Ville hjelpe Ericsson, må i fengsel

Datahacker påviste sikkerhetshull hos mobilgiganten og fikk tre års fengsel for datainnbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 26 år gamle ungarske datahackeren ble svært forundret over at det svenske milliardkonsernet ikke hadde bedre kontroll på sine datasystemer. Han klarte å finne sensitiv bedriftsinformasjon hos Ericsson, informasjon som han isolerte og krypterte, slik at andre utenforstående ikke skulle kunne få tilgang til det.

Ville ha penger

Deretter varslet han Ericsson om at sikkerheten til selskapet ikke var så bra, fortalte hvor den krypterte informasjonen lå, og hintet om at han kanskje kunne få en jobb i selskapet slik at han kunne bidra til å bedre datasikkerheten, skriver Svenska Dagbladet.

Ungareren hadde flere brevvekslinger med Ericsson og møtte selskapets respresentanter i Wien. I møte krevde han rundt 80 000 dollar, nesten en halv million norske kroner.

Ingen hemmeligheter spredd

Deretter ble ungareren invitert til Sverige for å ha samtaler med Ericsson. Ingen hemmelige opplysninger kom på avveie. Men da 26-åringen landet på svensk jord, ble han pågrepet og måtte gjennom tøffe avhør med det svenske sikkerhetspolitiet.

Stockholms tingrett mener at selv om ikke noe hemmelig informasjon er spredd, så forsøkte hackeren og utnytte situasjonen for å tjene penger. Derfor er han dømt.

26-åringen må sone tre år i fengsel for datainnbruddet, og deler av dommen er hemmeligstemplet av hensyn til at Ericsson forretningsdrift, skriver Svenska Dagbladet.

BEKYMRET:</B> Carl Henrik Svanberg er toppsjef i Ericsson. Svikt i datasikkerheten er noe som ikke gleder en leder som driver et selskap som lever av datateknologi.