Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville ikke presse Jens til Frp-samarbeid

SV tok ikke dissens på innvandringspolitikken.

UENIG SV-leder biter i seg skuffelsen over regjeringens nye innvandringsløfter. Partiet valgte å ikke ta dissens før presentasjonen på Soria Moria i ettermiddag. FOTO:JACQUES HVISTENDAHL
UENIG SV-leder biter i seg skuffelsen over regjeringens nye innvandringsløfter. Partiet valgte å ikke ta dissens før presentasjonen på Soria Moria i ettermiddag. FOTO:JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SORIA MORIA (Dagbladet.no): Kristin Halvorsen innrømmer at partiet har vondt for å svelge innstrammingene den nye rødgrønne regjeringen går inn for i asylpolitikken.

- Dette er et område der vi ser at regjeringens politikk går i motsatt retning av SVs, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Les hele den nye regjeringsplattformen her.

Fryktet Frp-samarbeid
Hun sier det likevel ikke var aktuelt å ta dissens i saken. Det ville presset Arbeiderpartiet til Stortinget for å få støtte for sitt krav om innstramminger. Der ville de da kunnet måtte gå i partnerskap med blant andre Fremskrittspartiet.

Frp-nestleder Per Sandberg sa i TV2 Nyhetskanalen i dag morges, at han ønsket et samarbeid med Ap i innvandringspolitikken velkommen.

- Hadde det vært dissens i regjeringsplattformen, ville Ap måttet gå til Stortinget for å finne støtte, sier Halvorsen.

Valgtap
Både Venstre og Norsk Folkehjelp gikk i dag ut med kritikk av regjeringen. Flere SV-politikere er også svært kritiske til formuleringene i kapittelet om innvandring og integrering.

- Dette er ikke SV-politikk, og ikke akkurat det jeg er mest fornøyd med, men jeg er enig i at det er riktig av SV å ikke ta dissens nå, sier SV-veteran Karin Andersen.

SV snakket med flere organisasjoner om hva de skulle gjøre, og fikk ifølge kilder råd om at de burde bli sittende ved bordet.

- Men så får vi se hva vi gjør etter hvert. Det er mange korsveier hvor vi kan påvirke, og vi ønsker å være med på det, sier Andersen. Heller ikke Akhtar Chaudhry er fornøyd med formuleringene.

Partileder Kristin Halvorsen skulle gjerne sett en annen politikk fra regjeringens side, men sier SVs svake valg gjorde det umulig å kreve gjennomslag for partiets politikk.

- Denne saken tapte vi på valgnatta. Med Venstres nederlag og vår tilbakegang, kan en ikke si det er noe folkelig krav om en mer liberal asylpolitikk, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Dissens uaktuelt
Selv om endringene som nå varsles er en fortsettelse av asyltiltalene partiet i fjor tok dissens på, sier Halvorsen det var uaktuelt å ta dissens i regjeringsplattformen som ble presentert i dag, siden det ville frata partiet innflytelse i denne politikken de neste fire åra.

- Når vi sitter i regjering i fire år, er det viktig å være meningsberettiget i disse spørsmålene, sier SV-lederen.

Statsminister Jens Stoltenberg sier tiltakene er nødvendige, og vil gi en konsekvent og rettferdig asylpolitikk.

- Vi legger ikke skjul på at dette er en endring i vår politikk, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han vil likevel ikke si det ville vært sannsynlig med et samarbeid med Frp dersom SV tok dissens.

- Vi står for langt fra hverandre, sier statsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling