Ville hjelpe rusmisbrukere, ble bortvist fra sentrum i 24 timer

Forening for human narkotikapolitikk i Hordaland reagerer sterkt.

RANSAKET OG BORTVIST: Kim-Jørgen Arnetvedt ble ransaket og bortvist av politiet på åpen gate i Bergen sentrum, men hadde bare på seg rent brukerutstyr han skulle dele ut til stoffmisbrukere på vegne av Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland. Flere fra foreninga ble bortvist, men fikk beklagelse av politiet. Det gjorde ikke Arnetvedt. Foto: Privat
RANSAKET OG BORTVIST: Kim-Jørgen Arnetvedt ble ransaket og bortvist av politiet på åpen gate i Bergen sentrum, men hadde bare på seg rent brukerutstyr han skulle dele ut til stoffmisbrukere på vegne av Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland. Flere fra foreninga ble bortvist, men fikk beklagelse av politiet. Det gjorde ikke Arnetvedt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To ganger på under en uke er medlemmer i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) bortvist av politiet i 24 timer fra Vågsallmenningen i Bergen sentrum.

Nå har politiet beklaget bortvisningen - men bare overfor de nyktre medarbeiderne i foreninga, ikke overfor medikamentavhengige Kim-Jørgen Arnetvedt.

Det var Bergensavisen som først meldte om saken.

- Krenkende - Det føles veldig nedverdigende og krenkende. Jeg jobba for FHN da jeg ble stoppa, men likevel får ikke jeg noen beklagelse, sier Arnetvedt til Dagbladet, som ble bortvist fra Bergen sentrum onsdag i 24 timer.

- Jeg hadde ikke noe stoff på meg da jeg ble stoppa, ransaket og bortvist. Dette føltes som et personangrep, fordi jeg har en avhengighetslidelse, sier Arnetvedt.

- Når det gjelder bortvisningen av den rusavhengige mannen, som BA har omtalt, kan jeg ikke uttale meg av hensyn til taushetsplikten. Men å bortvise foreningen søndag, var en feilvurdering, og det vil ikke skje igjen, sier stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon, Olav Valland, til Bergensavisen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de skal være tause om meg. Jeg ble bortvist fordi jeg hadde brukerutstyr fra FHN på meg. Jeg får ingen beklagelse, selv om jeg både ble ransaket og bortvist, sier Arnetvedt skuffet.

Stasjonssjef Valland gjentar overfor Dagbladet at han ikke kan kommentere saken med hensyn til taushetsplikten.

- Ikke hjemmel Annette Svae, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland, ble sammen med kollega Peder Lerøy bortvist fra sentrum i 24 timer på søndag.

- Dette hadde ikke politiet hjemmel til, verken for oss eller for Kim-Jørgen, sier Svae til Dagbladet, som var tilbake i sentrum for å dele ut brukerutstyr og gi forebyggende informasjon i Vågsallmenningen tirsdag, 24 timer etter bortvisningen.

Foreningen reagerer sterkt på at kun to av medlemmene fikk beklagelse, og ikke Arnetvedt som også jobba for dem.

- Redda fire personer Onsdag hjalp Arnetvedt til med å dele ut brukerutstyr og gi ut forebyggende informasjon i Bergen sentrum. Han hadde med seg skilt fra FHN Hordaland og rent injiseringsutstyr, røykefolie og Naloxon-spray for å dele ut til brukere i sentrum.

Han var på vei for å møte Svae, som sammen skulle møte utgivelsen Bergenseren (gis ut av Bergen kommune), hvor han skulle intervjues om sprayen og hans historie om at han ved hjelp av denne sprayen har redda fire personer fra å dø av overdose.

- Jeg hadde blitt stoppa av politiet litt tidligere, men sagt at jeg ikke hadde tid til dette, fordi jeg skulle møte avisa og vise frem Naloxon-sprayen. Jeg forklarte dem at jeg jobbet for FHN, sier Arnetvedt som så forta seg videre for å møte Svae.

Så stoppet politiet ham enda en gang, og ransaket ham. Svae sto like ved da ransakelsen og bortvisningen fant sted, og tok bilder av hendelsen.

Prøvde å forklare Da Kim-Jørgen ble stanset av politiet, viste han fram nesesprayen Naloxon og røykefolie. Sprayen brukes som motgift for overdoser, og er noe FHN ønsker at folk i rusmiljøet skal få vite om.

BORTVIST: Annette Svae, leder i foreninga, ble bortvist fra Bergen sentrum i 24 timer fordi hun delte ut rent brukerutstyr til narkomane. Foto: Privat
BORTVIST: Annette Svae, leder i foreninga, ble bortvist fra Bergen sentrum i 24 timer fordi hun delte ut rent brukerutstyr til narkomane. Foto: Privat Vis mer

- Kim Jørgen hadde ikke gjort noe kriminelt. Han prøvde å forklare politiet hva han drev på med og at han jobbet for oss, men de fant likevel grunn til å ransake ham. De fant ingenting, unntatt det brukerutstyret han skulle dele ut, sier Svae, som så at Arnetvedt ble muntlig bortvist av politiet.

- Årsaken til at han ble bortvist, må ha vært fordi han ble oppfattet av politiet som en rusavhengig, sier Svae, som har oppfattet det slik at det er vanlig for politiet å bortvise personer med brukerutstyr på seg.

- I dette tilfellet var det FHNs utstyr han hadde på seg. Til og med når dette ble klarert, ble han likevel bortvist.

Arnetvedt har ifølge Svae engasjert seg sterkt i FHNs arbeid, og at han er ressurs fordi han kjenner miljøet bedre enn foreningen, og kan dermed nå brede ut. Nå skal Svae sende skriftlig klage til politiet.

Åpen russcene FHN driver ifølge Svae med folkehelsetiltak og utelukkende med forebyggende arbeid. De arbeider også med å senke overdosefaren blant rusavhengige og medikamentavhengige.

Politiet mener likevel ifølge Svae at foreningen motarbeider dem, ettersom de deler ut brukerutstyr i sentrum, og dermed opprettholder en åpen russcene. Nå har politiet innrømmet at det var en feilvurdering å bortvise på grunn av utdeling av brukerutstyr.

- Mange medikamentavhengige kjøper det de trenger, og bare setter i gang med skittent utstyr. De drar ikke helt til andre siden av Bergen for å hente rent utstyr. Derfor er dette oppsøkende arbeidet viktig, fordi det senker smittefare. Det kan stå mellom liv og død, sier Arnetvedt til Dagbladet.

Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN)

Foreningen oppsøker rusavhengige og gir dem rent brukerutstyr og informasjon.

Formålet er å senke smittefaren og overdosefaren.

Foreningen promoterer Switch-kampanjen, hvor målet er at stoffavhengige skal skifte fra å injisere heroin, til å røyke heroin.

Ifølge foreningen kan dette være livreddende og senke overdosefaren betraktelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer