HVEM ER DE?: Dette bildet tatt fra en tv-sending i går, viser to av de mistenkte terroristene i Mumbai.  FOTO: AP Photo/India TV/SCANPIX.
HVEM ER DE?: Dette bildet tatt fra en tv-sending i går, viser to av de mistenkte terroristene i Mumbai. FOTO: AP Photo/India TV/SCANPIX.Vis mer

Ville hevne angrep på muslimer

Mumbai-terroristene angrep utlendinger for å få verdens oppmerksomhet rettet mot diskrimineringen av muslimer i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På telefon fra Oberoi Hotel fortalte en av terroristene tv-stasjonen India TV om motivet for terroraksjonene i Mumbai. 

«Vi vil at alle fengslede muhajedin (medlemmer av islamsk motstandsbevegelse) slippes fri», «Muslimene som bor i India, skal ikke trakasseres», sa han.

Terroristen viste til angrepet på Babri-moskeen i 1992, der titusener av indiske hinduer for hånd rev ned den historiske bygningen som hadde stor symbolverdi for landets muslimer.

Hinduene hevdet at moskeen var oppført over fødestedet til gudekongen Rama, og at et hindu-tempel burde bygges der i stedet. Bygningen hadde vært gjenstand for hindu-muslimsk fiendtlighet i årtier, og hendelsen utløste store opptøyer flere steder i India, blant annet i Mumbai.

Rundt 2000 personer ble drept.

- Babri-moskeen var et viktig symbol både for muslimene og hinduene, forteller Jason Miklian, forsker ved PRIO.

- Inspirerer hverandre
Terroristens uttalelser kan tyde på at det er ekstreme muslimer som står bak terroraksjonene og at hevntanker har vært et sentralt motiv for Mumbai-terroristene.
- De har ikke kommet med noen krav som går på forhold utenfor India, sier Miklian.

En rekke eksperter har hevdet at det store omfanget og den tydelige planleggingen av terroraksjonene i Mumbai tyder på at en større, gjerne internasjonal terrorgruppe, står bak hendelsen. Al-Qaida har blitt nevnt av flere. Miklian har ikke noe tro på dette sporet.

- Terroristene kan godt være født og oppvokst i Mumbai. Det kan godt være de har bånd til andre indiske terroristorganisasjoner, men jeg tror ikke det står noe felles lederskap bak, sier han, og legger til:

- Terroristgruppene deler ideologi og lar seg inspirere av hverandre. Det betyr ikke nødvendigvis at de har samarbeidet om aksjonene i Mumbai.

Skiller seg ut
Angrepene i Mumbai skiller seg fra tidligere terrorangrep i India på flere måter.

Terroristene bestod ikke av selvmordsbombere og mens det tidligere har gått mest utover den indiske arbeider- og middelklassen, var angrepet på hotellene et angrep på den indiske eliten.

- Blant de som hittil er meldt drept, er det få utlendinger.

- Terroristene skal ha vært ute etter amerikanske og britiske statsborgere. Hvorfor var de det, hvis motivet bak handlingen dreier seg om interne forhold i India.

- Dette er en måte å sikre seg maksimal oppmerksomhet fra media i hele verden.

Blant de drepte skal det være minst 14 indiske politimenn. Det er ikke vanlig at terroraksjoner retter seg mot politiet, men Miklian tror det finnes en logisk forklaring.

 -  I 2002 utløste et angrep på indiske hinduer en voldsom hevnaksjon mot indiske muslimer. Tusenvis av muslimer ble drept, og politiet deltok selv i angrepene eller de lot være å gripe inn.

Truet med hevn
Siden opptøyene i 1992 har det vært flere store opptøyer mellom indiske muslimer og hinduer. Både religiøs uenighet og sosial misnøye er viktige i drivkrefter.

- Muslimene, særlig i Nord-India, føler seg diskriminert og marginalisert i den raske økonomiske utviklingen landet opplever. De har dårlig levestandard og lav sosial status og disse forskjellene strekker seg langt tilbake i tid, forteller religionshistoriker Kari Vogt ved Universitet i Oslo.

Ekstreme indiske muslimer har tidligere truet med væpnede aksjoner.
- Senest i september truet muslimer med en hevnaksjon gjennom en indisk avis.

Selv om terroraksjonen ser ut til å ha bakgrunn i interne forhold i India, er det ikke helt utelukket at terroristene kan ha bånd til andre land. Indias utenriksminister Pranab Mukherjee sa i dag at «elementer i Pakistan» har skylden for blodbadet i Mumbai. Men Mukherjees uttalelser var omhyggelig utformet slik at de vanskelig kunne tolkes som direkte anklager mot pakistanske myndigheter.

- Det er stor forskjell på om pakistanske statsborgere står bak eller om terroristene har bånd til den pakistanske regjeringen, sier forsker Miklian.

DRAMA I FLERE DAGER: En indisk soldat sikter mot Taj Mahal Hotel der flere gjester ble holdt som gisler av Mumbai-terroristene.  FOTO: AP Photo/Altaf Qadri/SCANPIX
DRAMA I FLERE DAGER: En indisk soldat sikter mot Taj Mahal Hotel der flere gjester ble holdt som gisler av Mumbai-terroristene. FOTO: AP Photo/Altaf Qadri/SCANPIX Vis mer