- Ville helst dratt hjem i min egen seng

Mathilde (15) og 60 andre ungdommene med svineinfluensa slipper ikke ut fra isolat før om en uke.

PÅ ISOLAT: 15-årige Mathilde Skuland fra Marnardal utenfor Mandal er smittet av svineinfluensa på H4-leir. Her er hun inne på Reed skole i Breim i Sogn og Fjordane, hvor hun er på isolat sammen med andre ungdommer som er smittet. MMS-Foto: Privat
PÅ ISOLAT: 15-årige Mathilde Skuland fra Marnardal utenfor Mandal er smittet av svineinfluensa på H4-leir. Her er hun inne på Reed skole i Breim i Sogn og Fjordane, hvor hun er på isolat sammen med andre ungdommer som er smittet. MMS-Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I går spredte svineinfluensasmitten seg på en 4H ungdomsleir i Breim i Sogn og Fjordane hvor 1700 ungdommer fra 17 forskjellige land var samlet.

60 isolert
I går kveld var over 30 ungdommer på isolat, men nå er antallet doblet.

- 60 ungdommer er isolert med sterke symponer som tilsier svineinfluensa. De må være på isolat i sju dager fra første sykdomstegn, sier rådmann Marit Elisabeth Larsen i Gloppen kommune.

Hvor mange ungdommer som faktisk er smittet, har ikke Larsen oversikt over.

- Det er foretatt prøver av alle ungdommene, men svarene er ikke klare ennå. Vi har iverksatt behandling av samtlige som har symptomer på svineinfluensa, sier rådmannen.

Kjeder seg
Mathilde Skuland (15) er en av ungdommene med svineinfluensa. Hun synes det er litt kjedelig å være på isolat.

- Vi prøver å ta det med et smil. Heldigvis har vi radio og internett på denne skolen som er blitt flyttet til. Men sevsagt hadde det vært mest å komme hjem i min egen seng når jeg er syk, sier Mathilde til Dagbladet.

Hun har fått beskjed om at hun må være på isolat på Reed skole i Breim i Sogn og Fjordane i en uke.

- Det er litt kjipt. Jeg har vond hals, kvalme og er svimmel, og enkelte av de andre har feber i tillegg, sier 15-åringen.

- Vi må bare gjøre det beste ut av det, legger hun til.

Manger klær
Hun har ikke tilgang på bagasjen sin nå fordi den ligger igjen på leirstedet til 4H-campen.

- Det er dumt å være uten klesskift, men vi skulle visst få muligheter til å hente tingene våre senere i dag, sier hun.

Hennes far, Jan Arvid Skurland, synes det var litt spesielt å få beskjeden om at dattera har svineinfluensa, men han tar det med fatning.

- Jeg er ikke den som lager så veldig oppstyr. Vi må ikke bli helt hysteriske, sier Skurland til Dagbladet.

Skal få TV
Rådmann i Gloppen kommune, Marit Elisabeth Larsen, forteller at kommunen prøver å gjøre situasjonen best mulig for ungdommene.

- Vi skal snart sette inn enda et TV på skolen slik at ungdommene kan få noe å drive med på isolasjon. De har også tilgang på bibliotek og pcer med internett, sier Larsen.

Tidligere i dag ble det klart at 4H-leiren ble avlyst grunnet svineinfluensasmitten.

- Nå drar de første deltakerne hjem. Flere busses hjem i morgen. Avviklingen må skje gradvis på grunn av logistikken, sier Beate Patay, informasjonssjef i 4H.