegjørelsen først. Men på den annen side ville det vært merkelig å ikke informere Nordisk råd om tilstanden på et aktuelt område — terrorbekjempelse — der vi er helt avhengig av samarbeid på tvers av landegrensene. Og nå er Nordisk råd samlet, det er ikke Stortinget, sier Dahl til NTB.

Innholdsmessig gikk Storberget langt i å komme med budsjettlekkasjer, mener Asmyhr: - Jeg reagerer på at han er så kritisk til beredskapen før 22. juli, og at han kommer med så klare signaler om økte bevillinger til blant annet politihelikopter, PST, beredskapstroppen og transportstøtte. Dette burde han først ha sagt til Stortinget, sier han.

Er parat Knut Storberget avviser kritikken: - Jeg har sagt at jeg er parat til å informere Stortinget når som helst, jeg. Og når Nordisk råd også ba om en informasjon om hva som skjer i Norge når de var her, så synes jeg det var veldig naturlig å komme hit, sier justisministeren til NTB. Rett etter møtet med de nordiske parlamentarikerne satte Storberget kursen mot Brussel, der han torsdag på nytt skal snakke om norske opplevelser og erfaringer etter 22. juli.

- Holder ikke Asmyhr rister på hodet over at Storberget sier han hele tida har stått klar til å møte Stortinget. - Ja, og Frp har hele tida bedt ham om å holde en redegjørelse. Nei, dette holder ikke, sier han til NTB. Under en kort runde med spørsmål og svar etter redegjørelsen, sa Storberget at det vil komme en redegjørelse i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for neste år.

- Redegjørelsen bør senest komme rett etter at Stortinget åpner om to uker. Faktisk så kunne regjeringen når som helst ha bedt Stortingets presidentskap om å få komme og holde en redegjørelse. Storberget sitter åpenbart på mye som det er relevant å informere Stortinget om, sier Asmyhr.

(NTB)

SVARER: Justisminister Knut Storberget sier han kan redegjøre for Stortinget når som helst. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
SVARER: Justisminister Knut Storberget sier han kan redegjøre for Stortinget når som helst. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer