Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville hjem fra Syria fra dag én

Den 29-årige kvinnen, som har en alvorlig syk gutt i flyktningleir i Syria, har ifølge sin far aldri støttet terrorgruppa IS.

TØFFE LIV: Nær 50 000 barn under 18 år bor sammen med drøye 20 000 kvinner her i al-Hol-leiren. Både helsearbeidere, journalister og andre som jobber eller besøker leiren forteller om forferdelige leveforhold. Kurdiske myndigheter ber Norge og andre land om å hente hjem sine borgere. Her skal det også bo over 30 norske barn og ti mødre. Foto: Afp / Scanpix
TØFFE LIV: Nær 50 000 barn under 18 år bor sammen med drøye 20 000 kvinner her i al-Hol-leiren. Både helsearbeidere, journalister og andre som jobber eller besøker leiren forteller om forferdelige leveforhold. Kurdiske myndigheter ber Norge og andre land om å hente hjem sine borgere. Her skal det også bo over 30 norske barn og ti mødre. Foto: Afp / Scanpix Vis mer

En dag tidlig i 2013 forlot en 22-årig kvinne foreldre og søsken uten å si ett ord. Hun skulle møte kjæresten sin, Bastian Vasquez, i Tyrkia. Trodde hun. Dagen etter var hun i Syria.

ALVORLIG SYK: 29-åringens sønn fyller fem år i november, men veier 11 kilo, som er gjennomsnittet for en gutt på ett år. Her ligger han med sin søster på tre år, også hun er underernært. Foto:Foto: Privat
ALVORLIG SYK: 29-åringens sønn fyller fem år i november, men veier 11 kilo, som er gjennomsnittet for en gutt på ett år. Her ligger han med sin søster på tre år, også hun er underernært. Foto:Foto: Privat Vis mer

- Hun ville hjem fra dag én, og vi har forsøkt å hjelpe henne med det, men uten å lykkes, forteller faren til Dagbladet.

Dro til Syria

Kvinnen kom til Syria, som var i full borgerkrig. Regimet til Bashar al-Assad kjempet mot hundretalls ulike grupper, både demokratisøkende og ekstreme. 22-åringen ville ikke være der, og kontaktet stadig faren for å komme hjem.

- Jeg dro for å hente henne ut i desember 2013. Men det gikk ikke, sier faren i dag.

Han og familien hjemme i Norge fulgte den stadig blodigere konflikten med gru. Sommeren 2014 ble både de og en hel verden overrasket og skrekkslagne: En ny gruppe hadde etablert seg i store deler av Syria og Irak: Terrorgruppa IS.

- Min datter har aldri støttet IS og har hele tida villet dra derfra, sier faren.

- Tvang

I november 2014 fødte en norske kvinne, da 24 år, en sønn. Få måneder seinere skriver advokat Bjørn Nærum en mail til norske myndigheter:

«Hun og barnet befinner seg i svært vanskelig og usikker situasjon. Hun ønsker meget sterkt å reise hjem til Norge» er beskjeden.

- Hun har forsøkt å komme seg ut fra før det, men det var praktiske ting som stoppet henne. Jeg bisto fra 2015, sier han og fortsetter:

- Hun har prøvd å komme seg bort i flere år, så hun har sånn sett vært der av tvang, sier Nærum, som fortsatt bistår kvinnens foreldre og svigerforeldre i saken.

FORFERDELIGE FORHOLD: De over 70 000 personene som er innesperret i al-Hol-leiren lever under forferdelige forhold. De mangler det meste og sykdommene florerer. Nær 50 000 av personene i leiren er barn. Foto: AFP / Scanpix
FORFERDELIGE FORHOLD: De over 70 000 personene som er innesperret i al-Hol-leiren lever under forferdelige forhold. De mangler det meste og sykdommene florerer. Nær 50 000 av personene i leiren er barn. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

Dagbladet har sett en rekke dokumenter som viser at kvinnen har ønsket å dra fra Syria siden 2015.

- Barnets beste

Alle norske borgere som har vært i Syria og Irak vil bli strafferettslig forfulgt av PST så fort de kommer til Norge.

29-åringen er i dag under etterforskning av PST, mistenkt for deltagelse i en terrororganisasjon. Kvinnen sier sjøl hun aldri har støttet IS, og aldri gjort noe straffbart.

- Jeg kom for å besøke Bastian i Tyrkia. Ikke til Syria, sier kvinnen i NRK-podkasten «Det svarte flagget». Her vil hun ikke si noe om hvorfor hun dro til Syria for sju år siden. På spørsmål om hun har kriget fo IS, sier hun:

- Nei, jeg har vært i et hus. Laget mat, vasket klær og ryddet hus. Det er det eneste. Jeg har ikke vært en del av IS i det hele tatt.

- Gutten dør

Kvinnens far er fortvilet, og ber norske politikere tenke på barnebarnets beste.

- Det er ingen tvil om at gutten er syk, og at min datter har prøvd å hjelpe ham i alle disse årene. Hvilken mor vil ikke sitt barns beste? Gutten er i livsfare. Han har kun mora si og søstera si som kontaktpersoner. Å miste dem nå vil ikke gjøre det noe lettere, sier faren og fortsetter:

- Barnet er viktigst for min datter. Hun er ingen ekstremist og har aldri støttet IS.

Han og familien fortviler, og håper at deres datter og barnebarn til sist får hjelp til å komme tilbake til Norge.

- Helsesituasjonen for gutten er alvorlig, og sammen med den humanitære situasjonen i leiren vil dette føre til at gutten dør om han ikke får reise derfra, sier far.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling