Ville ikke bli ufør, betalte ryggoperasjonen sjøl

Nina Helene Helle (42) og Lillian Rysstad Sandnes (45) fra Kristiansand valgte å betale minst 132 000 kroner hver, for å bli kvitt ryggsmertene, framfor å bite på det offentlige tilbudet om uførhet og piller.

BETALTE SJØL: Lillian Rysstad Sandnes (45) (til venstre) og Nina Helene Helle (42) betalte ryggoperasjonene sjøl av egen lomme for å få et smertefritt liv og komme seg tilbake til arbeidet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BETALTE SJØL: Lillian Rysstad Sandnes (45) (til venstre) og Nina Helene Helle (42) betalte ryggoperasjonene sjøl av egen lomme for å få et smertefritt liv og komme seg tilbake til arbeidet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): - De sa til meg, da jeg var på Ullevål, «vi prioriterer ikke slike rygger, du blir uføretrygdet», forteller Lillian Rysstad Sandnes.

Hun og Nina ble diagnostisert med at en eller flere av skivene mellom virvlene går i oppløsning, med påfølgende betennelse. Dette er smertefullt og gir sterkt nedsatt funksjonsevne. Skiveprotese er ofte eneste løsningen hvis en ønsker en smertefri tilværelse, og evne til å arbeide.

Nordmenn får utført dette inngrepet ved private sykehus i Norge. Prisen er 131 890 kroner, for én skive.

Må flere skiver byttes i samme operasjon, blir påfølgende pris betydelig lavere for hver ekstra skive. Men er ikke operasjonen godkjent av offentlig sykehus må alt betales av egen pung. Reglene er klare på dette punktet. Normalt kommer disse plagene inn under ryggsmerter uten radiologisk verifisering. Denne lidelsen har som hovedregel ikke rett til prioritert legehjelp, ifølge Helsedirektoratets prioriteringsveileder.

- Jeg fikk muntlig beskjed om at operasjon ikke ville bli anbefalt. Samtidig fikk jeg forklart at smertene trolig ville gå over etter 10 til 15 år. Men da er jo arbeidslivet over for meg, sier Nina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer