DØMT: Zhao Linhai snakker med pressen i januar 2009. I november samme år ble han arrestert. Han ble arrestert to måneder senere for blant annet å ha organisert en gruppe på internett av familier som fortsatt ikke har fått erstatning etter melkeskandalen. Foto: AP Photo/Greg Baker
DØMT: Zhao Linhai snakker med pressen i januar 2009. I november samme år ble han arrestert. Han ble arrestert to måneder senere for blant annet å ha organisert en gruppe på internett av familier som fortsatt ikke har fått erstatning etter melkeskandalen. Foto: AP Photo/Greg BakerVis mer

Ville hjelpe foreldre - ble dømt til fengsel

Zhao Lianhai opprettet en nettside for foreldre etter melkeskandalen i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske Zhao Lianhai er dømt til fengsel i to og et halvt år for «ordensforstyrrelse», skriver den britiske avisen Daily Mail.

Etter at sønnen hans ble forgiftet under melkeskandalen i Kina, laget Zhao Lianhai en nettside for å advare andre foreldre.

Mer enn 300.000 kinesiske barn ble forgiftet og minst seks barn døde av melken som var forgiftet med melamin.

Ville spre informasjon Zhao sier hans egen sønn, Pengrui, ikke viste tegn til symptomer i forkant av å ha blitt diagnostisert med nyrestein.

- Det er det som uroer meg. Mange foreldre innser ikke at barna deres har et nyreproblem, og da kan det utvikle seg til å bli alvorlig, sier han.

Nettsiden ble etter hvert svært sentral for tusenvis av foreldre som var sinte over melkeskandalen, og at den innledningsvis ble forsøkt dysset ned av kinesiske myndigheter.  

Zhao sier han var fast bestemt på å spre informasjon om melamin-forgiftning for å informere foreldre, særlig foreldre som bodde langt fra sykehus. Han hjalp også foreldre som ville søke erstatning, og det var da han kom under kinesiske myndigheters søkelys.  

Forventet dommen I november fjor ble Zhao arrestert av politiet. I mars ble han tiltalt for ordensforstyrrelse.

Ifølge hans advokat Li Fangping skal bevisførselen ha basert seg på at Zhao hadde latt seg intervjue av pressen på et offentlig fortau, invitert andre foreldre berørt av skandalen til middagselskap, og i tillegg holdt opp en plakat i en demonstrasjon utenfor selskapet Sanlu Group, som var ansvarlig for forgiftningen.  

Li sier han forventet dommen, og la til at den var politisk motivert.  

- Dommeren sa til oss at han selv ikke kunne bestemme utfallet av saken, men måtte vente på instruksjoner fra høyere hold, sier Li.