Ville hente Krekar med militærmakt

Amerikansk etterretning skrinla planer om å rykke inn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det amerikanske magasinet Newsweek har amerikanske myndigheter vært svært frustrert over Mulla Krekars frihet i Norge de fire siste åra, og lenge kartlagt muligheten for å pågripe ham.

På et tidspunkt gikk frustrasjonen så langt at amerikansk etterretning vurderte å rykke inn i Oslo og pågripe ham, for å føre ham ut av landet.

Drøftingene i Pentagon ble intensivert våren 2003, etter at amerikanske myndigheter pågrep selvmordsbombere fra Ansar al-Islam i Irak. I avhør fortalte de at de jobbet for Krekar, og at de planla et angrep på amerikanske soldater. Ifølge en tidligere amerikansk tjenestemenn, førte dette til en serie møter i Washington om en mulig «ekstraordinær utførelse» av Krekar.

-  Svært dramatisk

Selv ønsker ikke Mulla Krekar å uttale seg om saken.

-  Dette vil jeg ikke si noe om, sier Krekar til Dagbladet.

I et av Pentagon-møtene ble det ifølge Newsweek foreslått å rykke inn med en US Navy Seal-styrke i Norge, for å gjennomføre en stormaksjon mot Krekar. Men ifølge en kilde ble forslaget raskt avslått, på grunn av faren for at norsk politi skulle begynne å skyte på invaderende marinestyrkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer