- Ville hjem fra Syria fra dag én

Den 29-årige kvinnen, som har en alvorlig syk gutt i flyktningleir i Syria, har ifølge sin far aldri støttet terrorgruppa IS.

TØFFE LIV: Nær 50 000 barn under 18 år bor sammen med drøye 20 000 kvinner her i al-Hol-leiren. Både helsearbeidere, journalister og andre som jobber eller besøker leiren forteller om forferdelige leveforhold. Kurdiske myndigheter ber Norge og andre land om å hente hjem sine borgere. Her skal det også bo over 30 norske barn og ti mødre. Foto: Afp / Scanpix
TØFFE LIV: Nær 50 000 barn under 18 år bor sammen med drøye 20 000 kvinner her i al-Hol-leiren. Både helsearbeidere, journalister og andre som jobber eller besøker leiren forteller om forferdelige leveforhold. Kurdiske myndigheter ber Norge og andre land om å hente hjem sine borgere. Her skal det også bo over 30 norske barn og ti mødre. Foto: Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En dag tidlig i 2013 forlot en 22-årig kvinne foreldre og søsken uten å si ett ord. Hun skulle møte kjæresten sin, Bastian Vasquez, i Tyrkia. Trodde hun. Dagen etter var hun i Syria.

- Hun ville hjem fra dag én, og vi har forsøkt å hjelpe henne med det, men uten å lykkes, forteller faren til Dagbladet.

Dro til Syria

Kvinnen kom til Syria, som var i full borgerkrig. Regimet til Bashar al-Assad kjempet mot hundretalls ulike grupper, både demokratisøkende og ekstreme. 22-åringen ville ikke være der, og kontaktet stadig faren for å komme hjem.

- Jeg dro for å hente henne ut i desember 2013. Men det gikk ikke, sier faren i dag.

Han og familien hjemme i Norge fulgte den stadig blodigere konflikten med gru. Sommeren 2014 ble både de og en hel verden overrasket og skrekkslagne: En ny gruppe hadde etablert seg i store deler av Syria og Irak: Terrorgruppa IS.

- Min datter har aldri støttet IS og har hele tida villet dra derfra, sier faren.

- Tvang

I november 2014 fødte en norske kvinne, da 24 år, en sønn. Få måneder seinere skriver advokat Bjørn Nærum en mail til norske myndigheter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer