FRP HAR IKKE SNUDD :   Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær for FrP i helse- og omsorgsdepartementet, sier FrP var sterkt kritiske til at det offentlige skulle finansiere en ikke-medisinsk oppgave. Foto: Bjørn Stuedal
FRP HAR IKKE SNUDD : Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær for FrP i helse- og omsorgsdepartementet, sier FrP var sterkt kritiske til at det offentlige skulle finansiere en ikke-medisinsk oppgave. Foto: Bjørn StuedalVis mer

Ville ikke pålegge helseforetakene å gjennomføre rituell omskjæring i 2011

Nå er et nytt lovforslag på vei. Fremskrittspartiet går ikke med på at de har snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2011 hadde Fremskrittspartiet ingen forståelse for at det offentlige skulle finansiere rituell omskjæring av gutter. Siden da har FrP flyttet inn i regjeringskontorene.

Et nytt forslag til lov om rituell omskjæring av gutter er ventet til behandling i Stortinget i løpet av april, men har allerede rukket å skape debatt. Det nye forslaget innebærer også at helseforetakene får ansvaret for rituell omskjæring av gutter.

I går hadde Bent Høie, helse- og omsorgsminister, møte med lederne for Norsk barnekirurgisk forening og Norsk barnelegeforening, Morten Vigen og Jan-Petter Odden. De er kritiske til at dette er en oppgave for det offentlige helsevesenet, da de ikke regner inngrepet som helsehjelp.

Har ikke snudd
Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær for FrP i helse- og omsorgsdepartementet , sier at det nye lovforslaget skiller seg fra det rødgrønne forslaget fra 2011 på ett viktig punkt.

- Forslaget fra de rødgrønne innebar ikke noen egenandel, og vi var sterkt kritiske til at det offentlige skulle finansiere en ikke-medisinsk oppgave, men nå har vi fått inn i lovforslaget at det skal være en egenandel, sier Brein-Karlsen.

Hun avviser at partiet har snudd når det gjelder rituell omskjæring av gutter.

- Nei, Frp har ikke snudd. Vi har fått inn i lovforslaget at det skal være en egenandel som skal betales av foreldrene til barnet, sier Brein-Karlsen.

Hvor stor denne egenandelen skal være, eller om den skal dekke hele inngrepet, kan ikke Brein-Karlsen svare på. Dette er det opp til Stortinget å bestemme når de behandler lovforslaget, sier hun.

Vanskelig tema
Christian Tybring-Gjedde sier at han syns det er et vanskelig tema, men mener at hvis dette gjør at omskjæringen blir regulert av det offentlige helsevesenet så kan det være en akseptabel løsning.

- Prinsipielt så mener jeg at sykehusene kun skal brukes til helsehjelp, men hvis dette forhindrer er at unge gutter blir lemlestet på kjøkkenbenken så er det kanskje greit, sier han.

Tybring-Gjedde mener det nye forslaget med egenandel kan være et kompromiss. Helst skulle han ha sett at omskjæring ikke var et tema.

- Hvis de betaler for det så er det forsåvidt greit, men enten det er i det offentlige eller i det private så tar det fortsatt opp tiden til leger. Men, igjen, hvis det blir veldig dyrt - kanskje opp i mot 20 000 kroner - så er det jo mange som ikke har råd til det. Da kan det hende at de velger rimeligere og dårligere alternativer, sier Tybring-Gjedde.

 SKULLE ØNSKE DET IKKE VAR TEMA: 
Christian Tybring-Gjedde mener at forslaget om rituell omskjæring kan være et akseptabel kompromiss. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKULLE ØNSKE DET IKKE VAR TEMA: Christian Tybring-Gjedde mener at forslaget om rituell omskjæring kan være et akseptabel kompromiss. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer