SIKTET FOR DRAPSFORSØK: Her er 34-åringen på fengselscella før han ble overført til lavsikkerhetssoning på Bastøy. Mannen var ute på permisjon da han ble pågrepet i Arendal i går tidlig. Arkivfoto: KLASSEKAMPEN
SIKTET FOR DRAPSFORSØK: Her er 34-åringen på fengselscella før han ble overført til lavsikkerhetssoning på Bastøy. Mannen var ute på permisjon da han ble pågrepet i Arendal i går tidlig. Arkivfoto: KLASSEKAMPEN Vis mer

- Ville hevne tortur av kona med «Skrue»-drap

Brutal jakt på David Toskas ransutbytte kan ha fått «Hvalrossen» (34) til å delta i drapsforsøket på Imran Saber (32) fem år seinere, mener politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En 34 år gammel mann som i 2007 ble dømt sammen med både  Imran «Skrue» Saber og David Toska i den såkalte Wonderboy-saken, ble i går pågrepet og siktet for drapsforsøk etter skuddene mot Saber på Jordal natt til søndag.

Politiet tror ikke 34-åringen var alene om medvirkningen.

- Vi utelukker på ingen måte at det er flere implisert i drapsforsøket, sier politinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt.  

Et svært brutalt ran for fem år siden, der mannens familie ble truet, utpekes av Dagbladets kilder i politiet og det kriminelle miljøet som et mulig motiv for den siktede 34-åringen.

Russisk rullett 1. august 2005 brøt tre maskerte og bevæpnede menn opp verandadøra til 34-åringens bolig, der kona var hjemme mens mannen satt fengslet. Hun ble holdt fanget i rundt to timer, torturert med en elektrosjokkpistol 8-10 ganger, og  blant annet truet med en ladd pistol mot hodet mens hun satt med armene på ryggen og med et teppe over hodet i en «henrettelsesposisjon» i lengre tid.

Seinere spurte en av ranerne om hun visste hva russisk rulett var, og viste henne tre patroner i kammeret på revolveren. «Har du flaks lever du, ellers dør du», skal gjerningsmennene ha sagt.

Samtidig fryktet kvinnen for datterens liv. «Ranerne visste hvilken barnehage datteren var i, og sa at de hadde noen i en bil stående utenfor barnehagen som de kunne ringe for å ta datteren», heter det i dommen mot en av ranerne. Det var en nå 24 år gammel norskpakistaner som har vært regnet som en del av den indre kretsen i gjengen Furuset Bad Boys.

Målet med overfallet i familiens hus var etter alt å dømme 2,3 millioner kroner som kvinnens ektemann oppbevarte for David Toska og andre i ransmiljøet. «Han har ikke ønsket å opplyse noe mer om oppdragsgivers identitet av frykt for represalier», heter det i dommen om ranerens forklaring.

Men både politiet og offerets ektemann har lenge trodd at Imran Saber sto bak «hjemmeranet».

Ranerne fikk bare med seg mindre beløp. Kort tid etter hendelsen, som rystet kvinnen i lang tid, skal 34-åringen ha levert ransmilionene tilbake til Toska-miljøet. Men han skal altså på ingen måte ha glemt angrepet på familien.

Nokas-penger Sporene til 34-åringen og Imran Saber har krysset hverandre flere ganger.

Wonderboy-saken dreide seg om innførsel av 762 kilo hasj, og ble oppdaget da politiet satte i gang tidenes telefonavlytting i jakten på NOKAS-ranerne i 2004. David Toska hadde da investert rundt 4,3 millioner kroner fra dødsranet i 200 kilo hasj.

Imran Saber ble seinere dømt for grovt heleri av nettopp disse pengene. Narkoligaen ble organisert av Toska-venn Danny Bungard, kalt «Wonderboy», som ble pågrepet på en nettkafé i Malaga sammen med Toska i 2005.

34-åringen som i dag ble pågrepet, ble av andre involverte i Wonderboy-saken kalt «Hvalrossen» i avlyttede telefonsamtaler. Mannen ble regnet som en av hovedmennene i smuglingen av de gigantiske hasjpartiene fra Nederland til Norge, og hadde befatning med de samme NOKAS-pengene som Saber.

SKUTT: Imran «Skrue» Saber hadde ifølge politiet mange fiender som kan tenkes å ville drepe ham. Søndag kveld overlevde han sju skudd i kroppen på Jordal i Oslo. Foto: SVEIN GGUSTAV WILHELMSEN
SKUTT: Imran «Skrue» Saber hadde ifølge politiet mange fiender som kan tenkes å ville drepe ham. Søndag kveld overlevde han sju skudd i kroppen på Jordal i Oslo. Foto: SVEIN GGUSTAV WILHELMSEN Vis mer

Han soner ennå dommen, og var på permisjon fra lavsikkerhetsfengselet Bastøy da han ble pågrepet i går. Dit blir han neppe tilbakeført så lenge han er siktet for drapsforsøk.

- Ikke pengekonflikt - Jeg vet at han er pågrepet. Jeg kjenner ikke bakgrunnen, men hører at det skal gjelde Saber-episoden. Min klient har bedt meg om ikke å kommentere siktelsen før han får forklart seg for politiet, sier forsvareren til 34-åringen, advokat Harald Grape, til Dagbladet.

Han opplyste seint i går kveld at klienten er på vei til Oslo, og vil bli avhørt av politiet i dag.
Grape mener at det ikke er noe åpenbart motiv fra hans klients side i saken der både han og Saber ble dømt.

- Jeg kan ikke erindre at det var noen gnisninger mellom min klient og Saber under Wonderboy-saken. Saber fikk jo en kraftig strafferabatt i saken, sier Grape.

- Han hadde ikke noe uoppgjort økonomisk med Imran Saber nå, hevder også en kilde som kjenner både 34-åringen og Saber.

Munch-involvert Det vakte oppsikt at Imran Saber bare ble dømt til tre års fengsel i Wonderboy-saken, etter millionheleriet og medvirkning til smugling av 100 kilo hasj.

Mange spekulerte i at den milde dommen hadde sammenheng med Sabers  rolle i avtalen oslopolitiet hadde om tilbakelevering av maleriene fra Munch-ranet.

Også 34-åringen som nå er drapsforsøk-siktet skal ha hatt en perifer rolle i Munch-saken. Dagbladet får bekreftet at politiet under etterforskningen tips om at maleriene befant seg hjemme hos 34-åringen. Politiet ransaket mannens hus, men fant ingen bilder. I det kriminelle miljøet får Dagbladet opplyst at nasjonalskattene ble flyttet videre 1-2 dager før politiet slo til mot «Hvalrossen».

Politiet ville heller ikke går kommentere mulige motiver bak drapsforsøket på Saber, og understreker at etterforskerne ikke har en fastlåst hovedteori.

WONDERBOY-SAKEN: Noen av David Toskas millioner fra NOKAS-ranet ble investert i en stor hasjliga der både Imran Saber og mannen som nå er siktet for medvirkning til skuddene mot Saber, var aktører. Arkivfoto: SCANPIX
WONDERBOY-SAKEN: Noen av David Toskas millioner fra NOKAS-ranet ble investert i en stor hasjliga der både Imran Saber og mannen som nå er siktet for medvirkning til skuddene mot Saber, var aktører. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer