- Ville høre om de fortsatt står for å true meg

Journalisten Nina Johnsrud møtte opp på pressekonferansen med «Profetens Ummah».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamist-gruppa «Profetens Ummah» inviterte i dag norsk og internasjonal presse til pressekonferanse på Anker hotell i Oslo.

Der ville de redegjøre for hvem de var og hva de sto for. En av de som var til stede i salen, var Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud. Gruppas talsperson, Ubaydullah Hussain, sitter for tida varetektsfengslet, siktet for trusler mot blant andre Johnsrud.

Johnsrud sier til Dagbladet at hun møtte ikke pressekonferansen som journalist, men som privatperson.

- Jeg ville høre om ledelsen fortsatt sto for at de ville true meg? De sier den ikke var ment som en trussel og at den ikke var alvorlig ment. Det er betryggende, sier Johnsrud til Dagbladet.

Utvider siktelsen «Profetens Ummah» ville ikke under pressekonferansen svare direkte på spørsmål om trussel-saken eller deres talsperson Ubaydullah Hussain.

- Hussain fremstilles feil. Kanskje den journalisten befinner seg i dette rommet? Da kan hun ikke være så redd, sa gruppa under pressekonferansen.

De svarte ikke på spørsmål fra enkeltjournalister etter seansen.

Politiadvokat Kathrine Kristoff mener ifølge NRK det er stor fare for gjentakelse og bevisforspillelse og vil be om fire nye uker i varetekt når varetektsperioden til Hussain går ut fredag. - Jeg sitter nå og jobber mot en utvidelse av siktelsen, og den skal være klar onsdag, sier Kristoff til NTB.

I tillegg til trusler mot Johnsrud er Hussain siktet for trusler mot en annen journalist og det mosaiske trossamfunn.
Pressekonferanse De fire representantene fra «Profeten Ummah» innledet pressekonferansen med å si:

- Dette er «Profeten Ummahs første internasjonale pressekonferanse. Vi har behov for å oppklare «Profeten Ummah» som gruppe - en gruppe som har fått masse feilinformasjon mot seg i det siste.

Videre fortsatte Abu Dujana med å lese opp en tekst på arabisk. Ti minutter senere gjentok Abu Bushra og Egzon Audyli gruppas budskap på norsk. De leste opp at de er en gruppe etablerte muslimer som fremmer islam. De sa de er konfliktløsere og at de ikke har noe å skjule.

- Det er en heksejakt mot oss, en heksejakt startet av PST, hevdet gruppa, og mener det som er skrevet og sagt om gruppe i norske medier er full av feilinformasjon.

Ville ikke svare Etter deres opplesning ble det åpnet for spørsmål fra pressen, men gruppa ønsket ikke å svare direkte på mange spørsmål.

- Det er ikke tema for pressekonferansen, svarte de på flere av spørsmålene som gjaldt alt fra trusler, enkeltmedlemmers uttalelser, pengeinnsamlinger til Syria, tilstedeværelse i Syria, hva de mener om vold som virkemiddel eller hva de ønsker å endre med det norske samfunnet.

Nina Johnsrud fikk ikke mange svar på pressekonferansen i dag.

- Hele seansen var totalt forvirrende. De ga ikke noen flere svar på hva de mener og hva de vil gjøre på norsk jord. De tilbakeviste ingen påstander, sier Johnsrud.