Ville hente Krekar med militærmakt

Amerikansk etterretning skrinla planer om å rykke inn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det amerikanske magasinet Newsweek har amerikanske myndigheter vært svært frustrert over Mulla Krekars frihet i Norge de fire siste åra, og lenge kartlagt muligheten for å pågripe ham.

På et tidspunkt gikk frustrasjonen så langt at amerikansk etterretning vurderte å rykke inn i Oslo og pågripe ham, for å føre ham ut av landet.

Drøftingene i Pentagon ble intensivert våren 2003, etter at amerikanske myndigheter pågrep selvmordsbombere fra Ansar al-Islam i Irak. I avhør fortalte de at de jobbet for Krekar, og at de planla et angrep på amerikanske soldater. Ifølge en tidligere amerikansk tjenestemenn, førte dette til en serie møter i Washington om en mulig «ekstraordinær utførelse» av Krekar.

-  Svært dramatisk

Selv ønsker ikke Mulla Krekar å uttale seg om saken.

-  Dette vil jeg ikke si noe om, sier Krekar til Dagbladet.

I et av Pentagon-møtene ble det ifølge Newsweek foreslått å rykke inn med en US Navy Seal-styrke i Norge, for å gjennomføre en stormaksjon mot Krekar. Men ifølge en kilde ble forslaget raskt avslått, på grunn av faren for at norsk politi skulle begynne å skyte på invaderende marinestyrkene.

-  Vi visste at det var en fare for kidnapping i 2003, men at det var vurdert et noe tilnærmet en militær aksjon er nytt for meg. Dette er svært dramatisk, og viser noe av alvoret i saken, sier Brynjar Meling, Krekars advokat.Mulla Krekar har ifølge Meling hatt en reell frykt for at han kunne komme til å bli kidnappet, etter at Meling fikk et tips om at han CIA planla en aksjon.

ELITESTYRKE: Amerikansk etterretning vurderte om US Navy Seals skulle rykke inn i Norge for å pågripe Mulla Krekar. Foto: EPA/US NAVY FILES/Scanpix
ELITESTYRKE: Amerikansk etterretning vurderte om US Navy Seals skulle rykke inn i Norge for å pågripe Mulla Krekar. Foto: EPA/US NAVY FILES/Scanpix Vis mer

-  Vi valgte å ha en høy medieprofil på saken, nettopp som et forsvar for at han kunne bli kidnappet. I april 2003 ba vi om å få politibeskyttelse for Krekar. Fortsatt mener vi det er en reell fare for at Krekar kan bli kidnappet. Så vi må stadig være på vakt, sier Meling.

-  Fantasifulle opsjoner

-  Jeg kjenner ikke til dette. I så fall ville de laget en voldsom konflikt med norske myndigheter for å ha gjort noe slikt på norsk jord. Men de kan sikkert ha planlagt det og tenkt det, sier daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Jan Petersen (H), som da var utenriksminister, hevder han ikke visste noe om kidnappingsplanene av Krekar. -  Dette vet vi ingenting om, så det er ingenting å kommentere. Det viktigste er at det ikke skjedde, sier Petersen.

Oberstløytnant Jon Inge Øglænd i Forsvarets operative ledelse kjenner ikke til planene og vil ikke kommentere US Navys planer i 2003.

CIA-agenter

Det er kjent at to CIA-agenter kom til Norge sommeren 2003. Under dekke av å være amerikanske forretningsfolk tok Cynthia Dame Logan (45) og Gregory Asherleigh (51) inn på Oslo Plaza. De kom rett fra en operasjon i Milano, hvor de seinere ble etterlyst for å ha kidnappet den muslimske geistlige Osama Mustafa Nasr på åpen gate. Forsvarets etterretningstjeneste visste at det var CIA-agenter på norsk jord i 2003, men det et uvisst om de visste hvilket oppdrag de hadde. Dersom de to agentenes oppdrag i Norge ikke ble godkjent, ville det være et klart brudd på norsk lov. Prinsippet for samarbeid med utenlandske myndigheter i Norge er at norsk politi aldri skal gi fra seg ledelsen eller jurisdiksjonen.

Ekspedisjonssjef Karen Alette Melander i Justisdepartementets politiavdeling bekrefter at enten PST eller UD skal godkjenne alle aksjoner på norsk jord.

Ville hente Krekar med militærmakt

-  Beskytter terrorister

Nå har amerikanske myndigheter økt presset på Norge, etter at FNs sanksjonskomité oppførte mulla Krekar på en terrorliste over personer tilknyttet al-Qaida.

Det Bush-vennlige tidsskriftet Weekly Standard anklager Norge og medlemmer av den norske regjeringen for å «gjøre sitt beste for å beskytte en terrorist». Det er Norges nei til å iverksette utvisningen av Mulla Krekar som har vakt det erkekonservative amerikanske tidsskriftets harme. Ifølge norsk lov kan ikke personer sendes til steder der de risikerer dødsstraff.

«For nordmennene er dødsstraff et verre onde enn å massakrere hele landsbyer, myrde fredelige sufier (islamske mystikere) og innføre sharialover blant kurderne slik Krekar og Ansar al-Islam har forsøkt å gjøre,» skriver Stephen Schwartz, en av tidsskriftets bidragsytere. Artikkelen er publisert på The Daily Standard, uketidsskriftets nettsted.

The Weekly Standard ble stiftet av William Kristol i 1995 og har spilt en ledende rolle bak den neokonservative bølgen som brakte president George W. Bush til makten.

Tidsskriftet har lenge før Bush kom til makten argumentert for krigen i Irak og i artikkelen om Krekar står Schwartz fast på at Krekar var forbindelsen mellom al-Qaida og Saddam Hussein. Det er for lengst tilbakevist at det var en forbindelse mellom al-Qaida og Saddam.

Artikkelen i The Daily Standard viser til et oppslag i Washington Post om hvordan CIA-agenter kom til Norge våren 2003. Historien ble opprinnelig avslørt av Stavanger Aftenblad som skrev at agentenes mål var å bortføre den omstridte mullaen som har bodd i Norge siden 1991.

Ifølge Daily Standards versjon mislyktes CIA-aksjonen fordi noen i den norske regjeringen tipset Mulla Krekar om at CIA var på sporet av han.

FRYKTER KIDNAPPING: Mulla Krekar har hatt en reell frykt for å bli kidnappet, ifølge sin advokat Brynjar Meling.