Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville ikke ofre Veronica

LILLESTRØM: Per Orderud ofrer alt for kjærligheten og nekter å være med på å ofre kona. På bakrommet raste han mot sine forsvarere. Odelsgutten vil heller gå i fengsel med sin Veronica enn å satse på en strategi som kan redde ham, men felle henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet vet at Per Orderud i går morges ga klar beskjed til sine forsvarere om at han ikke vil ha flere spørsmål som kan sverte hans kone Veronica. Han vil fortsatt at de to skal stå sammen i tykt og tynt, selv om hans forsvarere mener han kan tjene på en taktikk som kan føre til at juryen skiller mellom ekteparet. En slik taktikk kan føre til at Per går fri, selv om Veronica skulle bli dømt.

Dagbladet har vært i kontakt med venner og familie av Per Orderud. De sier det er utenkelig for ham å ofre Veronica i et forsøk på å redde seg selv.

Kjørt tospann

Helt siden ekteparet Orderud ble fengslet, har deres forsvarere kjørt i tospann og sett på ekteparet som en enhet.

Onsdag ble avtalen brutt: Gjennom eksaminasjon av et vitne fikk advokat Harald Stabell fram et bilde av Veronica som en dominerende og følelsesløs person, mens Per ble framstilt som en underkuet tøffelhelt.

De pågående spørsmålene kom helt overraskende på Per og medforsvarer Cato Schiøtz. Per likte det svært dårlig.

Står sammen

I går ga Per klar beskjed til forsvarerne. Han skal ha sagt at han heller ville ta 21 år i fengsel med sin kone enn å gå for en strategi som kan redde ham selv - men ikke henne.

- Jeg vil ikke kommentere hva som er sagt på bakrommet, men det er ikke tatt noen avgjørelser på hvilke spørsmål som stilles til vitner framover, sier advokat Cato Schiøtz.

Per Orderud fikk viljen sin i går: Hans forsvarere kom ikke med et eneste spørsmål som kunne sette Veronica i et dårlig lys. Til tross for at de hadde rikelig anledning til det. I går vitnet nemlig en tidligere venninne av Veronica, som sa hun tidlig hadde fått følelsen av at Veronica hadde noe med drapene å gjøre. Onsdagens angrep på Veronica kom overraskende både på henne og forsvarerne Frode Sulland og Heidi Ysen. I går var stemningen mellom ekteparets forsvarere er forandret til det verre.

I pausene ble Per Orderud og hans forsvarere igjen inne i rettssalen, men Veronica og hennes forsvarere var på bakrommet som ektefellene og advokatene normalt bruker.

Etter at retten var hevet i går, hadde Per Orderud et krisemøte med sine forsvarere. Etter at Per var tilbake til fengselet, forsvant advokatene på bakrommet med Veronicas forsvarere.

«Snille spørsmål»

På en improvisert pressekonferanse i går ettermiddag forsøkte de fire advokatene å avdramatisere det de kalte en medieskapt situasjon. Men Dagbladet kjenner til at samkjøringen mellom ekteparets advokater kan slå sprekker.

Heidi Ysen sier at det fremdeles er felles front fra ekteparets forsvarere.

- Jeg har oppfattet det slik at det ikke vil bli stilt spørsmål som kan inkriminere Veronica fra Pers forsvareres side, sier Ysen, som frykter skaden alt kan være skjedd.

- Vi regner med at juryen leser aviser, og ser alvorlig på det dersom de har oppfattet det som skjedde på samme måte som journalistene, sier advokat Ysen.

Våpenhvile

Advokat Harald Stabell sier imidlertid at hans mål bare er å forsvare Per Orderud.

- Jeg er oppnevnt som forsvarer for Per Orderud, og jobber bare med det for øyet. Jeg skal ivareta min klients interesser, ikke andres, sier Stabell.

Det er nå en foreløpig «våpenhvile» mellom advokatene. I morgen kommer ikke Per Orderuds advokater til å stille spørsmål som kan sette Veronica i et dårlig lys, men det er usikkerhet rundt strategien framover.

Dersom Pers forsvarere mener slike spørsmål vil tjene ham, kan de velge å gå imot odelsguttens ønske om å beskytte kona. Veronica er livredd for at det skal skje. Da frykter hun at juryen kan komme til å dømme henne for trippeldrapet.

VALGTE VERONICA: Per Orderud ønsker ikke en taktikk som kanskje kan lette sin egen situasjon betydelig, men samtidig sette kona Veronica i en enda alvorligere klemme. Det ga han forsvarerne klar beskjed om.
Hele Norges coronakart