Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville hjelpe Israel med norske pass

Utenriksdepartementet ba Utlendingsdirektoratet (UDI) om å skaffe et midlertidig norsk pass til en religiøs leder i Israel. Det skjedde for at han skulle dra til Jemen og hente ut jøder og bringe dem til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjedde ved juletider 1996 etter påtrykk fra Israels ambassade i Oslo og etter forespørsel fra aksjonskomiteen Hjelp Jødene Hjem.

Utenriksdepartementet (UD), ved enheten for Midtøsten, ønsket å skaffe Yigal Ben-Shalom, sønn til lederen for de jemenittiske jødene i Israel, et norsk pass fordi myndighetene i Jemen ikke godtar israelsk pass.

I henvendelsen til UDI viste man til at daværende statssekretær Jan Egeland hadde gitt sitt samtykke. UD hadde da allerede gjort Anne Sender i Hjelp Jødene Hjem kjent med at UD stilte seg positiv til å gi Ben-Shalom norsk pass.
Til tross for at UD stemplet brevene til UDI «fortrolig», ba man UDI i den videre saksbehandling henvende seg til Hjelp Jødene Hjem.

Avslag

Men UDI, som følte seg utsatt for politisk press fra UD, sa nei. I et fortrolig brev til UD av 4. januar 1997 heter det at «vi ikke bør utstede reisedokument til nevnte israelske borger eller på annen måte bistå i den aktuelle saken».

UDI ber videre UD om å ta seg av aksjonskomiteen Hjelp Jødene Hjem ved videre saksbehandling.

UDI fant også henvendelsen fra UD så uvanlig, at man meldte fra til sine overordnede i Justisdepartementet. I et brev heter det at UDI «anser at denne saken er av en slik karakter at vi mener at det er riktig å orientere Justisdepartementet».

Påtrykk

Det jødiske samfunnet i Jemen teller, ifølge Hjelp Jødene Hjem, mellom 600 og 1000 personer. Aksjoner for å hente jøder i flokk ut fra arabiske land til Israel har tidligere blitt oppfattet som fiendtlige handlinger på arabisk hold.

Etter et besøk fra medlemmer av Hjelp Jødene Hjem hos jøder i Jemen noen år tidligere, henvendte aksjonskomiteen seg til UDs regionalrådgiver for Midtøsten, Rolf W. Hansen, for å be om hjelp.

Yigal Ben-Shalom ville gjerne til Jemen for å hjelpe jødene der ut av landet og til Israel. Visstnok var han velkommen av myndighetene, men ikke med israelsk pass.
Statssekretær Egeland godkjente en henvendelse til Utlendingsdirektoratet om norsk pass for Ben-Shalom. I brevet fra UD 6. januar 1997 til UDI sendte man like godt med passnummeret fra Ben-Shaloms israelske pass.

Der ba attpåtil UD om «innreisevisum til Yemen for israelsk statsborger Yigal Ben-Shalom», som om norske myndigheter kan utstede innreisevisum til et fremmed land, til og med et land med feilstavet navn.

Avgjørelse tatt

En aspirant ved Midtøsten-enheten i UD hadde på forhånd gjort flere henvendelser rett til saksbehandler i UDI om dette spørsmålet, og hun antydet at UDs politiske ledelse allerede hadde tatt en avgjørelse. Man ønsket nærmest bare «praktisk hjelp» fra UDI til å skaffe norsk pass.

Men UDI ville ikke bøye seg. I brevet til Justisdepartementet heter det at å utstede norsk reisedokument til en utenlandsk borger uten opphold i eller tilknytning til Norge er i strid med gjeldende praksis.
«Spørsmålet om jødisk utvandring fra arabiske land og innvandring til Israel kan ikke sees uavhengig av den israelsk-arabiske konflikt, det palestinske flyktningproblemet, Israels folkerettsstridige okkupasjon, anneksjon og kolonisering av arabiske landområder bl.a. på Vestbredden og i Gaza,» skriver UDI til Justisdepartementet.

UDI overlot til UD å vurdere de mulige negative følgene denne historien kunne ha fått for Norges utenrikspolitiske rolle i fredsprosessen i Midtøsten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling