Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville holde vernesak utenom journalføringen

Riksantikvar Jørn Holme har havnet midt i en epost-strid, etter at han skal ha ønsket å holde en betent vernesak utenom journalføringen.

HOLDT UTENOM: Riksantrikvar Jørn Holme skal ha bedt om å få tilsendt sakspapirer i en betent vernesak personlig for å unngå journalføring. Det undergraver riksantikvarens integritet i saken, mener verneentusiaster. Foto: Berit Roald / Scanpix
HOLDT UTENOM: Riksantrikvar Jørn Holme skal ha bedt om å få tilsendt sakspapirer i en betent vernesak personlig for å unngå journalføring. Det undergraver riksantikvarens integritet i saken, mener verneentusiaster. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eieren av Linaaegården i Sandefjord ønsker å rive bygget, men lokale entusiaster ønsker bygget vernet.

Riksantikvaren var allerede i fjor på befaring ved bygget, og bygningen har nå status som midlertidig vernet.

En epost sendt mellom den profilerte professoren i statsvitenskap, Bernt Hagtvedt, og en lokal verneentusiast i Sandefjord, har imidlertid satt Riksantikvaren i en vanskelig posisjon i saken.

Av e-posten går det nemlig fram at Holme har ønsket å behandle saken under bordet:

- Underhånden-kontakt E-posten, som er sendt i mars i år, mellom Bernt Hagtvedt og verneentusiasten fra Sandefjord, lyder som følger:

«Jeg har vært i kontakt med Jørn Holme i dag og han har bedt meg sende alt materialet ditt til ham personlig. På den måten unngår man journalføring o.l., som i neste omgang gjør det til en sak. Det behøver ikke skje på det nåværende stadium, mente han. På denne måten kan han ta underhånden-kontakt over telefon til f.eks. fylkesmannen. Så får vi se, Bernt»

Bernt Hagtvedt er bekjent av Jørn Holme, og har tidligere støttet verneforeningen i Sandefjord. Her har han fungert som mellommann mellom vernegrupperingen og Riksantikvaren.

E-posten er siden, etter det Dagbladet får opplyst, spredt til personer i Sandefjord på begge sider av byggekonflikten.

Leder i fortidsminneforeningen i Vestfold, Ragnar Kristensen, mener eposten undergraver riksantikvarens integritet i saken:

- Det eposten refererer til er i strid med forvaltningsloven. Det viser en vilje til å omgå offentlighet som undergraver riksantikvarens integritet, sier Kristensen.

- Ikke-sak Riksantikvar Jørn Holme bekrefter at Bernt Hagtvedt tok kontakt med ham om Linaaegården.

- Jeg fikk en henvendelse fra Bernt Hagtvedt, som er en bekjent. Hele poenget var at Hagtvedt skulle sende meg materiale som han hadde fått fra en annen, sier Holme til Dagbladet.

- Hvorfor ville du ta dette utenom journalføringen?

- Det er ikke dekkende det Hagtvedt skriver, realiteten er at hensikten var at jeg fikk se materialet direkte. Dette er en ikke-sak, sier Holme.

- Er det et problem for din habilitet i saken at denne eposten nå er spredt til partene i Vestfold?

- Jeg bryr meg ikke så mye om mailer internt i Vestfold, det som er viktig er at jeg har grepet inn i saken, sier Holme.

Sosial kommunikasjon Bernt Hagtvedt understreker at det er han som har tatt initiativet til kontakten med Jørn Holme i saken.

- Jeg har hatt et engasjement for vernesaken i Sandefjord, jeg har selv røtter der nede. Jeg tok kontakt med Jørn Holme, som er en bekjent, rett og slett for å få fortgang i saken, sier Hagtvedt.

Jusprofessor Eivind Smith ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener ikke Riksantikvaren nødvendigvis har begått noe overtramp.

- Det er lett å se noe uheldig i at myndighetspersoner gjør sånn, men vi er sosiale vesener, og man treffer mange mennesker i løpet av et liv som man diskuterer saker med uten at alt må journalføres. Dette synes jeg må ligge innenfor den akseptable sosiale kommunikasjon, sier Smith.

Siste: Linaaegården, som den omstridte byggesaken dreier seg om, brant i natt.

TOK KONTAKT: Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvedt, tok kontakt med sin bekjente Jørn Holme om Linaaegården.
TOK KONTAKT: Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvedt, tok kontakt med sin bekjente Jørn Holme om Linaaegården. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media