Ville ikke forklare seg om lydbånd

Kjendispsykolog John Sandstrøm forklarte seg for første gang i saken der han risikerer seks års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjendispsykolog John Sandstrøm forklarte seg for aller første gang i korrupsjonssaken i dag.

Han har hele tiden nektet å forklare seg for politiet om mistanken og deretter tiltalen for å ha solgt ulovlige attester til kriminelle.

I politiavhør har flere kjente kriminelle beskrevet Sandstrøm som hovedmannen og fikseren som kunne ordne både attester, legeerklæringer og det som skulle til for å få soningslettelser, -utsettelser, eller i beste fall benådning. Mot penger.

Flere har fortalt at det har betalt beløp mellom 50000 og 150000 kroner for dette.

Det var derfor knyttet stor spenning til hva Sandstrøm ville si om den alvorlige tiltalen. Både han og psykiater Pål Herlofsen er tiltalt for grov korrupsjon og brudd på helsepersonelloven. Herlofsen nekter straffskyld på alle punkter, Sandstrøm erkjenner å ha brutt helsepersonelloven ved blant annet å ha rotet med journalføring.

- To vanskelige år

Verken Sandstrøm eller hans advokat legger skjul på at de siste to årene har vært veldig vanskelige for Sandstrøm, som selv har slitt med psykiske problemer og depresjoner.

- Jeg må legge visse premisser, og det er at han må kunne nekte å forklare seg når han vil, startet advokat Tor Erling Staff.

- Det viktige er at han forklarer seg om tiltalepunktene, og at han kan si noe om hans personlige forhold. Jeg ber om forståelse for at det er en vanskelig situasjon for ham, sa Sandstrøms forsvarer, advokat Tor Erling Staff.

Vil ikke si noe om DN-lydbånd

Sandstrøm vil ikke forklare seg om noe som ikke er en del av tiltalen, nemlig Dagens Næringslivs artikler og lydbånd.

Politiets etterforksning bygger i stor grad på disse avsløringene.

Staff har rådet sin klient til ikke å bruke krefter på å gå inn i Dagens Næringslivs artikler om saken, da dette ikke er en del av tiltalen.

- Åpen dør

Sandstrøm startet med å fortelle om sin bakgrunn

- Jeg har hatt en open door policy. Jeg hadde som mål og alltid skulle alltid være tilgjengelig, og det føller jeg at jeg har klart. Men det ble lange dager. Og det har nok gått ut over skriving og registrering.

- Kan du fortelle om ditt forhold til Herlofsen, spurte dommer Torkjel Nesheim.

- Jeg traff han på et kurs der vi diskuterte en del ting vi hadde felles. Deretter kontaktet han meg for å drøfte et problem. Deretter har vi hatt faglig kontakt en til to ganger i uka – ofte lengre tid mellom. Telefonisk var det lite. Jeg har mottatt en del rådgivning, og en del samarbeid har det vært. Vi har aldri hatt noen sosial kontakt, sa Sandstrøm.

- Han har vært så vennlig og bistå meg i enkelte vanskelige situasjoner. Det var en periode da jeg følte meg forfulgt av dødsfall i familien. En onkel og tante og mora mi og broren min døde. Det har jeg ikke kommet over ennå, sa Sandstrøm.

Deretter forklarte han om et stygt overfall der han bodde, som førte til betydelig frykt i hverdagen. Dette førte til at Sandstrøms samboeren og barna dro til Danmark fordi de var redde for å bo i Oslo. 

- Fikk henviste åtte-ti fra Herlofsen

Deretter ville dommeren vite hvordan utvekslingen av pasienter var mellom han og Herlofsen.

- Den var ikke stor. Jeg brukte Herlofsen som rådgivende i somatiske saker eller krisemestring eller lignende. På de årene har jeg kanskje fått henvist en åtte-ti pasienter fra Herlofsen, det var mye ekteskapsgreier. Jeg henvendte meg nok mer til Herlofsen. Jeg har lært mye om medisinering av Herlofsen. Av og til hadde jeg pasienter jeg var usikre på, og lurte på om Herlofsen kunne se på dem. Det gjorde han. Men det var ikke sånn at vi sendte pasienter fram og tilbake.

Sandstrøm forklarte også at han søkte veiledning hos Herlofsen da han ble innkalt som sakkyndig i retten – noe Herlofsen hadde lang erfaring i.

Han fortalte at han også kunne henvende seg til Herlofsen i saker som gjaldt soning, da for å få bistand.

- Det var mine klienter. Men Herlofsen bisto meg, svarte Sandstrøm på spørsmål om de delte klienter. 

Aktor, politiadvokat Carl Graff Hartmann ville vite mer om utvekslingen mellom ham og Herlofsen.

- Jeg var vel mer på døra hans enn på døra mi. Jeg henviste kanskje ti-tolv stykker til Herlofsen.

- Andre saker?

- Rådgivning om soning. Fengselssoning. Noe i forbindelse med rusbruk; ungdommer med rusbruk. 

- Tromsdal kom trillende inn

Deretter ville aktor vite hvordan de kriminelle som skal ha kjøpt seg legeerklæringer kom i kontakt med Sandstrøm.

- Christer Tromsdal tror jeg kom trillende inn til meg for egen maskin. Det er jeg ganske overbevist om at han gjorde. Et par andre hadde fått navnet mitt fra Herlofsen. En av dem fikk jeg kontakt med i fengselet da jeg jobbet der, og en annen ble henvist til meg fra legen sin, forklarte Sandstrøm.

Sandstrøm fortalte at Christer Tromsdal ble sendt videre til Herlofsen fordi han ba om sykemelding – noe bare en psykiater eller lege kan skrive, ikke en psykolog. En psykolog kan heller ikke foreskrive medisiner

- Det var mange jeg samarbeidet mye mer med enn med Herlofsen. Det var somatiske leger, som jobbet på helsesentre.

- Var det snakk om utveksling av dokumenter mellom dere, ville aktor vite.

- Ja, det var det, sa Sandstrøm, som forklarte at det ofte hastet. Derfor hadde han en egen hylle ved faxen som det sto Herlofsen på.

HOLDT KJEFT OM DN-ARTIKKEL: Psykolog John Sandstrøm.