Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville hindre nasjonaldagsfeiring - to drept

Dagbladet til stede under voldsomme gatekamper i Georgia.

Angrep: Georgisk politi ghikk til angrep på demonstranter utenfor parlamentsbygningen i Tblisi. Foto: AP/George Abdaladze
Angrep: Georgisk politi ghikk til angrep på demonstranter utenfor parlamentsbygningen i Tblisi. Foto: AP/George Abdaladze Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TBLISI (Dagbladet): Det var tordenvær da tre tusen opprørspoliti systematisk omringet tre hundre demonstranter i den georgiske hovedstaden Tblisi natt til i dag. Opposisjonelle i Georgia hadde i går kveld slått leir foran parlamentet i et forsøk på å hindre en militærparade på nasjonaldagen i dag.

Synet av styrker med hjelmer og skjold som marsjerte mot fredelige demonstranter ble for mange en påminnelse av uavhengighetskampen for 20 år siden.

- Hva er det dere driver med, gutter? Dette er terror. Diktatur. Georgiere dreper georgiere,roper en kvinne som ser på.  

Traume. I 1991 var det sovjetiske soldater i gatene og folk slåss for å komme løs fra Sovjetunionen. Nå er det de Saakasjvili-tro mot resten.

Den unge lederen som kom til makten i et fredelig kupp i 2003 startet karrieren som justisminister, og har gjort et sterkt politi til en kjernesak, med egne skole-politi og en ny høytidsdag til ære for politiet.

Mange i Georgia mener president Mikheil Saakasjvili har gjort landet deres til et diktatur med en demokratisk fasade.

Operasjonen igår involverte også militære kjøretøy og personell. En halv time etter at fristen for å fjerne seg var løpt ut hadde de ti ganger flere sikkerhetsstyrkene full kontroll.

Sjanseløse: Sikkerhetsstyrkene til president Saakasjvili var totalt overlegne demonstrantene både i antall og utstyr. Foto: AFP
Sjanseløse: Sikkerhetsstyrkene til president Saakasjvili var totalt overlegne demonstrantene både i antall og utstyr. Foto: AFP Vis mer

Det hørtes smell fra tåregassgranatene og gummikuler mens røyken steg opp foran søylene i parlamentet. I en halv time utspiller det seg et voldsomt gateslag. Demonstrantene har ingen steder å flykte.

De eneste som klarer å bryte gjennom poiltiets rekker er følget til Nino Burjanadze,  tidligere alliert av Saakasjvili som har vært leder av opprøret. Idet hennes medarbeidere kjører gjennom mengden blir en politimann og en demonstrant påkjørt og drept.

Andre vitner Dagbladet har snakket med sier de så en annen demonstrant ligge livløs i 45 minutter, og ambulansepersonellet hadde gitt opp å redde ham. En kilde ved sykehuset bekrefter at det var tre døde.  

Georgiske myndigheter sa i dag at 90 mennesker ligger på sykehus og to er bekreftet døde.  

Ingen advarsel Scenene av brutal vold som utspilte seg utover natta, etter at politiet hadde stengt alle fluktveier, sjokkerer georgierne. Bildene ruller over skjermene mens folk strever med å fatte hva som har skjedd. Video tatt av tv-kanalen Maestro viser to tilfeller av at politi slår sivile som ligger nede.

Et eldre par sa til Dagbladet at politiet brukte tåregass og gummikuler uten noen form for advarsel.  

- De omringet folk og så bare begynte de å slå oss. Dette er en fascistregjering. Vi ville bare feire uavhengighetsdagen på  vår egen måte. Vi hadde ingen planer om å gå til angrep på regjeringens  bygninger eller noe sånt, sier mannen i 70-åra.

Foto: AP Photo/George Abdaladze
Foto: AP Photo/George Abdaladze Vis mer

- Jeg så politiet dytte en eldre kvinne i bakken. Ifølge grunnloven har vi rett til å samle oss, og vi ville feire  uavhengighetsdagen, og ba folk om komme. Det er alt, sier kona hans.

Ved kirka Kasjveti har et femtitall mennesker søkt tilflukt.

- Vi ble jaget inn hit, og nå har vi ingen steder å dra. Georgia er en amerikansk koloni. Dette er som latinamerikanske land på 50-tallet. Amerika innsatte den lederen de ville ha, og så ble valgene  forfalsket. Når dere nordmenn kommer hit ser dere alle de nyoppussede husfasadene og tror at det er et demokrati. Men her i kveld ser dere  Saakasjvili-regimets sanne ansikt, sier en mann som kaller seg George.  

Mange av mengden er ikke her for å demonstrere, men ble fanget da politi og militære omringet dem. Situasjonen er kaotisk, og rykter svirrer om at noen har dødd.

Dagbladet treffer en ung mann som har kommet  seg innenfor politisperringen og er på leting etter faren sin. Han får ikke svar på mobilen og er tydelig bekymret.
Plutselig kommer tre ambulansepersonell styrtende inn i kirka og gir førstehjelp til en skadd kvinne.  

- De er ikke mennesker, sukker en prest, med referanse til  sikkerhetsstyrkenes opptreden denne natta.  

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky Vis mer

Men tross den kaotiske scenen er allerede gatefeiere og renholdsarbeidere i full sving med å rydde unna plassen der presidenten skal holde tale noen timer seinere.  

Grønt lys Demonstrasjonene i Georgia har vært lenge planlagt og skulle dra nytte av de arabiske opprørene. Men planene ble stadig utsatt, og da de først kom igang valgte arrangørene en tøffere linje enn hva man har vært vant til, med masker og køller, noe som ikke har skapt mye sympati blant vanlige folk. I 2007 fikk Saakasjvili kritikk for at demonstrasjoner ble slått ned og en tv-stasjon stormet. Nå  klandrer mange USAs  ambassadør for det som skjedde, fordi han etter manges mening i realiteten ga Saakasjvili grønt lys i en pressemelding sendt ut om kvelden, der demonstrasjonene ble kritisert.

I morges titter sola fram. Militæret har alt stilt opp militært utstyr langs hovedgata, deriblant noen av de Grad-rakettene som Georgia ble kritisert for å ha brukt mot sivile under krigen for tre år siden.

Noen stiller seg hundre prosent bak Saakasjvilis parade. Foran den tekniske høyskolen står fem unge menn som er oppe til eksamen i dag. De er blant de heldige som har en viss sjans til å skaffe seg en jobb. Offisielt ligger arbeidsledigheten på 17%, men en meningsmåling viste at 73 prosent regner seg som arbeidsledig.  

- De måtte ryddes vekk for at vi skulle ha militærparaden. Jeg ville vært  der nå, men kan ikke på grunn av eksamen, sier en av  dem. Klassekameraten legger til:  

- I et land med fem millioner er det alltid noen som vil protestere.

Parade: President Mikheil Saakashvili holdt tale på nasjonaldagen i dag. En millitærparade markerte landets uavhengighet fra Russland. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV
Parade: President Mikheil Saakashvili holdt tale på nasjonaldagen i dag. En millitærparade markerte landets uavhengighet fra Russland. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media